Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Irisscan op Schiphol in gebruik genomen

Datum nieuwsfeit: 23-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Defensie
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Defensie


---

Irisscan op Schiphol in gebruik genomen

23-10-2001

Minister Korthals van Justitie heeft dinsdag op Schiphol de irisscan in gebruik genomen. Met het apparaat dat de iris van de reizigers controleert met de gegevens op diens chipkaart, kunnen passagiers snel de grens passeren. Minister Korthals was de eerste die via de irisscan de grens passeerde. Schiphol is de eerste luchthaven die gebruik maakt van de irisscan. Kloppen de gegevens op de chipkaart met de iris van de reiziger dan gaat het grenspoortje open, klopt er iets niet dan draait het poortje de andere kant op en staat de reiziger oog in oog met de Koninklijke Marechaussee.

De nieuwe service, die van schiphol de naam Privium kreeg, kost de reizigers eenmalig 99 euro. Van de Privium-klanten worden de persoonsgegevens gecontroleerd in het zogenoemde Privium Service Point op Schiphol. De marechaussee controleert daar de nationaliteit, identiteit en de geldigheid van de reispapieren. Dan wordt een opname gemaakt van de beide irissen. De gegevens worden opgeslagen op een chipkaart. De irisscan-technologie is ontwikkeld door Joh. Enschedé. De Koninklijke Marechaussee en Immigratie en Naturalisatie Dienst hebben het systeem onlangs na een zwaar testprogramma voor een proefperiode van een jaar goedgekeurd. Deze vorm van automatische grenspassage zal door het ministerie van Justitie worden getest als eerste grootschalige toepassing van biometrische identificatie in Nederland.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie