Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Antwoord BUZA op vraag EU pre-accessiesteun aan Turkije

Datum nieuwsfeit: 24-10-2001
Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Buitenlandse Zaken

www.minbuza.nl/content.asp?Key=422535


---

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Directie Europa Afdeling West-Europa Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag
Datum 24 oktober 2001 Auteur Vera Tinkelenberg
Kenmerk DEU-035/01 Telefoon 070-3486173
Blad /2 Fax 070-3485329
Bijlage(n) E-mail (vera.tinkelenberg@minbuza.nl)
Betreft Antwoord op de vraag van het Lid Karimi over EU pre-accessiesteun aan Turkije.
C.c.
Zeer geachte Voorzitter,

Tijdens het Algemeen Overleg inzake Turkije, dat op 31 mei jl. werd gehouden, vroeg het Lid Karimi in hoeverre kan worden bevestigd dat de Turkse autoriteiten de inzet van EU pre-accessiegelden in Koerdisch gebied zouden tegenhouden. Voor wat betreft de pre-accessiegelden is het antwoord hierop negatief. Bij andere programma's van de Commissie treden soms problemen op.

Via de Commissie worden op basis van de EU pre-accessiegelden grote projecten voorbereid in het zuidoosten van Turkije. Het betreft onder andere het GAP Regional Development Programme, het Eastern Anatolia Development Programme (beide programma's elk rond de 40 mln. Euro) en enkele grootschalige programma's op het gebied van opleidingen, basisonderwijs en gezondheid. Het Partnerschap voor Toetreding, een document dat de Commissie voor elke kandidaat-lidstaat heeft opgesteld, dient daartoe als raamwerk-document. De samenwerking met de Turkse autoriteiten met betrekking tot deze projecten is goed.

De Commissievertegenwoordiging in Ankara beheert daarnaast ook enkele kleinschalige programma's, die ook voor Zuidoost-Turkije van kracht zijn, onder andere gericht op cultuur en ondersteuning van vrouwen die slachtoffer zijn van geweld. Om voor dergelijke subsidies in aanmerking te komen dienen gemeentes

toestemming te krijgen van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Daarbij treden in de praktijk soms problemen op. In dat geval streeft de Commissie in directe contacten met de Turkse autoriteiten naar praktische oplossingen.

De Minister van Buitenlandse Zaken

Kenmerk
Blad /1

===

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie