Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CDA vindt dat Jorritsma resultaatsverantwoordelijk moet zijn

Datum nieuwsfeit: 17-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: CDA
Zoek soortgelijke berichten
CDA

Ten Hoopen: Jorritsma moet resultaatsverantwoordelijk zijn

Het CDA stelt vanuit haar grondbeginselen ethische grenzen aan de economie, aldus Tweede Kamerlid Jan ten Hoopen in zijn inbreng aan (de eerste termijn van) de Begroting Economische Zaken 2002. "Wij vinden dat Nederland binnen EU-verband een eigen afweging moet kunnen maken over ethische kwesties, zoals bij kwesties als octrooien van planten en dieren. De markt, en dus ook de Interne Markt kent in deze zijn grenzen. Daar past geen besluitvorming met gekwalificeerde meerderheid, die wij op het gebied van de Interne Markt overigens normaliter juist toejuichen." Is de minister bereid zich de komende tijd in te zetten om deze "exception ethiques" op de politieke agenda te zetten, zo vroeg Ten Hoopen aan minister Jorritsma.

"Een belangrijke pijler in het CDA denken is het verantwoordelijkheid nemen en daarop aangesproken kunnen worden. De minister van Economische Zaken stelt wel al te makkelijk dat EZ systeemverantwoordelijk is, en niet resultaatsverantwoordelijk, gezien de vele externe invloedsfactoren. Een dergelijke opvatting vinden wij niet passen. Ik noem de Administratieve lasten: dat blijft voor alle ondernemers een topprobleem. Dit had voor wat betreft het CDA hét succesnummer van de periode-Jorritsma moeten worden, en dat hadden we haar graag gegund, maar ja de minister ziet zichzelf als systeemverantwoordelijk en niet als resultaatsverantwoordelijk. Ook de minister zelf geeft toe dat de doelstelling niet gehaald is. Naar de toekomst toe willen wij de minister wel degelijk op resultaten afrekenen ook voor wat betreft haar coördinerende functie naar andere departementen toe in kader van het VBTB-proces. Dat geldt zowel voor nieuwe en bestaande regelgeving."

Luisteren naar CDA-consultants
Ten Hoopen: "Minister Jorritsma is wat het marktdenken betreft ongetwijfeld hét boegbeeld van paars te noemen. Veel wat ze maar tegenkwam werd losgelaten en overgeheveld naar de markt. De Secretaris-Generaal van Economische Zaken (dhr. van Wijnbergen - die ontegenzeggelijk over veel denkkracht beschikte) werd geprivatiseerd en de heer Winsemius - in plaats van de minister - gaf leiding aan het EZ-project "de economie van de 21 eeuw" Grootschalig gebruik van externe consultants dus. Belangrijker nog is de vraag of de minister bereid is ook naar externe CDA-consultants te luisteren. Belangrijk punt is de noodzaak om in diverse sectoren zoals de zorg de aanbodsturing te vervangen door vraagsturing. Dat moet de minister toch aanspreken! Heeft de minister bijvoorbeeld kennis genomen van de CDA-rapporten "Nieuwe regie in de zorg; een christen-democratische visie op de structuur en financiering van de gezondheidszorg" (2000) en "Perspectief op herstel; WAO-plan van het CDA (feb.1999). Graag horen wij hierop haar reactie. En waarom heeft de minister in weerwil van CDA-consultants middels de SUWI-wetgeving ingestemd met de grootste nationalisatie van na de oorlog in Nederland?"

De hele inbreng van Jan ten Hoopen kunt u downloaden door in de rechtermarge op het diskette-icoontje te klikken.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie