Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vlaamse partij CD&V gelooft in eigen kracht

Datum nieuwsfeit: 22-10-2001
Bron: Ingezonden persbericht
Zoek soortgelijke berichten
Ingezonden persbericht

Persmededeling CD&V
22 oktober 2001

CD&V gelooft in eigen kracht

CD&V koos tijdens het congres van 28 en 29 september voor een duidelijk project rond verbondenheid en menselijke zekerheid in een Vlaanderen met verregaande autonomie. Dit project is de basis van ons politiek handelen. Het wordt gedragen door de basis en het kon op het congres rekenen op de enthousiaste instemming van 2000 deelnemers.

Er is inderdaad een te grote versnippering in het politieke landschap. Dus is er nood aan grotere verbanden. Daarom pleitte ik tijdens mijn slottoespraak op het congres voor openheid ten aanzien van iedereen die ons project de moeite waard vindt om hierover met ons in gesprek te gaan. Dat kunnen mensen uit andere partijen zijn, of uit het middenveld, of mensen die zich voor het eerst politiek willen engageren. In geen geval kan deze openheid gereduceerd worden tot een besloten operatie tussen twee partijen.

Het is merkwaardig dat vandaag enkele mensen de idee lanceren van een volkspartij waarin CD&V en VLD samen opgaan. De argumenten daartoe blijken immers niet te kloppen. De VLD is duidelijk een politieke tegenstander: zij belichaamt het onbehoorlijke beleid dat zo typisch is voor de huidige regeringen. Patrick Dewael mag dan al lippendienst bewijzen aan onze pricinpes inzake verbondenheid en sociaal kapitaal, zijn beleidsdaden staan vooralsnog haaks op deze principes. De fundamentele verschillen tussen CD&V en VLD zijn te groot om ernaast te kunnen kijken (en worden door de jonge christen-democraten die zich vandaag manifesteren terecht zelf opgenoemd): de VLD neemt een loopje met het vrij onderwijs, stelt zich zeer liberaal op in ethische dossiers, besteedt geen aandacht aan gezinsbeleid, valt regelmatig door de mand als het gaat over een solidaire sociale markteconomie?

De onvruchtbare idee over een samengaan met de VLD schept dus nodeloos verwarring. Er kan geen twijfel over bestaan: CD&V gaat verder vanuit ons eigen project. Wie dit geen goede basis vindt, kan beter zelf zijn conclusies trekken. Wij zullen het project en de strategie uitvoeren waarvoor ons congres unaniem heeft gekozen, en waar de hele partij met grote overtuiging blijft achter staan.

Stefaan De Clerck
Voorzitter CD&V

(Info: Luk Vanmaercke 02 238 38 76 of 0478 27 41 10)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie