Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

AKO-Literatuurprijs terug bij VARA en Sonja Barend

Datum nieuwsfeit: 20-10-2001
Bron: Ingezonden persbericht
Zoek soortgelijke berichten
Ingezonden persbericht


Persbericht
6 juli 2001

Uitreiking AKO-Literatuurprijs terug bij VARA en Sonja Barend

Op 20 oktober aanstaande wordt de AKO- Literatuurprijs 2001 uitgereikt in een rechtstreekse, speciaal aan de uitreiking gewijde VARA televisie- uitzending met Sonja Barend. Hiermee krijgt de prijsuitreiking na een onderbreking van vier jaar haar oorspronkelijke ambiance weer terug. Van 1994 tot en met 1996 vond de jaarlijkse prijsuitreiking van de AKO-Literatuurprijs plaats in het programma 'Sonja op zaterdag'. Van 1997 - 2000 werd de prijs uitgereikt in het VPRO-programma 'De Plantage' van Hanneke Groenteman, dat in mei j.l. voor het laatst werd uitgezonden.

De uitzending van de prijsuitreiking van de AKO-Literatuurprijs 2001 is op zaterdag 20 oktober van 21.05 tot 22.00 uur in de Rode Hoed in Amsterdam. Het prijzengeld is met ingang van dit jaar verhoogd van 100.000 gulden naar 50.000 euro. De longlist van de AKO- Literatuurprijs 2001 wordt eind augustus bekendgemaakt; de shortlist in september.

De AKO-Literatuurprijs werd voor het eerst uitgereikt in 1987. Met de prijs beoogde de organiserende stichting het lezen van Nederlandstalige literatuur te bevorderen en de belangstelling voor boeken bij een breed publiek te vergroten. In 1996 werd de tiende AKO- Literatuurprijs uitgereikt, waarna AKO zich terugtrok als sponsor. Vervolgens sponsorde de Generale Bank de prijs voor een periode van drie jaar. In 2000 heeft AKO opnieuw haar naam aan de prijs verbonden. Het boek Fantoompijn van Arnon Grunberg werd in dat jaar bekroond met de AKO-Literatuurprijs.

De leden van de jury die de inzendingen voor de AKO-Literatuurprijs 2001 beoordelen zijn:

Schelto Patijn voorzitter; voormalig burgemeester van Amsterdam

Willem Otterspeer historicus/criticus Monica Soeting recensent De Volkskrant Johan Vandenbroucke literatuurmedewerker De Morgen Bart Vervaeck criticus Tijd- Cultuur Jeroen Vullings criticus Vrij Nederland

De prijs wordt georganiseerd door de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor fictie en non-fictie.

De uitvoering van de organisatie is in handen van:

Verstegen & Stigter culturele projecten
(contactpersoon: Katinka Canté)
Prinsengracht 583, 1016 HT Amsterdam
Tel: 020 6235451
Fax: 020 6231474
e-mail: (bureau@verstigt.nl)
www.akoliteratuurprijs.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie