Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vertrouwen in Europese economie na terreur sterk verminderd

Datum nieuwsfeit: 18-10-2001
Bron: Ingezonden persbericht
Zoek soortgelijke berichten
Ingezonden persbericht

Persbericht 17 oktober 2001

Vrij voor publicatie

Vertrouwen in nationale economie van Europeanen na terroristische aanslag 11 september 2001 is sterk verminderd

Het vertrouwen in de nationale economie is in heel Europa verslechterd sinds 11 september 2001, de dag van de terroristische aanslagen op onder meer het WTC in NY en het Pentagon. Zo blijkt uit EMS, the European Media and Marketing Survey van INTERVIEWwNSS, dat 43,9 procent van alle Europeanen verwacht dat hun nationale economie volgend jaar verslechtert, ruim 11,5 procent meer dan in de maand augustus. Vergeleken met augustus is in september de groep van Europeanen die denkt dat hun economie volgend jaar slechter wordt, met 35 procent toegenomen (43,9 procent gedeeld door 32,4 procent).

In dit persbericht is opgenomen:

· 10 belangrijkste conclusies

· beschrijving onderzoek

· contactpersoon

· relevante tabellen van het onderzoek
Belangrijkste conclusies:


1. Sinds 11 september is in heel Europa het vertrouwen in de nationale economie gedaald. Na de terroristische aanslag zegt gemiddeld 43.9 procent van de Europeanen dat zij verwachten dat de economie in hun land volgend jaar gaat verslechteren, in de maand voor de aanslag was dat nog maar 32.4 procent van de Europeanen.


2. Opvallend genoeg denken de meeste Europeanen niet dat hun eigen economische omstandigheden (economie van het huishouden) zullen veranderen volgend jaar. In de maand voor de aanslag was dat 64,3 procent en na de aanslag werd dat 65,4 procent. Het aantal Europeanen dat denkt dat de economie van hun huishouden verslechtert was voor de aanslag 14,2 en daarna 16,1. De verwachting van de verslechterende nationale economie wordt dus niet automatisch aan de eigen economische situatie gekoppeld.


3. De Britse zijn het meest pessimistisch over de ontwikkeling hun nationale economie: na 11 september denkt 58,7 procent dat de nationale economie zal verslechteren, terwijl dat in de maand voor de aanslag 38 procent was. Anders gezegd, voor 11 september was een minderheid pessimistisch, nu is de meerderheid van de Englesmen pessimistisch over de ontwikkeling van hun economie.

4. Na Groot Brittannie is Nederland het meest somber over de ontwikkeling van de nationale economie, exact de helft van de Nederlanders verwacht nu dat de Nederlandse economie verslechtert. In de maand voor de aanslag was dat 42,5 procent.

5. Qua pessimisme over de eigen (nationale) economie heeft Engeland Nederland ingehaald, eerst was Nederland koploper met 42,5 procent, en Engeland stond op de 2e plaats met 38%, nu is het net andersom, Engeland aan kop met 58,7 % en Nederland tweede met 50%.

6. De Nordic landen Denemarken, Finland, Noorwegen en Zweden zijn het minst negatief over de economische verwachtingen, maar nog altijd bijna 2 op de 5 inwoners van dat gebied (39,3 %) verwachten nu dat hun nationale economie verslechtert. In de maand voor de aanslag was dat 29,7%.

7. De daling in vertrouwen in de nationale economieën wordt veel vaker gemeten bij de beneden modale en modale inkomens dan bij de boven modaal groepen. De boven modalen waren ook voor 11 september al significant negatiever in hun verwachtingen over hun nationale economie.

8. Europeanen die tot de 10% meest verdienenden behoren, dus de personen met de hoogste inkomens, waren voor de aanslag van 11 september al negatiever over het economisch tij in vergelijking met de overige Europeanen. Ook na 11 september zijn deze 'Top 10% inkomens' significant negatiever in hun verwachtingen over hun nationale economie.

9. Vrouwen zijn zeer veel negatiever gaan denken over de economie in vergelijking met mannen, 1 op de 2 Europese vrouwen verwacht dat de economie van hun land volgend jaar verslechtert.

10. Onder personen in de leeftijd 25 tot 54 jaar is de verwachting over de economie veel meer verslechterd sinds 11 september in vergelijking met jongeren tot 25 jaar en mensen ouder dan 54 jaar. De groep 45 tot 54 jaar is het meest negatief.
INTERVIEWwNSS is een gerenommeerde Nederlandse onderneming met een wereldwijd werkterrein. Het bedrijf telt ruim 150 medewerkers en is een 100% dochter van EMiS Electronic Marketing Intelligence Solutions n.v., genoteerd aan de Amsterdam Exchanges.

Het onderzoek

EMS is een continue onderzoek dat telefonisch wordt uitgevoerd in 16 Europese landen (Alle EU landen minus Griekenland maar met Zwitserland en Noorwegen). EMS richt zich op de top 20% inkomens van elk van de 16 Europese landen van het onderzoek.

Het telefonische screeningsonderzoek voor EMS onder alle inkomens per land is de basis voor deze rapportage. In totaal zijn ruim 9.800 respondenten ondervraagd in de periode 1 augustus t/m 6 oktober 2001. EMS wordt reeds 6 jaar continu uitgevoerd.

Vanwege de ontwikkelingen van de laatste weken heeft INTERVIEWwNSS besloten tussentijds resultaten te presenteren over het vertrouwen in de economie. Voor de goede orde: de resultaten zijn afkomstig uit regulier marktonderzoek welke reeds sinds jaar en dag wordt uitgevoerd. Er zijn geen nieuwe vragen toegevoegd.

We vergelijken de meningen over de nationale economie van de periode 1 augustus t/m 10 septermber 2001 met de periode 12 september 2001 t/m 6 oktober 2001 (op 11 september is het veldwerk voor die dag gestaakt).

Er worden 2 vragen gesteld die relevant zijn in het kader van dit persbericht:
1. Verwacht u dat uw vertrouwen in de nationale economie volgend jaar toeneemt, afneemt of hetzelfde blijft?
2. Verwacht u dat uw vertrouwen in uw persoonlijke economische omstandigheden (uw huishouden) volgend jaar toeneemt, afneemt of hetzelfde blijft?
De resultaten van het veldwerk zijn gewogen naar de populatie en representatief op de belangrijkste variabelen zoals geslacht, leeftijd en inkomen.

Key characteristics of EMS

· continous random sampling

· 16 European countries (EU minus Greece plus Switzerland and Norway)
· universe: main income earners of top-20% households by country
· estimated universe: 40 million adults

· CATI (sample 13,000 annually)

· centralised data collection

· native speaking interviewers

· interviewer training and quality control
· national and international media

· additional information on travelling, business position, decision making, personal interests, habits and preferences from self-completion questionnaire
· target & brand data

· two year rolling database updated once a year
· EMS: the unique tool for your European media planning
Who have subscribed to EMS?
Who have subscribed to EMS? The following companies, media-owners and agencies have subscribed to EMS 2000: companies: ABN AMRO Bank,Asatsu/Mitsubishi,Canon Europa BV,General Motors,Infonet,Philips Eindhoven, Ricoh, Toyota agencies: Ammirati Puris Lintas, Bozell 20/20 Media, Carat International, CIA MediaLab, Dentsu Japan, G.F.M.O, Hakuhodo Japan, HME Europe, Initiative Media, Leo Burnett, McCann Worldwide NY, Media Edge London, Media Exposure, Mediacom, Mediapolis London, Mediapolis Paris, Mediavest (DMB&B), Mindshare, Motive, Optimedia London, Optimedia Paris, Publicitas, Travis Sennett S&R, Universal McCann, Western Int. Media (LHS) International print: Business Week, Economist, Fortune, In-flight Marketing Bureau, International Herald Tribune, Newsweek, TIME International TV: BBC World / Prime, Bloomberg, CNBC, Discovery, Euronews, Eurosport, Fashion TV, MTV, National Geographic Channel, Turner CNN International national print: Audax, Dagens Industri, Eurostar Magazine, Focus, Göteborgs Posten (Swedish City Package), Reader's Digest Magazine

Voor meer informatie:
Dick Braam
Research Director
INTERVIEWwNSS
Research Based Consultancy
dept. Mediadotcom
Office direct: +31 20 60 70 756
Mobile phone: +31 6 55 842 213
Fax: +31 20 68 51 621
E-mail: d.braam@interview-nss.com

Internet:
www.interview-nss.com (Corporate)
www.internetbarometer.com (Internet usage and penetration in Europe) www.interview-nss.com/ems (European Media and Marketing Survey) www.emis.nl (holding)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...