Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Mogelijkheid tot bouw 190.000 woningen Noordvleugel Randstad

Datum nieuwsfeit: 17-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Amsterdam

|
Regio kan 190.000 woningen bouwen

Regio kan 190.000 woningen bouwen

Gezamenlijk persbericht van de gemeente Almere, het ROA, de provincie Noord-Holland en de gemeente Amsterdam
In reactie op Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening van minister Pronk: Regio kan 190.000 woningen bouwen, mits het Rijk bereikbaarheid en voldoende voorzieningen garandeert (al eerder op 11 oktober gepubliceerd)

De overheden in de Noordvleugel van de Randstad hebben ruimte gevonden voor de bouw van 190.000 woningen in de periode 2010 - 2030. De regio voldoet daarmee aan de vraag naar woningen die het Kabinet in de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening heeft neergelegd. Voorwaarde voor de regio is daarbij dat het Rijk zorgt voor de noodzakelijke investeringen in openbaar vervoer en wegen om de bereikbaarheid te garanderen. Dat stellen de portefeuillehouders Ruimtelijke Ordening als reactie op de Vijfde Nota. Dit is op donderdag 11 oktober gepresenteerd tijdens een persconferentie van de gemeente Almere, het ROA, de provincie Noord-Holland en de gemeente Amsterdam. Om de woningbouw mogelijk te maken zal het Rijk de achterstand in de aanleg van een openbaar vervoerstelsel en van wegen moeten inlopen, maar ook tijdig in nieuwe verbindingen moeten investeren. De bestuurders wijzen daarbij met name op de aanleg van een goed stelsel van openbaar vervoer en wegen, vooral tussen de werkgebieden op en bij Schiphol en de woongebieden, evenals de aanleg van nieuwe wegen tussen Almere en Amsterdam/Schiphol (ondergrondse verbinding A6 - A9), capaciteitsvergroting A4/A9 en bestaande A9, en tussen de IJmond en de Zaanstreek (A8 - A9). Ook een forse uitbreiding van de railverbindingen naar Almere wordt essentieel geacht. Door het ontvlechten van verkeersstromen moet de doorstroomfunctie van de rijkswegen worden gewaarborgd.
Tijdens een conferentie op 9 oktober jl. hebben dertig bestuurders uit het gebied van Almere tot de IJmond en van Uithoorn tot Purmerend de hoofdlijnen van de toekomstige stedelijke ontwikkeling in de regio besproken. Deze reactie op de Vijfde Nota zal de komende maanden nog worden besproken in de respectievelijke colleges en dagelijkse besturen en vervolgens in de gemeenteraden en de Provinciale Staten. Het is voor het eerst dat deze bestuurders uit de regio gezamenlijk de gewenste stedelijke ontwikkeling vaststellen. De belangrijkste opgaven voor de Noordvleugel kunnen alleen op regionale schaal worden opgelost: goede woningen dicht bij de werklocaties, goede bereikbaarheid, ruimte voor recreatie, behoud van het open landschap en ruimte voor waterberging.
Van de 190.000 woningen die in de regio nodig zijn, kunnen ongeveer 60.000 woningen in de steden worden gebouwd, zodat daarbuiten ruimte voor 130.000 woningen nodig is. Een dichte bebouwing is gewenst, ook om hoogwaardige en rendabele OV-verbindingen te kunnen aanleggen. De bestuurders uit de Noordvleugel stellen daarnaast dat het belangrijk is om te komen tot een goede verhouding tussen de hoeveelheid woningen en arbeidsplaatsen (de zogenaamde woon-werkbalans), en dus vooral woningen te bouwen op de plaatsen waar nu en in de toekomst veel arbeidsplaatsen te vinden zijn. De woningbouw moet daarom vooral worden geconcentreerd ten zuiden van het Noordzeekanaal, waarbij met name een groot beslag op de Bollenstreek wordt gelegd. Daarnaast is bouwcapaciteit nodig in Zuidelijk Flevoland (Almere). Almere moet worden ontwikkeld tot een complete stad met 300.000 tot 400.000 inwoners met alle voorzieningen en werkgelegenheid die daarbij horen. In de Zaanstreek en Purmerend is wel ruimte voor woningbouw, maar slechts in combinatie met een extra stimulans van de werkgelegenheid door de aanleg van een nieuw bedrijventerrein.

Deelnemers aan de conferentie:
Provincie Noord-Holland, provincie Flevoland, Regionaal Orgaan Amsterdam, Haarlem, Haarlemmermeer, Almere, Zaanstad, Amsterdam, Zeevang, Beemster, Wormerland, Purmerend, Edam/Volendam, Waterland, Landsmeer, Oostzaan, Diemen, Ouder-Amstel, Amstelveen, Aalsmeer, Uithoorn, Beverwijk, Velsen, Haarlemmerliede, Muiden, Weesp, stadsdeel Amsterdam-Noord, stadsdeel Osdorp en stadsdeel Oost/Watergraafsmeer.

Voor meer informatie:
Provincie Noord-Holland, Peter Heemskerk
Gemeente Almere, Berthilde Lammertink
Regionaal Orgaan Amsterdam, Hedy Luchtmeijer
Gemeente Amsterdam, Paul van Yperen

^


-

© gemeente Amsterdam - 17-10-2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie