Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vergroting effectiviteit schuldhulpverlening in Rotterdam

Datum nieuwsfeit: 17-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Rotterdam
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Rotterdam

Vergroting effectiviteit van schuldhulpverlening

(16-10) Het college van B. en W. stemt in met een aantal nieuwe producten van de Gemeentelijke Krediet Bank (GKB). Deze zijn voorgesteld door de Rekenkamer die de integrale schuldhulpverlening in Rotterdam heeft geëvalueerd. De maatregelen moeten leiden tot een grotere effectiviteit van de schuldhulpverlening. Het gaat om het aanstellen van bewindvoerders in gemeentelijke dienst, het toepassen van een dwangakkoord in geval van dwarsliggende schuldeisers, en het invoeren van budgetbeheer ter ondersteuning van cliënten met schulden. Naast de wettelijk vastgestelde taken zullen bewindvoerders zich inspannen om de inkomsten van cliënten te vergroten en de vaste lasten te verlagen. In 2006 zullen de dan volledig operationele drie bewindvoerders (ondersteund door twee assistent-bewindvoerders) ieder 120 cliënten per jaar adviseren en begeleiden.
Om te voorkomen dat een enkele schuldeiser een minnelijk saneringsvoorstel dwarsboomt, kan een nieuw aan te stellen jurist een dwangakkoord opleggen. Het aantal gevallen waarin een minnelijk traject succesvol wordt afgesloten, wordt hierdoor verhoogd. Het streven van het GKB is dat in 2002 50% van de schuldregelingen succesvol zijn.
De derde maatregel is budgetbeheer, om het minnelijke (of desgewenst het wettelijke) traject te ondersteunen. Verschillende vormen van budgetbeheer moeten schuldproblemen voorkomen of beheersbaar maken. Voor 2002 wordt uitgegaan van 8 budgetbeheerders, die gezamenlijk 1000 cases behandelen. Meer algemeen zullen de activiteiten van het GKB vooral 'backoffice' van aard zijn. Met diverse organisaties worden convenants gesloten over het aandragen van cliënten die in aanmerking komen voor de diverse vormen van schuldhulpverlening.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie