Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bondsraad FNV Bouw wil looneis van 4% en winstdeling

Datum nieuwsfeit: 22-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

FNV BOUW

FNV Bouw: 4% en winstdeling

De bondsraad van FNV Bouw stelt een looneis van maximaal 4 procent; in meerdere sectoren wordt dat vertaald als 1,5 procent plus handhaving van de automatische prijscompensatie. Daarnaast moet winstgevendheid in een sector leiden tot een winstdeling voor iedere werknemer. Speerpunten voor het arbeidsvoorwaardenbeleid zijn verder keuzemogelijkheden in de CAO.s en loopbaanbeleid. In een representatieve enquête die de bond door het NIPO liet houden, spreekt 70 procent van de ondervraagden zich uit voor meer zeggenschap over eigen arbeidsvoorwaarden. Zorgelijk vindt de FNV Bouw dat slechts 53 procent ervoor is dat de ondernemingsraad afspraken mag maken die afwijken van de CAO. Daarentegen wil 90 procent van de ondervraagden in geval van ziekte zelf naar een reïntegratiebedrijf stappen als de werkgever daarmee niet vlot genoeg is. De bond liet het NIPO ook vragen welk onderwerp de hoogste prioriteit heeft; 24 procent antwoordt daarop pensioen, 20 procent zeggenschap over de eigen arbeidsvoorwaarden en 16 procent scholing. Loon en uitkeringen komen met 15 en 14 procent direct daarna.

Bijzonder is de situatie op na de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten. Op 19 november bespreekt de FNV het gezamenlijke beleid; naar verwachting op basis van nieuwe cijfers van het Centraal Plan Bureau. Binnen FNV Bouw zullen per sector de vakgroepraden zowel de werkgelegenheid in ogenschouw nemen als de mogelijkheid voor een structurele winstdeling. Het arbeidsvoorwaardenbeleid werd door de bondsraad eensgezind vastgesteld.

Voor de redactie,

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie