Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Officiële overdracht nieuw redvoertuig aan brandweer Zwolle

Datum nieuwsfeit: 18-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Zwolle
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Zwolle

18 oktober officiële overdracht nieuw redvoertuig aan brandweer Zwolle

Datum uitgave: 16-10-2001 Onderwerp :Openbare orde en veiligheid

Demonstraties brandveiligheid op Grote Kerkplein

Donderdag 18 oktober om 15.00 uur bij de brandweerkazerne wordt het nieuwe ´redvoertuig´ voor de brandweer officieel overgedragen aan burgemeester van Zwolle en opperbevelhebber van de Zwolse brandweer de heer H.J. Meijer. Het redvoertuig wordt overgedragen door de directeur van de firma Ziegler, de heer H. Vos. Het nieuwe voertuig is een telescoopwerker van de firma Ziegler uit Winschoten. Bijzonder aan deze wagen is, dat het chassis afkomstig is van Scania uit Zwolle. Het is de eerste Scania binnen de gemeentelijke organisatie. Een vertegenwoordiger van Scania is aanwezig bij de overdracht. Ook is de werkgroep van brandweerlieden aanwezig, die de eisen hebben opgesteld waaraan de wagen moest voldoen. Het nieuwe voertuig is zaterdag 20 oktober voor het publiek te zien op het Grote Kerkplein tussen 13.00 en 16.00 uur. Tegelijkertijd wordt er een demonstatie brandveiligheid in en om het huis gegeven. Brandweer Zwolle beschikt sinds 1934 over een ladderwagen. Dit zijn kostbare voertuigen, die lang in gebruik blijven. Het nieuwe ´redvoertuig´ is dan ook het vierde voertuig sinds 1934. De gemiddelde levensduur is twintig jaar. De ladderwagen, die nu in gebruik is, is 24 jaar oud en daarom is vervanging nodig. Tijdens de officiële overdracht worden alle vier de voertuigen tentoongesteld.

Keuze
Er is een interne werkgroep bij de brandweer in het leven geroepen, die de aankoop heeft begeleid. Deze werkgroep bestond uit personeelsleden van de brandweer. Zo zijn de wensen en ideeën van de gebruikers van de wagen meegenomen in de aanschaf van het voertuig. Vroeger kon men alleen kiezen uit verschillende ladderwagens. Tegenwoordig is dat anders, want de moderne brandweer doet meer dan branden blussen alleen. Zij wordt ingezet in verschillende situaties. Ook is er gekeken naar de stad. Het ´redvoertuig´ moet zowel in de oude binnenstad als in moderne wijken kunnen worden ingezet voor alle taken. Na alle opties te hebben afgewogen, is de keuze gemaakt voor de telescoophoogwerker en niet voor een ladderwagen. Enkele voordelen van de telescoophoogwerker zijn dat de werkkooi tegen de gevel kan worden gedraaid, dat het bereik groter is en dat de kooi twee keer zo groot is. En deze hoogwerker kost minder dan een ladderwagen. Na de officiële overdracht gaat de brandweer intensief trainen met deze nieuwe wagen. Rond de jaarwisseling wordt de nieuwe brandweerwagen daadwerkelijk ingezet.

Demonstratie publiek
Zaterdag 20 oktober tussen 13.00 en 16.00 uur wordt het nieuwe ´redvoertuig´ aan het publiek gepresenteerd op het Grote Kerkplein. Men kan vragen stellen en een kijkje nemen bij de nieuwe brandweerwagen. Er zijn preventiefunctionarissen aanwezig om vragen van het publiek te beantwoorden over brandpreventie. Tegelijkertijd worden er demonstraties gehouden over brandveiligheid in en om het huis. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om wat iemand moet doen bij een brandende pan op het fornuis? Waarom de televisie niet stand-by moet staan.

Bron: afdeling CommunicatieDatum van 16-10-2001 tot 21-10-2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie