Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Borst bepleit sterkere positie patiënten

Datum nieuwsfeit: 18-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


Borst bepleit sterkere positie patiënten

Wie betaalt, bepaalt. Daarom moeten patiënten meer macht krijgen: de macht om te kunnen onderhandelen over het verzekeringspakket en het zorgaanbod, en om vraaggestuurde zorg af te dwingen wanneer die niet spontaan tot stand komt. Dat zei minister Borst vandaag in Amersfoort tijdens het Lustrumcongres van de Stichting Patiëntenfonds.

Aangezien de patiënten met hun premies vrijwel de gehele gezondheidszorg financieren, zouden zij - met respect voor de mening van de deskundige professionals - logischerwijs de dienst moeten uitmaken. Er wordt echter nog te weinig naar hen geluisterd. Hun inzichten en hun ervaringsdeskundigheid worden nog veel te weinig benut bij het vormgeven van de gezondheidszorg.

Door de veranderingen in het zorgstelsel zullen de zorgverzekeraars moeten concurreren om de gunst van de patiënt. De patiëntenbeweging zal in het nieuwe stelsel een sterkere partij moeten zijn dan nu, stelde de minister. Het Patiëntenfonds kan, in samenspraak met de koepelorganisaties, een belangrijke rol spelen bij deze empowerment.

Borst maakte overigens nog eens duidelijk dat de veranderingen in de gezondheidszorg niet mogen en niet zullen leiden tot volledig vrije marktwerking. Want dan zouden kwaliteit, betaalbaarheid en toegankelijkheid van de zorg niet voldoende gewaarborgd zijn. De overheid blijft het speelveld en (op hoofdlijnen) de spelregels bepalen waarbinnen zorgaanbieders en zorgverzekeraars mogen opereren.

Lustrumcongres Stichting Patiëntenfonds 1. Lustrumcongres Stichting Patiëntenfonds
Speech, 18-10-2001

Om de toespraak op te halen: Zie het origineel http://www.minvws.nl/normaal....lope=3&page=16577 .

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie