Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwe NIZW-publicatie 'Eenzaam op leeftijd'

Datum nieuwsfeit: 22-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn


Eenzaamheid bij ouderen voorkomen

Nieuwe NIZW-publicatie Eenzaam op leeftijd

22 oktober 2001

Eenzaamheid komt in elke levensfase voor. Maar de kans op eenzaamheid is groter naarmate mensen ouder worden. Naar schatting ervaren tussen de 200.000 en 1 miljoen ouderen eenzaamheid als een probleem. In de nieuwe NIZW-publicatie Eenzaam op leeftijd vindt de lezer theorien en achtergrondinformatie over eenzaamheid onder ouderen. Daarnaast geeft de publicatie een overzicht met mogelijkheden voor beroepskrachten en andere betrokkenen om eenzaamheid te doorbreken.

Eenzaamheid bij oudere mensen kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld het verlies van de partner, een beperkt sociaal netwerk of een verslechterende gezondheid. Het eerste deel van Eenzaam op leeftijd geeft inzicht in wat eenzaamheid is en wat oorzaken zijn. Vervolgens verschuift het perspectief naar de hulpverlener. Waaraan kan de hulpverlener eenzaamheid herkennen? Wat kan hij of zij doen om de oudere te helpen? En voor welke valkuilen moet hij of zij waken?

Breed scala
Het tweede deel van Eenzaam op leeftijd is gewijd aan een breed scala aan mogelijkheden om eenzaamheid te doorbreken. Aan bod komen onder meer ontmoetingsgroepen, bezoekdiensten, ouderenadviseurs, woon-zorgvormen en vriendschapscursussen. De auteurs geven bij elk type interventie een korte beschrijving en enkele voorbeelden. Ze besluiten met een korte analyse van sterke en zwakke punten. Daarmee geeft Eenzaam op leeftijd een overzicht van welke interventies in welke situatie effectief kunnen zijn.

Doelgroep
Eenzaam op leeftijd is bestemd voor praktijkwerkers: medewerkers van instellingen welzijn ouderen, maatschappelijk werkenden en kaderleden van vrijwilligersorganisaties. De inhoud is ook nuttig voor huisartsen, psychotherapeuten en preventiewerkers bij een GGD of RIAGG.

Kenniscentrum Ouderen
Eenzaam op leeftijd is een publicatie van NIZW / Kenniscentrum Ouderen. Het Kenniscentrum is intermediair tussen wetenschap en praktijk. Centraal staat daarbij de overdracht van kennis en informatie naar het brede veld van participatie, welzijn en zorg voor ouderen.

Bestellen
Eenzaam op leeftijd. Interventies bij eenzame ouderen (91 blz.) is geschreven door Marco Linneman e.a. en kost f 27,50 ( 13,- vanaf 1 januari 2002). ISBN 90-5050-920-7 en E 43196. Verkrijgbaar via de boekhandel en te bestellen bij NIZW / Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07, fax (030) 230 64 91, e-mail (bestel@nizw.nl).

Contact
Afdeling Verkoop, e-mail: (bestel@nizw.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie