Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Platform start kaartenactie 'stop de oorlog' aan Kok

Datum nieuwsfeit: 21-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten


---

Platform start kaartenactie aan Kok: Stop de oorlog!

Persbericht

Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog' Utrecht, 21 oktober 2001 - Tijdens de landelijke vredesdemonstratie 'Stop de Oorlog - Stop de Geweldsspiraal', op zaterdag 20 oktober, heeft het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog' een kaartenactie aan premier Kok gelanceerd. Er zijn voorlopig honderdduizend kaarten gedrukt. Tienduizenden daarvan werden gisteren al meegenomen het land in, door de deelnemers aan de vredesdemonstratie.
Met de kaartenactie wil het Platform het steeds luider wordende protest tegen (de Nederlandse steun aan) de militaire acties in Afghanistan zichtbaar maken.
De tekst op de kaart luidt: ,,Aan minister-president W. Kok. Ik wil dat de Nederlandse regering zich inspant om de nieuwe oorlog in Afghanistan te stoppen. Er moet een wapenstilstand komen en daarmee ruimte voor humanitaire hulp aan vluchtelingen en andere slachtoffers. Verder moet gezorgd worden voor opsporing, arrestatie en berechting van de verantwoordelijken voor de terroristische aanvallen van 11 september in Amerika, binnen de regels van het Internationaal recht. Graag mijn opvatting ook ter kennis brengen aan de Tweede-Kamer fractie van...'' De kaarten zijn geadresseerd aan het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog'. Het Platform zal zorgdragen voor collectieve aanbieding van alle reacties aan premier Kok.
Via de website www.vredesplein.nl kunnen de kaarten ook electronisch worden verstuurd.
Kaarten zijn te bestellen bij het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog', Postbus 1528, 3500 BM Utrecht, e-mail: (o43@kerkenvrede.nl), tel. 030-2714376.

Landelijke demonstratie

Het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog' kijkt met grote tevredenheid terug op de landelijke vredesdemonstratie die gisteren in Amsterdam werd gehouden. De opkomst was groot en de demonstratie verliep in een uitstekende sfeer en in grote harmonie. De multiculturaliteit van de 'nieuwe vredesbeweging' was duidelijk zichtbaar en hoorbaar. Mensen van allerlei leeftijden en culturen, en vertegenwoordigers van talloze organisaties verzamelden zich eensgezind achter de centrale leuze: 'Stop de Oorlog - Stop de Geweldsspiraal'.
Voor aanvang van de tocht door de Amsterdamse binnenstad hadden zich op de Dam al zo'n 5.000 mensen verzameld. Tijdens de demonstratie liep het aantal deelnemers op tot zo'n tienduizend vredesdemonstranten. Ook de belangstelling en sympathie van omstanders was groot; dat bleek ondermeer uit de grote bereidheid om uitgedeelde folders en pamfletten in ontvangst te nemen. De demonstratie was georganiseerd door het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog', een brede coalitie van vredes- en solidariteitsgroepen, maatschappelijke organisaties, migrantengroepen en kerkelijke- en religieuze groeperingen. Het Platform heeft zich binnen zeer korte tijd (ruim een maand) ontwikkeld tot een spreekbuis van velen die zich zowel verzetten tegen terrorisme, als tegen de inmiddels losgebarsten 'nieuwe oorlog'.
De activiteiten van het Platform zijn gebaseerd op het Manifest Tegen de 'Nieuwe Oorlog', een verklaring die inmiddels door bijna tweehonderd organisaties in onderschreven.

---

Noten voor de pers:


* Het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog' is op werkdagen bereikbaar op 030-2714376

* De tekst van de openingstoespraak door Daniel de Jongh, namens het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog', op 20 oktober vindt u op pagina 'Pers' van www.omslag.nl

* Woordvoerders over de demonstratie op 20 oktober: Abdou Menebhi, 06-55818828 Karel Koster, 06-13223359 Mark Akkerman, 06-10328106
* Het manifest Tegen de 'Nieuwe Oorlog' en de volledige lijst van ondertekenaars vindt u op de samenwerkende websites: www.omslag.nl
www.ddh.nl/vrede/nieuws
www.wereldcrisis.nl
Op deze websites vindt u ook uitvoerige informatie over lokale vredesinitiatieven, en alle eerder uitgebrachte persberichten van het Platform.

* Fotoreportages van de manifestaties van 30 september en 20 oktober vindt u op www.ddh.nl/vrede/nieuws

_____

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie