Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

IPlanet-producten centraal in concretisering Sun ONE

Datum nieuwsfeit: 23-10-2001
Bron: Ingezonden persbericht
Zoek soortgelijke berichten
Ingezonden persbericht


iPlanet-producten centraal in concretisering Sun ONE-webdiensten
* Gratis ontwikkelen webdiensten

* Instant Messaging voor werkgroepen

* iPlanet Application Server meegeleverd met Solaris 8
* Ondersteuning SOAP

Nieuwegein, Nederland, 23 oktober 2001 - iPlanet e-commerce solutions staat centraal in de aankondigingen die Sun Microsystems vandaag doet ter concretisering haar Sun ONE-visie op webdiensten. In de Sun ONE-optiek bieden webdiensten de mogelijkheid informatie, gegevens en toepassingen overal en altijd beschikbaar te stellen aan iedereen, op welk computersysteem dan ook en met behulp van software die louter is gebaseerd op open standaarden, om zodoende gedane investeringen veilig te stellen en keuzevrijheid te garanderen.

Naast het tonen van de Sun ONE-architectuur en het groeipad ter concretisering van deze visie, vormen belangrijke elementen in de huidige aankondigingen:
* de introductie van een gratis startpakket voor de ontwikkeling, bouw en het draaien van webdiensten, gebaseerd op vele iPlanet-producten
* de introductie van de Instant Collaboration Pack voor gebruik met iPlanet Portal Server, ten behoeve van beveiligde berichtenuitwisseling en samenwerking (instant messaging and collaboration), met inbegrip van het delen van bestanden en het houden van stemmingen (polling)
* uitbreidingen en verbeteringen op Solaris 8, waarbij iPlanet Application Server voortaan wordt meegeleverd ten behoeve van ontwikkel- en testdoeleinden
* verdere ondersteuning van webstandaarden en XML, met inbegrip van SOAP, door middel van de Java JAX-technologie Startpakket
Het gratis startpakket bevat alles wat nodig is voor de ontwikkeling, bouw en het draaien van webdiensten en omvat Forte for Java 3.0 Community en Enterprise Editions, iPlanet Application Server, iPlanet Web Server, iPlanet Portal Server, iPlanet Unified Development Server, iPlanet Directory Server, de laatste Java Software Development Kit (J2SE versie 1.3.1 en J2EE versie 1.3), de beschikbare onderdelen van JAX, verwijzingen naar producten van derden, monstercode, demonstraties, instructies, blauwdrukken en achtergronddocumenten. Het startpakket wordt ieder kwartaal bijgewerkt en gratis (of tegen verzendkosten) verstrekt via het Sun Developer Network (www.sun.com/developers/) en geeft het recht op ontwerp en bouw van webdiensten, niet op exploitatie ervan.

Instant Collaboration Pack
De Instant Collaboration Pack is er voor gebruik met iPlanet Portal Server, ten behoeve van beveiligde berichtenuitwisseling en samenwerking (instant messaging and collaboration). Instant Collaboration Pack omvat alle directe communicatiemogelijkheden van Instant Messaging, zoals converseren (instant messaging), waarschuwingen (alerts), vergaderen (chat rooms) en nieuwsdiensten, maar biedt bovendien de mogelijkheid tot het samenstellen van werkgroepen, het delen van bestanden en internetadressen en tot het houden van stemmingen (polling). De Instant Collaboration Pack maakt gebruik van de mogelijkheden die iPlanet Portal Server biedt ten aanzien van het gebruikersbeheer, beveiligde toegang en eenmalige identificering (single sign-on).

iPlanet Application Server inbegrepen bij Solaris 8 Solaris 8 wordt uitgebreid en verbeterd en voortaan wordt iPlanet Application Server Enterprise Edition 6.0 meegeleverd ten behoeve van ontwikkel- en testdoeleinden. Zo komt het sterk geïntegreerde en uitwisselbare Sun ONE-platform binnen bereik van iedere ontwikkelaar, die daarmee tegen lage ontwikkelkosten snel webdiensten kan introduceren.

Ondersteuning SOAP
Sun ONE, en daarmee de iPlanet-producten, onderschrijven opkomende standaarden en XML, met inbegrip van SOAP. Als gevolg daarvan kunnen ontwikkelaars webdiensten ontwikkelen die XML ondersteunen en tegelijkertijd naadloos samenwerken met andere op standaarden gebaseerde webdiensten, ongeacht het onderliggende platform. Java-technologie staat borg voor open, platformoverstijgende ondersteuning van SOAP en andere essentiële webdienststandaarden.

SOAP staat voor Simple Object Access Protocol, een standaard gedefinieerd door het World Wide Web Consortium (W3C) die beschrijft hoe toepassingen over het netwerk communiceren. SOAP is nog niet uitontwikkeld, maar ontwikkelaars kunnen al wel beschikken over toepassingen van verschillende oorsprong, zoals het Apache Project, Cape Clear en van producenten van ontwikkelhulpmiddelen. Het staat aanbieders vrij hun eigen code ervoor te produceren - wat nu ook nog gebeurt voor iPlanet-producten en voor Java: later zullen deze zich voegen naar uitkomsten van de Java Community Process (JCP).

Het JCP-programma heeft de ´Java API for XML Processing and Parsing´-specificaties (JAXP) inmiddels vrijgegeven, ter ondersteuning van syntactische XML-ontleding en verwerking. De ´Java API for XML Messaging´ (JAXM) nadert zijn voltooiing. Dat betekent dat iPlanet Message Queue (een Java Message Service middleware-toepassing) voortaan SOAP ondersteunt, wat op zijn beurt SOAP-ondersteuning betekent voor iPlanet Application en Integration Servers en andere Sun ONE-producten voor zover die gebaseerd zijn op Java-technologie. Daarnaast werken JCP-expertisegroepen aan APIs die het Java-platform laten communiceren met registries en repositories, zoals UDDI en ebXML, remote procedure calls en data binding. JAXM en de overige JAX APIs worden momenteel opgenomen in belangrijke ontwikkelhulpmiddelen van Borland Software, Oracle, WebGain en de Sun's Forte Tools Group.

Over Sun ONE
Sun Open Environment (Sun ONE) omvat een uitgebreid softwareassortiment voor het bouwen van webdiensten over veelsoortige netwerken. De architectuur en het groeipad zijn gebaseerd op louter open standaarden zoals Java en XML. Sun ONE vereenvoudigt de gehele ontwikkeling, bouw en exploitatie van webtoepassingen en diensten, met behoud van gedane investeringen. Ondernemingen profiteren van de productiviteitswinst, ontwikkelaars van de lagere doorlooptijden en eindgebruikers ervaren groter gebruiksgemak. Meer informatie biedt www.sun.com/software/sunone.

iPlanet e-commerce solutions
iPlanet e-commerce solutions, een samenwerking tussen Sun en Netscape, is opgericht in maart 1999 door America Online en Sun Microsystems, met als doel de drijvende kracht achter de interneteconomie te zijn, dankzij inventiviteit, expertise en de grootste klanttevredenheid. Het iPlanet Internet Services Deployment Platform is de toonaangevende software-omgeving voor het snel samenstellen van uitbreidbare Internet-diensten. Het platform is gebaseerd op open, bewezen technologieën en standaarden en omvat Messaging, Directory, Web en Application Servers: stuk voor stuk de beste in hun marktsegment. Meer informatie biedt www.iplanet.com.

###

Meer informatie:
Roger Kellerman
iPlanet e-commerce solutions
00 31 (30) 601 51 51
(roger@iplanet.com)

Patrick Reynders
iPlanet e-commerce solutions
00 32 (2) 704 80 00
(patrick.reynders@belgium.sun.com)

Piet van Reeuwijk
Lubbers & De Jong B.V.
00 31 (20) 421 05 65
piet@l-dj.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie