Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Politie Amsterdam-Amstelland: volontairs gezocht

Datum nieuwsfeit: 22-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Politie Amsterdam-Amstelland
Zoek soortgelijke berichten
Politie Amsterdam-Amstelland

Volontairs Gezocht
Het korps Amsterdam-Amstelland zoekt tientallen volontairs die als vrijwilliger bij de politie aan de slag willen. Het gaat om ondersteunende werkzaamheden en niet om feitelijk politiewerk. Het aantal plaatsen waarop volontairs worden ingezet, groeit tot 100. Op dit moment zijn er 36 volontairs bij de politie werkzaam. De Korpsleiding gaf destijds opdracht de idee rond volontairs levensvatbaar te maken. De gedachte vloeide voort uit het project Senioren en Veiligheid waar volontairs allerhande werkzaamheden deden. Er kwamen duidelijke signalen naar voren dat betrokkenen het vrijwilligerswerk bij de politie als een maatschappelijke bijdrage ervoeren. Toen bleek dat ook in het buitenland (USA & Japan) volontairs bij de politie werkten, ging ook hier de zaak van start. Projectcoördinator Commissaris Theo Stallmann kreeg van de Korpsleiding het groene licht voor een pilotproject Volontairs dat in maart 2000 startte.
Mond op mondreclame
De volontairs krijgen geen loon. Wel worden reiskosten vergoed en verzekeringen afgesloten (aansprakelijkheids-, ongevallen en eigendomsverzekering).
Mond op mondreclame zorgde tot nu toe voor de belangrijkste instroom van kandidaten. Ook via de buurtregisseurs kwamen kandidaten binnen. Op dit moment zijn er 36 volontairs aangesteld. Ze ondersteunen buurtregisseurs, helpen bij recepties in politiegebouwen, assisteren bij de Ruiterij, bieden de helpende hand bij diverse projecten of zijn slachtoffers van aanrijdingen behulpzaam bij het invullen van formulieren. Alle volontairs zijn gescreend en hebben een verklaring ondertekend dat ze zorgvuldig met informatie omgaan. Van 18 tot 70
Iedereen tussen de 18 en 70 jaar kan bij ons korps als volontair terecht. De leeftijd van het grootste gedeelte van de huidige volontairs ligt tussen de 50 en 80 jaar. De jongste volontair is 25 jaar oud. De ervaring leert dat volontairs met hun werk niet alleen een maatschappelijke bijdrage leveren, maar dat zij ook de waardering en sociale contacten rond het werk op prijs stellen. Mensen die volontair willen worden, kunnen zich schriftelijk aanmelden bij de: Regiopolitie Amsterdam-Amstelland
Dienst Executieve Ondersteuning
Onder vermelding van Volontairs
Antwoordnummer 2864
1000 PA Amsterdam

---

Internet-site
Vanaf vandaag is de website van de regiopolitie Amsterdam-Amstelland uitgebreid met informatie in het Engels. Te vinden is een uitleg over de organisatie van het korps, de belangrijkste doelstellingen, actuele opsporingsberichten en een zoekmachine voor het vinden van het dichtstbijzijnde politiebureau. Ook is er een special over arrestantenzorg, compleet met een virtuele tour door het cellenhuis. Verder komt een zaak aan bod waarbij schiettelefoons werden geconfisqueerd en zijn er tips tegen zakkenrollerij. U vindt de Engelse paginas via het vlaggetje op de home page van www.politie-amsterdam-amstelland.nl.


---

Dode bij schietpartij
Zondagmorgen overleed een 23-jarige Amsterdammer aan de verwondingen die hij opliep tijdens een schietpartij in de Reguliersdwarsstraat. De aanleiding was een verkeersruzie. Als verdachte arresteerde de politie een 21-jarige man uit Almere is. Hij wordt als schutter aangemerkt. Bij hem is een vuurwapen in beslag genomen.
Rond 05.30 uur rijdt het slachtoffer met een aantal vrienden in een auto door de Reguliersdwarsstraat. De inzittenden zien een bekende en stoppen voor een gesprek. De stilstaande auto blokkeert de weg en er ontstaat een woordenwisseling met de inzittenden van een achteropkomende auto. Het geschil escaleert tot een handgemeen. Plotseling trekt één van de mannen uit de achterste auto een vuurwapen en schiet op de inzittenden van de voorste auto. Het slachtoffer wordt getroffen en overlijdt ter plaatse. Agenten houden de verdachte een paar straten verder aan en nemen bij hem een vuurwapen in beslag.
---

Dodelijk ongeval (3)
Zaterdagmiddag rond 15.30 uur overleed een 89-jarige voetganger op de Heemstedestraat, nadat hij door een bromfiets was geschept. Zijn 79-jarige echtgenote is met beenletsel in een ziekenhuis opgenomen. Beide slachtoffers staken het fietspad over aan de Heemstedestraat in de buurt van het spoorweg- en metroviaduct. Daar werden zij aangereden door de bromfiets waarop twee personen zaten. Na de aanrijding ging de bromfiets er vandoor, zonder dat de berijders zich om de slachtoffers bekommerden. De 89-jarige man overleed ter plaatse. Zondagmiddag hield de politie een 16-jarige Amsterdammer aan op verdenking van betrokkenheid bij deze aanrijding. De vermoedelijk bij de aanrijding betrokken bromfiets is aangetroffen en in beslag genomen. De Technische Recherche onderzoekt de tweewieler. De recherche stelt een nader onderzoek in.

---

Brand
Brandweer en politie rukten zaterdagmiddag rond 15.30 uur uit naar een brand in een woning aan het Ophemerthof. De brand woedde op de tweede etage en was ontstaan in een slaapkamer. Bij de brand raakte een 27-jarige Amsterdammer lichtgewond. Hij werd ter observatie opgenomen in een ziekenhuis. Een vrouw en een vierjarig kind konden de woning op tijd verlaten. De woning bleek na de brand onbewoonbaar evenals de woning van de bovenburen. Deze liep zware rookschade op. Omwonenden zijn tijdens de blussingswerkzaamheden elders opgevangen. De politie stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de brand.
---

Dodelijke aanrijding (2)
Zaterdagmiddag kort na drie uur overleed een 84-jarige inwoonster van Diemen aan de gevolgen van een aanrijding op het Claas van Maarssenplein.
De aanrijding ontstond toen een 85-jarige bestuurder uit Diemen met zijn auto achteruit uit een parkeerhaven reed. Bij deze manoeuvre raakte de man met de rechtervoorzijde een rechts naast hem geparkeerde auto. Het slachtoffer liep juist op dat moment met haar echtgenoot achter de uitparkerende auto langs en werd omver gereden. Vervolgens remde de automobilist niet, maar gaf hij juist gas. Waarom hij dat deed, is nog niet duidelijk. Hierdoor kwam de 84-jarige vrouw onder de wielen van zijn auto terecht. Omstanders grepen direct in, tilden de auto op en bevrijdden de vrouw. Politiepersoneel startte met reanimatie, maar dat mocht niet meer baten. De vrouw overleed ter plaatse. De politie stelt een onderzoek in naar de toedracht van dit ongeval.
Dodelijke aanrijding
Vrijdagmorgen rond 09.00 uur raakte een 44-jarige Amsterdammer zwaar gewond bij een aanrijding op de Nieuwe Vaart. Hij overleed in de loop van de dag in een ziekenhuis.

Rond 09.00 uur waren twee vrienden, waaronder het slachtoffer, aan het klussen op een boot aan de Nieuwe Vaart. Ze kregen honger en besloten wat te gaan eten. De auto, die een eind verderop ston, wordt gehaald. De 58-jarige bestuurder reed met geopend portier achteruit in de richting van zijn vriend. Plotseling hoorde hij een klap en zag hij de 44-jarige man over het geopende portier hangen. Hij stopte waarop bleek dat zijn maat zwaar gewond was. Hij hielp hem in de auto en kreegthulp van een voorbijganger. Ze rijden naar Zuidoost en leverden het slachtoffer af bij het AMCwaar hij tijdens een operatie overleed. De politie is op zoek naar getuigen. Zij worden verzocht zich te melden via het telefoonnummer: 0 2 0 5 5 9 2 4 1
---

Poederenveloppe
Vrijdagmiddag arresteerde de politie twee werknemers van een communicatiebedrijf aan de Kabelweg. Ze worden ervan verdacht een enveloppe met poeder via de interne post te hebben verstuurd. Na onderzoek bleek dat het gelukkig niet om antrax ging. De ontdekking leidde uiteraard wel tot de geëigende veiligheidsmaatregelen. De verdachten zijn een 27-jarige man en een 29-jarige vrouw. Ze worden vandaag voorgeleid voor de officier van justitie. De arrestatie van het tweetal is in belangrijke mate te danken aan eigen (intern) onderzoek van het communicatiebedrijf. Hierbij kwamen verschillende personen naar voren die werden meegenomen in het onderzoek van de politie.

Dinsdagmiddag (16 oktober) kreeg een medewerker van het bedrijf een enveloppe met wit poeder op zijn bureau. Direct werden alle noodzakelijke voorzorgsmaatregelen getroffen. Ook werd de politie in kennis gesteld. De brief met het verdachte poeder werd in beslag genomen en onderzocht op een laboratorium in Lelystad. Een paar uur later kon worden vastgesteld dat het poeder een ongevaarlijke stof was en dat het om een wrange grap ging. De directie van het geplaagde bedrijf nam de zaak zeer serieus en stelde ook een eigen onderzoek in. Dit leverde uiteindelijk de twee verdachten op. Uit verklaringen van beiden komt betrokkenheid bij poederzaak naar voren.
---

Ontvoering
De centrale recherche van de regiopolitie Amsterdam-Amstelland maakte vorige week een einde aan een gijzeling van een 60-jarige man. De gijzeling heeft een aantal weken geduurd en begon met de ontvoering van een 30-jarige man in Amsterdam Zuid-Oost. Bij twee acties door een arrestatieteam van de politie werden in een woning in Purmerend vier mannen aangehouden. Zij zijn inmiddels voorgeleid voor de officier van justitie en zitten nog vast.

Half september deed de familie van een 30-jarige man uit Amsterdam Zuid-Oost aangifte van diens vermissing. Politieonderzoek wees al snel in de richting van een ontvoering. De man zou schulden hebben en werd mogelijk gegijzeld om betaling af te dwingen. De 60-jarige vader van de gijzelaar nam op een gegeven moment diens plaats in zodat de zoon het geld kon regelen. Uiteindelijk kwam het tot een geldoverdracht ergens in Amsterdam. De politie had toen inmiddels voldoende informatie om de woning in Purmerend binnen te vallen en de gegijzelde man te bevrijden. In totaal werden vier verdachten aangehouden.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie