Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

De psychohygiënisten: Grondleggers voor de ambulante ggz

Datum nieuwsfeit: 25-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Persbericht Trimbos-instituut

De psychohygiënisten: Grondleggers voor de ambulante ggz

Utrecht 25 oktober 2001. Iedere Nederlander kan gebruik maken van de door de overheid gefinancierde geestelijke gezondheidszorg en naar schatting 4% van de bevolking doet dat jaarlijks ook. Dat we het psychische en de zorg daarvoor gewoon vinden is voor een belangrijk deel te danken aan 'de beweging voor geestelijke volksgezondheid', de Nederlandse variant van de van oorsprong Amerikaanse Mental Hygiene Movement. Leonie de Goei van het Trimbos-instituut schreef er haar proefschrift over dat onlangs als handelseditie verscheen bij uitgeverij SUN.

Op 10 oktober, de jaarlijkse werelddag van de Geestelijke Gezondheid, promoveerde Leonie de Goei aan de Universiteit van Amsterdam op het proefschrift De psychohygiënisten. Psychiatrie, cultuurkritiek en de beweging voor geestelijke volksgezondheid in Nederland, 1924-1970 (promotor prof.dr. P.C. de Rooy, co-promotor prof.dr. G.J.M. Hutschemaekers).
In De psychohygiënisten zijn het ontstaan en de ontwikkeling van de Nederlandse beweging voor geestelijke volksgezondheid beschreven, vanaf de start in 1924 tot en met de explosie die er in 1970 een einde aan maakte. Verontrusting over de negatieve gevolgen van de modernisering, en de wens om hervormingen door te voeren in de achterlijke gestichtspsychiatrie, waren de belangrijkste drijfveren voor de psychohygiënisten en hun beweging.
Toen de hervorming van de gestichtspsychiatrie in de vooroorlogse periode mislukte richtte men zich op de vorming van zorgvoorzieningen buiten de muren van het gesticht: polikliniek, voor- en nazorg en consultatiebureau. Na 1945 raakte de overheid betrokken en stimuleerden de belangenstrijd tussen de betrokken professies en de verzuiling de ontwikkeling van een apart domein voor geestelijke gezondheidszorg. Vanaf 1970 werd de psychohygiëne onderdeel van de Nederlandse verzorgingsstaat. Bekende woordvoerders van de beweging waren de juriste en psychiatrisch sociaal werkster Eus Lekkerkerker en de sociaalpsychiaters Arie Querido en Kees Trimbos.

Leonie de Goei (1956) is als senior wetenschappelijk onderzoeker verbonden aan het Trimbos-instituut, waar zij historisch onderzoek doet op het terrein van de psychiatrie en de ggz in de twintigste eeuw. Eerder publiceerde zij onder meer over de geschiedenis van de (universitaire) kinder- en jeugdpsychiatrie. Het onderzoek voor haar proefschrift werd mede mogelijk gemaakt met financiële steun van het Nationaal Fonds Geestelijke Volksgezondheid (NFGV), het Trimbos-instituut en de Faculteit der Letteren van de Universiteit van Amsterdam. Het proefschrift verscheen als handelsuitgave (415 pagina's) bij uitgeverij SUN in Nijmegen. Prijs: Euro 31,50 (Hfl. 69,42). ISBN 90 5875 0256.


---

____

Voor nadere informatie: Henk Maurits (030 - 297 11 38) of Harald Wychgel (030 - 297 11 16), voorlichters Trimbos-instituut.

Bezoekadres: Da Costakade 45, Utrecht.
Postadres: Postbus 725, 3500 AS Utrecht.
Telefoon (030) 297 11 00
Fax: (030) 297 11 11

---

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie