Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

ARN tevreden met besluit NMa recyclingsysteem autowrakken

Datum nieuwsfeit: 23-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

AUTO RECYCLING NEDERLAND

ARN tevreden met positief besluit NMa recyclingsysteem autowra

Amsterdam, 23 oktober 2001

De NMa, de Nederlandse Mededinginsautoriteit, heeft op 22 oktober 2001 geconcludeerd dat het Nederlandse recyclingsysteem van autowrakken niet mededingingsbeperkend is.

Auto Recycling Nederland (ARN) is een initiatief van de autobranche met als doel autowrakken milieuverantwoord en kostengunstig te verwerken. Sinds 1995 bestaat een verwijderingsbijdrage voor auto's. Dit geld dient ter financiering van het recyclingsysteem. De verwijderingsbijdrage is telkens voor een periode van drie jaar algemeen verbindend verklaard door de Minister van VROM. Met ingang van 1 januari 2001 is de derde periode van algemeen verbindend verklaring ingegaan en is de verwijderingsbijdrage wederom door de autobranche verlaagd naar 45 Euro. Een aanvraag tot algemeen verbindend verklaring dient door de NMa te worden beoordeeld op mogelijke mededingingsbeperking. De huidige uitspraak onderschrijft de aanpak van ARN volledig.

ARN heeft de NMa aangetoond dat de recycling van diverse materialen uit autowrakken niet rendabel is. De kosten van verwijdering en recycling zijn hoger dan de uiteindelijke opbrengsten. Op vrijwillige basis worden deze kosten door alle auto-importeurs gefinancierd met de verwijderingsbijdrage. De NMa oordeelt dat dit slechts een zeer geringe mate van kostenharmonisatie tot gevolg heeft, waardoor geen mededingingsbeperking optreedt. Doordat de uitgaven van ARN enkel betrekking hebben op onderdelen die niet rendabel te demonteren zijn vindt bovendien geen beïnvloeding plaats van de handel in gebruikte onderdelen die nog wel rendabel zijn. De collectieve inzameling en verwijdering van de materialen leidt ertoe dat op een efficiënte wijze automaterialen in het afvalstadium kunnen worden ingezameld. Als gevolg hiervan kunnen de kosten relatief laag worden gehouden en kan een hoge dekkingsgraad worden bereikt. Zonder een collectief systeem zoals ontwikkeld door ARN zou de verliesgevende recycling niet plaatsvinden.

ARN is zeer verheugd met de positieve beoordeling van directeur-generaal Kist van de Nederlandse Mededingingsautoriteit die stelt dat zonder het ARN-systeem mogelijk geen recycling van de grond zou zijn gekomen en het milieu niet zou worden ontzien. Algemeen directeur Zimmerman van ARN reageert verheugd: 'Dit is een belangrijk besluit voor ARN. We zijn met dit systeem voorbeeld voor Europa. Gelukkig hebben we hiermee ook een erkenning binnen Nederland!'.

Voor meer informatie
Auto Recycling Nederland B.V.
J.B.T. Zimmerman
Tel: 020 - 6613181

23 okt 01 16:50

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie