Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: levensmiddelen langer houdbaar door meer zuurstof

Datum nieuwsfeit: 23-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: ATO Instituut voor archeologisch onderzoek
Zoek soortgelijke berichten
ATO Instituut voor archeologisch onderzoek


Nieuwe stap naar veilig vers
Levensmiddelen langer houdbaar door meer zuurstof in verpakking

Een aantal soorten levensmiddelen blijkt langer houdbaar als ze zijn verpakt onder verhoogde concentraties van zowel zuurstof als kooldioxide. Promovenda Athina Amanatidou ontdekte dat een verhoogde zuurstofconcentratie in combinatie met een verhoogde kooldioxideconcentratie sterk conserverend werkt voor producten als zalm en ademende verse producten.

Levensmiddelen worden vaak in een zuurstofarme atmosfeer verpakt omdat een normale concentratie zuurstof de groei van micro-organismen bevordert en de kwaliteit van verse producten aantast. Uit het promotie-onderzoek van Amanatidou bij ATO (het Instituut voor Agrotechnologisch Onderzoek) blijkt echter dat ook hoge concentraties zuurstof een gunstig effect hebben op de houdbaarheid en kwaliteit. Vermoedelijk worden in een atmosfeer met een verhoogde concentraties van zowel zuurstof als kooldioxide een deel van de bacteriesoorten bestreden door de zuurstof en een ander deel door kooldioxide. Samen geeft dat meer effect dan weinig zuurstof en veel kooldioxide.

Deze ontdekking betekent dat er een nieuwe stap gezet is in de zogenaamde hordentechnologie. Bij hordentechnologie wordt gebruik gemaakt van combinaties van conserveringstechnieken (horden). Elke horde heeft individueel geen dodelijk effect, maar door bij gecombineerde horden worden micro-organismen wel in hun groei geremd of gedood. Hordentechnologie wordt toegepast voor de conservering van verse levensmiddelen met als doel de kwaliteit van het product zoveel mogelijk te behouden.

Tijdens het onderzoek is het effect van de toepassing van de "zuurstofhorde" op onder meer verse zalm onderzocht. In combinatie met een hoge kooldioxideconcentratie en met een hoge drukbehandeling resulteerde dat in een praktisch steriel product dat geen microbiologische uitgroei meer vertoonde na een periode van opslag. Ook voor verse producten als gesneden wortelen werden soortgelijke resultaten behaald.

Amanatidou verdedigt op 23 oktober haar proefschrift "High Oxygen as an Additional Factor in Food Preservation" om 13.30 uur in de Aula van Wageningen Universiteit.

Plaatsingsdatum: 22 oktober 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie