Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Onderzoek zwembaden Breda vergt nog minstens een week

Datum nieuwsfeit: 25-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Breda

25-10-2001

Onderzoek zwembaden vergt nog minstens een week

De zwembaden Van Sonsbeeck en De Wisselaar in Breda blijven nog zeker een week gesloten. Dit in verband met het onderzoek naar de veiligheidsrisicos als gevolg van aantasting van de ophangconstructies van lampen en luchtkanalen. Onderzoeksbureau TNO voert hiervoor een inspectie uit in de baden. Naar verwachting zijn de resultaten van dat onderzoek eind volgende week bekend. Dan wordt duidelijk welke maatregelen getroffen kunnen worden om de veiligheid van de bezoekers te kunnen garanderen.

De gemeente Breda, exploitant ESG en bouwer OLCO zijn vandaag gestart met het onderzoek dat duidelijk moet maken hoe acuut het risico is en welke maatregelen genomen moeten worden. Onderzoeksbureau TNO-bouw is vandaag ingeschakeld voor een second opinion over de situatie in de zwembaden. Zij voeren volgende week in hun laboratorium testen (onder andere trekproeven) uit met de materialen waaraan de lampen en luchtkanalen zijn opgehangen. TNO zal bij het verdere traject ook voor advies worden ingeschakeld.

De bouwcombinatie OLCO en Ballast Nedam komt met voorstellen voor het vervangen van de materialen, de kosten daarvan, de aanpak en de tijd die nodig is voor de vervanging. Deze voorstellen worden door TNO getoetst. Exploitant ESG brengt in beeld welke kosten samenhangen met de sluiting van de baden. ESG zal alle kaarten die aan een termijn gebonden zijn - leskaarten, aquarobics, aquajogging, etcetera - als de zwembaden weer geopend zijn verlengen met de periode waarin geen gebruik kan worden gemaakt van de zwembaden.

Om formeel juridische redenen zullen burgemeester en wethouders de bouwcombinatie en het bureau dat voor de gemeente het bestek beoordeeld heeft aansprakelijk stellen voor de schade.

Naar aanleiding van enkele incidenten het afgelopen jaar in zwembaden in Europa met ophangsystemen, is gebleken dat een bepaald soort roestvrij staal niet bestand is tegen het zwembadklimaat. Daarop heeft een technisch bureau een inspectie uitgevoerd in opdracht van exploitant ESG naar de situatie in de Bredase zwembaden Van Sonsbeeck en De Wisselaar. Uit die inspectie blijkt dat in beide zwembaden het roestvrijstalen materiaal van de ophangsystemen van onder andere luchtkokers, plafonds en lampen, is aangetast.

Breda, 25 oktober 2001

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie