Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bezoek Prins en Máxima aan provincie Flevoland

Datum nieuwsfeit: 17-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Het Koninklijk Huis
Zoek soortgelijke berichten
Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

17/10/01 Bezoek Prins van Oranje en mevrouw Máxima Zorreguieta aan provincie Flevoland

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje en mevrouw Máxima Zorreguieta brengen woensdag 17 oktober een bezoek aan de provincie Flevoland. Het is het negende in de reeks kennismakingsbezoeken die het paar dit najaar aflegt aan de provincies en de vier grote steden. Zij arriveren per Koninklijke trein in het NS-station Almere-Centrum, waar zij in de provincie worden verwelkomd door de Commissaris van de Koningin. Na een treinrit langs de Oostvaardersplassen bezoekt het paar in Lelystad het Nieuw Land Poldermuseum, de Bataviawerf en ID-Lelystad. Het bezoek wordt afgesloten met een bezichtiging van het voormalige eiland Schokland, dat als cultureel erfgoed is geplaatst op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Het thema van het bezoek aan Flevoland is het uitzonderlijke verhaal van Flevoland. Ooit leefden de mensen in dit deel van Nederland in een moerasdelta. Daarna werd het land verzwolgen door het water en nu is dankzij het Zuiderzeeproject een compleet nieuwe samenleving opgebouwd. Deze ontwikkeling zal de provincie Flevoland op 17 oktober aan het paar laten zien.

De Prins en mevrouw Zorreguieta worden die dag om 10.30 uur op station Almere-Centrum begroet door de Commissaris van de Koningin, de heer mr. M.J.E.M. Jager. Bij het station wordt het paar muzikaal onthaald en wordt een impressie gegeven van de snelle groei van Almere. Daarna vervolgt het paar de treinreis naar de provinciehoofdstad Lelystad. Tijdens die rit krijgen zij uitleg over het bijzondere natuurgebied de Oostvaardersplassen. Na aankomst in Lelystad, om 11.20 uur, en een feestelijke verwelkoming op het Stationsplein rijdt het paar in de Koninklijke bus naar het museumkwartier, aan het Markermeer.

Bij het museumkwartier bezoekt het paar eerst het Nieuw Land Poldermuseum, waar het ontstaan van het Nieuwe Land in woord en beeld wordt getoond. In het museum geeft de Commissaris van de Koningin van Flevoland een toelichting op actuele ontwikkelingen in zijn provincie. Na een rondleiding door het museum volgt een ontmoeting met delegaties van de gemeenten Dronten en Zeewolde. Om 12.40 uur bezoekt het paar de Bataviawerf. Na het voltooien van de bouw van de replica van VOC Retourschip de Batavia wordt daar inmiddels gewerkt aan de bouw van een ander historisch schip, de Zeven Provinciën, het vlaggenschip van Michiel de Ruyter. De werf wordt voor een belangrijk deel gerund door vrijwilligers. De bouwwerkzaamheden vinden plaats in het kader van een scholings- en werkervaringsproject.

Het paar arriveert om 13.45 uur bij onderzoeksinstituut ID-Lelystad. Dit instituut doet onderzoek op het gebied van diergezondheid, dierwelzijn en voedselveiligheid. Het paar krijgt bij ID-Lelystad een toelichting op het onderzoek dat wordt verricht naar BSE-besmetting bij vee. Het bezoek aan Flevoland wordt afgesloten met een korte wandeling over het voormalige eiland Schokland, dat door de UNESCO is benoemd tot internationaal cultuurhistorisch erfgoed. De aankomst op Schokland is om 14.30 uur. Op het voormalige eiland is ook een ontmoeting met delegaties van de gemeenten Noordoostpolder en Urk.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie