Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Krijgsmacht moet meer investeren in mensen en techniek

Datum nieuwsfeit: 24-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: CDA
Zoek soortgelijke berichten
CDA

Van Ardenne: Krijgsmacht moet meer investeren in mensen en techniek

De Nederlandse krijgsmacht heeft zich bewonderenswaardig snel omgevormd van dienstplichtleger naar beroepsleger. Zorgen zijn er echter over de werving en de vulling van de eenheden. Hoge werkdruk, veel uitzendingen, de vele reorganisaties en jarenlange bezuinigingen eisen hun tol.

Twee sporen-beleid
Tegelijkertijd vragen nieuwe veiligheidsdreigingen om snel inzetbare en flexibele eenheden die veelzijdig kunnen optreden. Om die redenen vindt de CDA-fractie dat er een eind moet komen aan bezuinigingen op Defensie en er meer geld moet komen voor personeel en materieel. Defensie zou moeten kiezen voor twee sporen: vermaatschappelijking en een hoogwaardige technologisering van de krijgsmacht.

Het CDA-kamerlid Agnes van Ardenne heeft in haar notitie "Niet met euro's alleen - Personeelsbeleid bij de krijgsmacht" een aantal aanzetten gegeven voor een meer wervende en in deze tijd passende krijgsmacht.

Allereerst is nodig dat de krijgsmacht meer investeert in de relatie met de samenleving: vermaatschappelijking van de krijgsmacht. "Er moet immers een draagvlak bestaan bij de bevolking voor de krijgsmacht. Vrede en veiligheid is geen ver-van-mijn-bed-show. Meer dan ooit gaat ons dat allen aan. Een baan bij het leger is meer dan je werk alleen. Het is ook je inzetten voor de samenleving", licht Van Ardenne toe.

Krachtenbundeling
Uitbesteding van hoofdtaken aan particuliere organisaties en werving van buitenlands personeel voor de krijgsmacht wijst de CDA-fractie met kracht af. Krijgsmacht, politie en justitie moeten hun krachten bundelen in de strijd tegen terrorisme en grensoverschrijdende criminaliteit. Dit dan onder aansturing van een Nationale Veiligheidsraad - zoals door Jaap de Hoop Scheffer is voorgesteld bij de Algemene Politieke Beschouwingen - die onder voorzitterschap staat van de minister-president.

Cultuur en structuur strijdmacht moet anders
Voor het krijgen van gemotiveerd, goed toegerust personeel is er meer nodig dan alleen het verhogen van salarissen. De cultuur en de structuur van de strijdmacht moet anders: een meer mensgerichte benadering met meer maatwerk door deeltijd, ouderschapsverlof, herintreden, verlofsparen en kinderopvang. Het is hoog tijd dat er een strategisch actieplan komt teneinde in 2010 het afgesproken aantal vrouwen binnen de krijgsmacht te halen.

Schoolverlaters en sollicitanten
Om schoolverlaters meer geïnteresseerd te krijgen in de krijgsmacht als werkgever kunnen er in het voortgezet onderwijs kazerne-, vaar- en vliegdagen worden georganiseerd en stageplaatsen gecreëerd. Via sportclubs laten weten dat combineren van sport en werk goed mogelijk is bij Defensie.

Veel sollicitanten die zich melden bij Defensie haken af door te lange wachttijden of te hoge selectie-eisen bij aanmelding. Deze mensen - ook beneden de achttien jaar - kunnen vastgehouden worden door een brugperiode aan te bieden met opleiding, training, ethische vorming en stage, afgestemd op leeftijd, om op de gewenste selectie-eisen en vaardigheden te komen. Ook kan na selectie een aanstellingscontract met 18-jarigen worden gesloten.

Opleidingscapaciteit vergroten
Van Ardenne vindt dat de opleidingscapaciteit bij Defensie moet worden vergroot, niet alleen aan de instroom-kant, maar ook voor de uitstromers naar de burgermaatschappij. Dit kan onder meer door gebruik te maken van reservisten, civiele opleidingen bij de ROC's en andere civiele beroepsopleidingen

High tech-strijdmacht
Van Ardenne vindt dat Nederland moet kiezen voor een high tech-krijgsmacht, omdat daarmee de inzetbaarheid van mensen wordt verhoogd en er met minder mensen gepresteerd kan worden. De bezuinigingen van 20% op wetenschappelijk onderzoek moeten worden geschrapt. Militaire opleidingen moeten zo snel mogelijk over de meest geavanceerde onderwijsmiddelen beschikken.

Woordvoerder: Agnes van Ardenne tel.070-3182568

Voor verdere informatie: Marianne Fennema tel.070-3182512 of 0653267862

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie