Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Deltawind grijpt net naast Nationale Toekomstprijs 2001

Datum nieuwsfeit: 18-10-2001
Bron: Ingezonden persbericht
Zoek soortgelijke berichten
Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Denekamp, 18 oktober 2001

Deltawind grijpt net naast Nationale Toekomstprijs 2001 Lokaal initiatief toch geroemd als landelijk voorbeeld Donderdag 18 oktober werden op camping de Papillon in Denekamp de winnaars van de Nationale Toekomstprijs 2001 bekend gemaakt. Deltawind, de windmolencoöperatie van Goeree-Overflakkee, viel net buiten de prijzen. In de categorie Instellingen werd een geldbedrag van ' 25.000 gulden gewonnen door het project "Green Smiles". Green Smiles is een duurzame variant op de bekende Air Miles en speelt op creatieve en duurzame wijze in op de "spaardrift" in Nederland. Sparen en tegelijkertijd investeren in duurzame projecten is het eindresultaat. Deltawind werd in het juryrapport geroemd om de ideeën en werkwijze 'van onderaf' die aan de basis staan van de ontwikkeling van een duurzame toekomst. Deltawind heeft met haar werkwijze en successen in de afgelopen jaren bewezen structureel en substantieel bij te dragen aan een duurzame samenleving. Deltawind kreeg twee weken eerder al te horen dat zij genomineerd was voor een plaats bij de laatste zeven. Vanaf dat moment was het best spannend , aldus Marco Tieleman, de secretaris van Deltawind die de inschrijving verzorgde. We wisten als coöperatie best dat we in de afgelopen 12 jaar iets bijzonders hebben laten zien. Op maar weinig plaatsen in Nederland is een windmolencoöperatie zo succesvol als op Goeree-Overflakkee. Doordat we veel extra s doen van de opbrengsten uit de windenergie en ook anderen actief betrekken, zijn we uniek. We wisten echter ook dat de concurrentie in onze categorie stevig was. Vooral het EVA-project uit Culemborg zagen we als serieuze tegenstander . Dat bleek terecht. Want het Ecologisch Centrum voor Educatie, Voorlichting en Advies kreeg evenals Deltawind een aantekening vanuit de jury. Lovend juryrapport
Ondanks dat Deltawind uiteindelijk niet de prijs won, was het juryrapport lovend: de grote inzet van vrijwilligers en de betrokkenheid die leden en omwonenden tonen bij de werkzaamheden van Deltawind zijn bijzonder. Dat Deltawind haar winsten inzet voor het geven van voorlichting en het realiseren van minder rendabele vormen van duurzame energie is volgens de jury een duurzaam en origineel concept. De winstgevendheid maakt dat ook anderen in Nederland dit initiatief als aantrekkelijk en haalbaar kunnen gaan zien. De stagnatie van het windenergiebeleid kan op deze wijze een impuls van de lokale bevolking krijgen.

Lokale organisatie
Deltawind is sinds haar oprichting in 1989 erg lokaal gericht. Daan laFleur, de voorzitter stelt: Deltawind heeft altijd vastgehouden aan haar uitgangspunt dat wij zowel de lasten als de lusten van windenergie exclusief op Goeree-Overflakkee willen houden. Dat concept spreekt mensen op het eiland aan. Deltawind is een stukje eigen. We benutten zo de eilandgedachte optimaal en dat werpt haar vruchten af.

Nieuwe folder, nieuwe leden
Tijdens de Open Dag van de Bosseschool, het weekend voor de prijsuitreiking, presenteerde Deltawind haar nieuwe folder. In de kleurrijke en informatieve brochure worden potentiële nieuwe leden opgeroepen mee te doen met nieuwe initiatieven voor duurzame energie. Met de folder willen we mensen voornamelijk informeren en motiveren om ook mee te gaan doen met Deltawind. Wat veel mensen niet weten is dat het financieel erg aantrekkelijk is om deel te nemen in de coöperatie. Deltawind heft geen contributie en vraagt een lening aan haar leden voor de realisatie van nieuwe projecten. Over de minimumlening van 50 euro wordt maar liefst 10% rente uitgekeerd. Over het meerdere bedrag keert Deltawind een rente uit die gegarandeerd 1 à 2 procent hoger ligt dan de gelden marktrente.

E-mail abonnee en internet
Iedereen die meer informatie wil over Deltawind kan de folder aanvragen of een bezoek brengen aan de internetsite op www.deltawind.nl. Deltawind verstuurt ook regelmatig nieuwsflitsen over ontwikkelingen. Geïnteresseerden kunnen kijken op de website www.deltawind.nl of een e-mailbericht sturen aan info@deltawind.nl. Schrijven kan ook naar Antwoordnummer 205, 3240 WB te Middelharnis.

xxx

Noot voor de redactie,

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie