Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

ESC steunt Europees Parlement bij civiele samenleving

Datum nieuwsfeit: 23-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: European Commission
Zoek soortgelijke berichten
European Commission

CES/01/102 Brussel, 24 oktober 2001

ESC zegt Europees Parlement steun toe bij dialoog met georganiseerde civiele samenleving

Op 23 oktober hield de voorzitter van het Europees Economisch en Sociaal Comité (ESC), de heer Frerichs, in Straatsburg een toespraak voor de Conferentie van voorzitters van de EP-commissies.

Na de aanwezigen een korte uiteenzetting van de rol en de activiteiten van het Comité te hebben gegeven, lichtte Frerichs zijn plannen voor het ESC op de korte en middellange termijn toe.

Ten eerste moet meer bekendheid worden gegeven aan het werk van het ESC. Het Comité heeft zich beziggehouden met zeer uiteenlopende onderwerpen die betrekking hadden op de georganiseerde civiele samenleving en varieerden van sociaal beleid tot milieubescherming. Ongeacht het onderwerp heeft het ESC er telkens naar gestreefd een op consensus gebaseerd standpunt in te nemen.

Ten tweede moet de samenwerking tussen het Europees Parlement en het ESC worden geïntensiveerd. Frerichs sprak de hoop uit dat het Parlement tenminste eens per jaar het ESC zou raadplegen voor advies op een terrein waarop het Comité een uiterst zinvolle bijdrage zou kunnen leveren, temeer daar in het Verdrag van Nice expliciet wordt gesproken van het ESC als vertegenwoordiger de "georganiseerde civiele samenleving".

Ten derde geeft het ESC aan het Parlement te willen steunen bij diens dialoog met de georganiseerde civiele samenleving. "We hopen een zinvolle bijdrage te kunnen leveren aan uw werkzaamheden", aldus Frerichs. Hij voegde eraan toe dat het ESC zich had voorgenomen een bijdrage te leveren aan het debat over de toekomst van de EU en benadrukte de "uitstekende contacten" met vertegenwoordigers van de civiele samenleving in de kandidaat-lidstaten: "Het ESC kan helpen eventuele problemen in een vroeg stadium op te lossen".

Frerichs sloot zijn toespraak af met een pleidooi om het ESC te betrekken bij het toekomstige convent dat de bepalingen van het Verdrag moet actualiseren. Het ESC zou hierin de status van permanent raadgevend lid moeten krijgen.

Geïnteresseerd in nadere informatie over het Economisch en Sociaal Comité en zijn activiteiten? Neem dan contact op met Nick Foster, persvoorlichter van het ESC (tel.: +32 2 546 9207

of e-mail: (nicholas.foster@esc.eu.int)).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie