Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Economisch beleid te passief en te weinig vernieuwend

Datum nieuwsfeit: 18-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Partij van de Arbeid
Zoek soortgelijke berichten
Partij van de Arbeid

Economisch beleid te passief en te weinig vernieuwend geplaatst door: Voorlichting Den Haag

Oct 18, 2001

De PvdA-fractie wil een nieuwe agenda voor het economisch beleid. PvdA-woordvoerder Tineke Witteveen loopt bij de begrotingsbehandeling van 17 en 18 oktober niet over van enthousiasme: `Bij de start van de ambtstermijn van minister Jorritsma straalde de ambitie ervan af. Haar gevoerde beleid is inmiddels passief, weinig vernieuwend en ook weinig toekomstgericht.' De PvdA-woordvoerders Witteveen en Bolhuis zien graag een meer actief optreden van het ministerie van Economische Zaken.

Vooral bij privatiseringen zou het ministerie een andere benadering moeten kiezen om voor het publiek belang op te komen. Tineke Witteveen: `Liberalisering en privatisering kunnen geen doelen op zich zijn. Het ministerie van Economische Zaken benadert dit veel te eenzijdig, het lijkt wel of de bewindsvrouwe zich afsluit voor creatieve benaderingen.' Het uitgangspunt moet zijn dat de publieke belangen optimaal worden gewaarborgd. Volgens Witteveen wordt er te weinig, en soms helemaal niet, naar alternatieven gekeken om hiervoor zorg te dragen.

Witteveen stelt verder dat de ontwikkelingen naar vergroening en een meer duurzame energiehuishouding de afgelopen jaren onvoldoende uit de verf zijn gekomen. De energiemarkt houdt niet genoeg rekening met de negatieve natuur- en milieueffecten. Nederland wordt nog steeds overspoeld door vuile stroom uit het buitenland, onder meer uit Frankrijk en Duitsland.

Een volgend belangrijk punt betreft de kenniseconomie. Deze zal de komende jaren echt invulling moeten krijgen. Daarbij speelt het beroepsonderwijs een cruciale rol. Ondanks het feit dat minister Jorritsma het belang van scholing erkent, is haar beleid tot nu toe te fragmentarisch. Het ministerie zou bedrijven moeten stimuleren tot meer samenwerking met het beroepsonderwijs. PvdA-woordvoerder Eppo Bolhuis vraagt de minister om samen met haar collega van Onderwijs innovatieve oplossingen te bedenken. Tevens wil hij een actieprogramma dat een impuls moet geven aan opleidingen in de bouwnijverheid.

Ook moeten kartels en monopolies actiever aangepakt worden. Burgers hebben tot nu toe weinig voordeel van mededinging en marktwerking. `Het is nuttig stoffige onderlinge afspraakjes onder de loep te nemen. Maar waarom kappers en loodgieters wel aangepakt en de grote financiële instellingen niet?', aldus Bolhuis.

Partij van de Arbeid

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie