Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Onderhoud Edese Bos is noodzakelijk

Datum nieuwsfeit: 17-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Ede
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Ede

Onderhoud Edese Bos is noodzakelijk

In het Edese Bos, gelegen aan beide zijden van de Apeldoornseweg, staan bomen die al honderden jaren oud zijn. Om dit unieke natuurgebied in stand te houden, moet het bos ook regelmatig worden uitgedund. Op een aantal plekken rond de oude bomen wordt kleinschalig gekapt, zodat het bos zich op een natuurlijke wijze kan verjongen.

Dit bosonderhoud zorgt ervoor dat het unieke bosgebied behouden blijft en bijzondere dier- en plantensoorten zich kunnen ontwikkelen en uitbreiden.

Het Edese Bos was onderdeel van een Veluws malebos. Dat is een bos dat in het verleden bezit was van een zogenaamd maleschap, een gemeenschappelijk eigendom met gezamenlijk vruchtgebruik. Hierdoor genoot het destijds al een zekere bescherming. Dit heeft er onder meer voor gezorgd dat het niet - zoals vele andere bossen - is gedegradeerd tot heide.

Ook is het Edese Bos uniek omdat het uit zoveel verschillende boomsoorten bestaat. Daarom heeft het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij het Edese Bos aangewezen als bosreservaat. Bosreservaten zijn van groot belang voor herstel van de natuur in de bossen. De landelijke en gemeentelijke overheden werken samen aan een betere bescherming en instandhouding van deze waardevolle bosreservaten.

Om de huidige natuur in stand te houden voert de gemeente Ede een aangepast bosbeheer. Onderdeel van dit bosbeheer is te zorgen voor de noodzakelijke natuurlijke verjonging op een aantal plekken. Hiervoor is een veertiental plekken aangewezen. In de afgelopen tijd is al op 12 plekken rond de oude boskernen op een kleinschalige manier gekapt. Ook opslag, de natuurlijke verjonging van naaldbomen, is hier en daar verdwenen. Nu zijn de laatste 2 plekken aan de beurt. En daarmee is een belangrijke fase in het beheerplan afgerond.

Het onderhoud in de overige bos- en natuurterreinen van het Edese Bos, zowel in de loof- als naaldbossen, vindt plaats volgens de methode van geïntegreerd bosbeheer. Hierbij wordt het bos regelmatig uitgedund om het bos in zijn natuurlijke stand te houden en natuur- en landschapswaarden zoals bijzondere dier- en plantensoorten te ontwikkelen en uit te breiden.

Voor meer informatie over bosbeheer kunt u contact opnemen met de heer R. Boortman, buurtbeheerder van het bosgebied, tel. (0318) 68 06 71.
---

Ede, 16 oktober 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie