Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gevaarlijke als XTC verkochte pillen op de markt

Datum nieuwsfeit: 25-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

MINISTERIE VWS minvws.nl

Min VWS: Gevaarlijke pillen op de markt

Donderdag 25 oktober 2001, nummer 113

GEVAARLIJKE PILLEN OP DE MARKT

Door de testservice van het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) en de politie van Kerkrade zijn gevaarlijke pillen aangetroffen met de werkzame stof PMA. De door DIMS aangetroffen pil werd verkocht als XTC, maar bleek na laboratorium-onderzoek zowel MDA (een XTC-variant) als PMA (paramethoxyamfetamine) te bevatten. In het afgelopen weekeinde blijkt in Kerkrade, na nu pas bekend is geworden, een jongeman te zijn overleden na het slikken van meerdere XTC-pillen, in combinatie met alcohol. Misschien was hierbij ook sprake van pillen met de stof PMA.

PMA heeft een vertraagde werking in vergelijking met XTC. Hierdoor bestaat de kans dat mensen, om hetzelfde effect te bereiken, meerdere tabletten gaan slikken in combinatie met andere middelen. Een te hoge dosering kan leiden tot een (plotselinge) verhoging van de bloeddruk, een snelle hartslag en verhoging van de lichaamstemperatuur. In ernstige gevallen kan iemand buiten bewustzijn raken of last krijgen van ademhalingsproblemen en een verdere stijging van de lichaamstemperatuur (oververhitting). Uiteindelijk kan dit leiden tot de dood.

In Nederland werd het middel al enkele malen eerder gesignaleerd, zoals recentelijk in Eindhoven. De betreffende pil is crêmekleurig met donkere en lichte spikkels en heeft het Superman-logo. Overigens kunnen ook pillen met andere logo's PMA bevatten. Het Trimbos-instituut heeft in overleg met het ministerie van VWS en de Inspectie voor de Gezondheidszorg een aantal maatregelen genomen volgens het protocol dat voor dit soort situaties geldt. Zo zijn jongeren in het uitgaanscircuit van Eindhoven reeds gewaarschuwd voor de risicovolle pillen. Lokaal zijn flyers verspreid waarin het uitgaanspubliek gewaarschuwd werd voor de gevaarlijke pil. Voorts werd met nadruk gewezen op het belang van het testen van pillen voor gebruik. Ook zijn alle bij het DIMS aangesloten instellingen voor verslavingszorg in Nederland gealarmeerd. Ook in Kerkrade zullen de noodzakelijke maatregelen worden genomen.

-0-0-0-

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie