Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bestrijding terrorisme samen met Aruba en Antillen

Datum nieuwsfeit: 17-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties


Bestrijding terrorisme samen met Aruba en Nederlandse Antillen

Een persbericht bij het onderwerp Nederlands beleid
11 oktober 2001

Nederland, Aruba en de Nederlandse Antillen intensiveren hun samenwerking bij de bestrijding van internationaal terrorisme. Dat hebben de drie landen binnen het Koninkrijk afgesproken in de extra Rijksministerraad van vrijdag 12 oktober naar aanleiding van de aanslagen in de Verenigde Staten. Het gaat daarbij om nieuwe wetgeving, maatregelen tegen het witwassen van geld en samenwerking tussen politie, justitie en inlichtingendiensten. Het Koninkrijk heeft twaalf VN-verdragen ondertekend die zich richten op de bestrijding van terrorisme. Nederland heeft er tien daarvan al bekrachtigd, twee verdragen zullen naar verwachting op korte termijn kunnen worden bekrachtigd. Hoewel de verdragen namens het Koninkrijk zijn ondertekend, zijn zij daarmee niet automatisch van kracht voor de Nederlandse Antillen en Aruba. Hiervoor is uitvoeringswetgeving nodig. Voor vijf van de verdragen is die er al. Nederland is bereid juridische ondersteuning te geven bij het schrijven van wetgeving naar aanleiding van de overige verdragen. Een internationale taskforce heeft aanbevelingen gedaan om witwassen van geld te voorkomen. De uitvoering van deze aanbevelingen zal moeten leiden tot een beter zicht op geldstromen. De Nederlandse Antillen en Aruba hebben nog niet alle aanbevelingen kunnen uitvoeren. (Overigens hebben ook Nederland en bijvoorbeeld de Verenigde Staten nog niet alle aanbevelingen in maatregelen omgezet.) De landen binnen het Koninkrijk zullen nog intensiever samenwerken om spoedig alle aanbevelingen uit te voeren. De centrale banken (De Nederlandse Bank en de Bank Nederlandse Antillen) is gevraagd gezamenlijk te inventariseren welke maatregelen nog genomen moeten worden om het financiële toezicht te versterken. Een eerste rapportage moet binnen een maand beschikbaar zijn.
Terroristische organisaties krijgen een belangrijk deel van hun inkomsten vaak uit wapen- en drugshandel. Door opsporing in internationaal verband kan hiertegen worden opgetreden. Intensieve samenwerking tussen politie en justitie van de landen van het Koninkrijk is hierbij noodzakelijk. Dit krijgt al vorm door de activiteiten van de Kustwacht en het recherchesamenwerkingsteam. Het recherchesamenwerkingsteam dat Aruba, de Nederlandse Antillen en Nederland in 1996 hebben opgericht, zal binnenkort met een nieuwe regeling voor langere tijd worden verankerd. Hierdoor wordt de slagkracht vergroot en krijgt de samenwerking in het Koninkrijk op dit terrein structureel vorm.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie