Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Landelijke demonstratie Stop de oorlog

Datum nieuwsfeit: 20-10-2001
Bron: Ingezonden persbericht
Zoek soortgelijke berichten
Ingezonden persbericht

P E R S B E R I C H T

Van het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog'

Landelijke demonstratie 'Stop de oorlog - Stop de geweldspiraal', zaterdag, 20 oktober 2001, 14:00 uur, vanaf de Dam in Amsterdam

Utrecht, 9 oktober 2001.

Op zaterdag 20 oktober zal in Amsterdam een landelijke demonstratie plaatsvinden onder de leuze 'Stop de oorlog - Stop de geweldspiraal'. De demonstratie begint om 14:00 op de Dam in Amsterdam en zal daar, na een wandeling door de binnenstad, ook weer eindigen. De demonstratie is een initiatief van het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog', dat op 30 september ook de vredesmanifestatie op de Dam organiseerde.
De overige leuzen die op 20 oktober zullen worden gevoerd zijn:


- Solidariteit met alle slachtoffers van de geweldspiraal
- Rechtvaardigheid, geen wraak

- Neem de voedingsbodem voor terrorisme weg
- Creeer geen nieuwe vijandbeelden

Op dit moment wordt gewerkt aan een inhoudelijk programma met enkele sprekers en muziek.
(kijk voor het laatste nieuws op www.wereldcrisis.nl)

Tot de demonstratie werd afgelopen zondag besloten tijdens een goedbezochte vergadering van vertegenwoordigers van organisaties, die het manifest Tegen de 'Nieuwe Oorlog' hebben ondertekend. Dit manifest ligt ten grondslag aan de activiteiten van het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog'.

Het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog' is een brede coalitie van meer dan 170 vredes- en solidariteitsgroepen, maatschappelijke organisaties, migrantengroepen en kerkelijke- en religieuze groeperingen.

Veel lokale initiatieven

Het Platform is zeer verheugd dat er in steeds meer Nederlandse steden spontane samenwerkingsverbanden ontstaan, anti-oorlogscomitees worden opgericht en activiteiten worden georganiseerd om te protesteren tegen terrorisme en tegen de militaire vergeldingsacties die nu zijn ingezet tegen Afghanistan. Opvallend is dat veel lokale initiatieven worden genomen, danwel gedragen door jongeren. Deze lokale samenwerkingsverbanden worden niet georganiseerd door het 'Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog'; het betreft spontane initiatieven van verontruste burgers. Wel kan het Platform desgevraagd ondersteuning bieden in de vorm van publiciteit of suggesties geven voor het oprichten van een plaatselijke groep.

Witte vlaggen uit het raam

Al eerder deed het Platform de oproep om witte vlaggen of lakens uit het raam te hangen, ten teken van rouw om alle slachtoffers van terrorisme en oorlogsgeweld, en als protest tegen het grootscheepse militaire ingrijpen dat momenteel in Afghanistan plaatsvindt.

Noten voor de pers:


* Het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog' is te bereiken in Vredescentrum O'43 in Utrecht. Tel. 030-2714376 en 030-2316666.


* Het manifest Tegen de 'Nieuwe Oorlog' en de volledige lijst van ondertekenaars vindt u op de website www.wereldcrisis.nl Op deze website staan ook oa. de teksten van de toespraken die op 30 september op de Dam werden gehouden, alsmede uitvoerige achtergrond- informatie


* Veel informatie over vredesinitiatieven en lokale acties, eerdere persberichten van het Platform, verklaringen en oproepen vindt u op www.omslag.nl en www.ddh.nl/vrede


--


* Globalisering en handel - Lezing do 18 okt - www.omslag.nl Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling
Postbus 81 - 5600 AB Eindhoven - 040-2910295 - (omslag@omslag.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie