Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Geen buitenlucht voor patiënten in separeercel

Datum nieuwsfeit: 18-10-2001
Bron: Ingezonden persbericht
Zoek soortgelijke berichten
Ingezonden persbericht

Persbericht

Psy, tijdschrift over de geestelijke gezondheidszorg Nummer 11, verschijningsdatum 19 oktober 2001

Reportage: Geen buitenlucht voor patiënten in separeercel
Vier van de vijf patiënten in een separeercel of een gesloten afdeling krijgen geen buitenlucht. De Stichting Patiëntenvertrouwenspersoon heeft dit geconcludeerd na een inventarisatie. 55 vertrouwenspersonen bezochten 95 patiënten die in een separeercel verbleven. Negen van de de tien patiënten gaven te kennen dat frisse lucht weldegelijk belangrijk is tijdens een verblijf in de separeercel. Voor instellingen in de geestelijke gezondheidszorg is het 'luchten' van patiënten die gesepareerd zijn of op een gesloten afdeling verblijven geen vanzelfsprekende zaak, zo blijkt uit deze reportage. Patiënten zijn vluchtgevaarlijk, de veiligheid is in het geding en de bouwkundige staat van de gebouwen biedt weinig mogelijkheid. Psycholoog Bert van der Werf, werkzaam bij De Geestgronden in Bennebroek gelooft niet zo in deze argumenten. 'Ik denk dat hier sprake is onprofessionaliteit. Het personeel kan niets meer met de patiënt.Bij langdurige separatie gaat het om gestolde strijd, men ziet de patiënt als zo van God los, dat luchten niet meer als een vanzelfsprekendheid wordt beschouwd.'

Interview: Joke Leenders
Veertig jaar werkt verpleegkundige Joke Leenders in de psychiatrie en al die tijd droeg ze met taaie volharding haar filosofie van de eenvoud uit. 'Kijk wat je zelf leuk of prettig vindt, dan kun je er de donder op zeggen dat dat ook voor veel psychiatrische patiënten geldt', zo luidt een van haar stelregels.
Als zestienjarige bracht ze al fietstassen vol kersen mee voor de patiënten. Nu doet ze dat nog steeds en heet het verwenszorg. Ze is wars van managerstaal en moeilijke nota's en vindt dat verpleegkundigen niet te veel in de kantoortje moeten zitten mauwen. Leenders is de drijvende kracht achter de landelijke dag voor de verwenzorg op 8 november.

Achtergrond: Dikke rapporten, weinig relevante informatie Rechters krijgen vuistdikke rapporten over de toerekeningsvatbaarheid van verdachten. Het Pieter Baan Centrum ploegt het hele leven van deze mensen door, maar, zo beweert psycholoog Ed Brand in zijn proefschrift, een relatie met het delict wordt niet gelegd. Daarom pleit Brand voor een andere, veel eenvoudiger aanpak, waarin de persoonlijkheidsstructuur en het moreel besef van de dader centraal staat. Dat zou tot forse besparingen van tijd en geld kunnen leiden. Direkteur Marijke Drost van het Pieter Baan Centrum is hogelijk verbaasd over de kritiek van de promovendus: 'Wij horen juist altijd dat rechters vinden dat zij goed worden geïnformeerd en dat zij met onze rapporten uitstekend uit de voeten kunnen.'

Lees verder in deze Psy:

* Werkbemiddeling voor mensen met een persoonlijkheidsstoornis
* Opinie: Schaf begrip 'ziekte-inzicht' af

* Verdwenen trends: kastje tegen kwalijke aardstralen
* Casus: Na gedwongen opname blijft vertrouwensband in tact
* Zeven vragen: Kees, harddrugsgebruiker

* Album: Rob Brouwer, psychiatrisch verpleegkundige
* Actuele berichten

* Recensies

* Prikbord: actuele informatie over bijeenkomsten en uitgaven
Losse nummers van Psy kunnen worden aangevraagd bij de redactie Telefoon: 030 2874020
E-mail: (redactie@psy.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie