Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

86 Nieuwkomers in Deventer ontvangen inburgeringcertificaat

Datum nieuwsfeit: 24-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Deventer
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Deventer

86 nieuwkomers in Deventer ontvangen inburgeringcertificaat

Aan 86 nieuwkomers met in totaal 27 verschillende nationaliteiten wordt op 24 oktober een 'Inburgeringcertificaat' uitgereikt. Zij hebben met goed gevolg het Inburgeringtraject gevolgd. De Wet Inburgering Nieuwkomers stelt buitenlanders in Nederland verplicht een inburgeringtraject te doorlopen. De nieuwkomers hebben met succes gedurende zeshonderd uur een traject gevolgd dat is gericht op integratie in de Nederlandse samenleving. Wethouder M. Knol overhandigt woensdag 24 oktober aan de deelnemers een certificaat, waarop de door de deelnemers verrichte prestatie is vermeld.

Sinds 1996 heeft elke gemeente de taak nieuwkomers een Inburgeringprogramma aan te bieden. Vanaf 30 september 1998 vormt de Wet Inburgering Nieuwkomers (WIN) de basis voor deze inburgering. De WIN verplicht alle nieuwkomers die van plan zijn zich voor langere tijd in Nederland te vestigen een inburgeringprogramma te volgen. De eerste fase van het inburgeringprogramma is gericht op het zelfstandig kunnen functioneren in de Nederlandse samenleving. Het programma bestaat, naast de geboden maatschappelijke begeleiding door Vluchtelingenwerk, uit vakken als Nederlands als tweede taal, Maatschappelijke oriëntatie en Beroepenoriëntatie.

Het is de bedoeling dat de deelnemers doorstromen naar werk. Soms is daarvoor een arbeidstoeleidingstraject nodig. Dit omdat het onderwijsniveau van de deelnemers vaak niet voldoende aansluiting biedt om in Nederland aan een fatsoenlijke baan te kunnen komen. Na inburgering is werk dus een tweede belangrijke doelstelling. Voor die mensen voor wie werk geen mogelijkheid is, worden 'zorgtrajecten' ontwikkeld.

De groep die nu een certificaat ontvangt is de tweede groep die dit eerste traject met succes heeft doorlopen. Het Regionaal Opleidingscentrum Aventus voert de trajecten, die lopen sinds oktober 1999, in opdracht van de gemeente uit.

De groep nieuwkomers bestaat uit een grote diversiteit aan nationaliteiten. Het grootste deel van de deelnemers komt uit Irak en Turkije. Veruit de meeste deelnemers zijn tussen de twintig en veertig jaar oud en er zijn iets meer vrouwen dan mannen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie