Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Avandia wint Drug Discovery Award

Datum nieuwsfeit: 22-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

SOCIETY FOR MEDICINES RESEARCH

De Society for Medicines Research Award bekroont een .........

De Society for Medicines Research Award bekroont een nieuwe behandeling
voor Type 2 diabetes

AVANDIA wint de prestigieuze Drug Discovery Award

Londen, UK: De Society for Medicines Research (SMR) Drug Discovery Award 2001 werd toegekend aan het onderzoeksteam dat AVANDIA (rosiglitazone), een orale behandeling voor type 2 diabetes, heeft ontdekt. Het team werd bekroond voor zijn baanbrekend onderzoek dat geleid heeft tot de ontwikkeling van AVANDIA, een innoverend geneesmiddel voor de behandeling van een ziekte waaraan wereldwijd 215 miljoen mensen zullen lijden in 2010 volgens de huidige prognoses.

De SMR Award, die om de twee jaar wordt toegekend, beloont bijzondere verwezenlijkingen in het zeer uitdagende domein van de geneesmiddelenontwikkeling. In tegenstelling tot andere traditionele behandelingen, spitst AVANDIA zich toe op de insulineresistentie, een onderliggende oorzaak voor de ziekte en een fundamentele stoornis die gepaard gaat met type 2 diabetes, die eveneens geassocieerd wordt met een aantal cardiovasculaire risicofactoren. Cardiovasculaire aandoeningen zijn trouwens de voornaamste doodsoorzaak bij type 2 diabetespatiënten.

De Voorzitter van de SMR, David Cavalla, verklaarde 'Het Avandia research team werd beloond voor de ontdekking van de fundamentele rol die insulineresistentie speelt. Ze zijn er tevens in geslaagd hun onderzoek toe
te spitsen op de ontwikkeling van een geneesmiddel dat specifiek gericht is op deze typische stoornis bij type 2 diabetes. Avandia, het resultaat van hun onderzoeksinspanningen, was het eerste geneesmiddel met een veilig profiel dat in zijn therapeutische klasse werd goedgekeurd en snel een aanbevolen behandeling werd voor type 2 diabetes.'

'Deze opmerkelijke ontdekking is het resultaat van een multidisciplinaire benadering en zet het belang dat de Society hecht aan de uitwisseling van baanbrekende wetenschappelijke concepten bij de ontwikkeling van innoverende geneesmiddelen eens te meer in de verf. In naam van alle leden van de Society die gespecialiseerd zijn in uiteenlopende disciplines verbonden aan het
geneesmiddelenonderzoek, zijn we trots de successen van anderen te mogen bekronen.'

Het GSK team, samengesteld uit Dr Michael Cawthorne, Dr Stephen Smith, Dr Barry Cantello, Dhr Richard Hindley en Dr David Haigh, voegt zijn naam aan de prestigieuze lijst van gewezen award-winnaars die allemaal pioniers en toonaangevende vorsers zijn in hun domein. Meer gegevens betreffende de SMR en informatie over de Awards en vorige winnaars kan u vinden op volgende website : www.socmr.org/smr-award.html.

AVANDIA, een geneesmiddel dat behoort tot de nieuwste klasse van behandelingen voor Type 2 diabetes, ook gekend als thiazolidinediones of glitazones, werd in 1999 in de V.S. goedgekeurd. Nadien, in juli 2000, volgde de Europese Unie waar AVANDIA via een gecentraliseerde procedure werd geregistreerd. Op dit ogenblik is het geneesmiddel wereldwijd in meer dan 70 landen goedgekeurd en meer dan 2 miljoen type 2 diabetespatiënten werden reeds met AVANDIA behandeld.

Indien u verdere informatie of een interview met David Cavalla of een lid van
het winnende research team wenst, verzoeken wij u om contact op te nemen met
Naomi Mermod van Shire Hall International (telefoon : +44 (0) 20 7471 1524,
fax : +44 (0) 20 7471 1501 of
e-mail Naomi.Mermod@sh-international.com)

22 okt 01 09:10

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie