Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

NMa hanteert hogere omzetdrempel concentratietoezicht

Datum nieuwsfeit: 17-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Nederlandse Mededingingsautoriteit
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

Persbericht 01-38

Den Haag, 17 oktober 2001

NMa hanteert hogere omzetdrempel concentratietoezicht

Per 17 oktober 2001 is de nationale omzetdrempel voor het Nederlandse concentratietoezicht verhoogd van NLG 30 miljoen naar EUR 30 miljoen (tot 1 januari 2002: NLG 66.111.300). Fusies, overnames en bepaalde joint-ventures onder deze drempel hoeven niet langer te worden gemeld bij de NMa. Dit blijkt uit een algemene maatregel van bestuur die op 16 oktober 2001 in het Staatsblad (2001, 461) is geplaatst.

De drempel voor de totale gezamenlijke (wereldwijd behaalde) omzet van de betrokken ondernemingen blijft NLG 250 miljoen (vanaf 1 januari 2002: EUR 113.450.000). Ook de toepassingsdrempels voor krediet- en financiële instellingen en verzekeraars blijven ongewijzigd.

De verhoging van de omzetdrempel betekent een verlichting van de administratieve lasten voor het midden- en kleinbedrijf. De verwachting is dat de NMa door de verhoging van de omzetdrempel per jaar 50 tot 75 minder concentraties hoeft te beoordelen. Na de verhoging kunnen concentraties zonder voorafgaande melding tot stand worden gebracht indien niet door ten minste twee betrokken ondernemingen ieder een omzet in Nederland is behaald van ten minste EUR 30 miljoen.

Ondernemingen kunnen voorgenomen concentraties die vóór 17 oktober bij de NMa zijn gemeld en die momenteel in behandeling zijn maar de nieuwe drempel niet halen, tot stand brengen zonder goedkeuring van de NMa.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie