Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Samsung realiseert 364 miljoen winst in derde kwartaal 2001

Datum nieuwsfeit: 25-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Samsung
Zoek soortgelijke berichten
Samsung

Samsung realiseert omzet van 6,2 miljard en winst van 364 miljoen in derde kwartaal 2001

Economische vertraging oefent temperende invloed uit op resultaten

25 Okt 2001

Samsung Electronics, de grootste werkmaatschappij van de Koreaanse Samsung Group, heeft in het derde kwartaal van 2001 een omzet gerealiseerd van 6,2 miljard, een bedrijfsresultaat van 15,7 miljoen en een nettowinst vóór belastingen van 364 miljoen. De totale omzet over negen maanden bedraagt daarmee 20 miljard, terwijl het bedrijfsresultaat voor die periode op 1,9 miljard uitkomt. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar daalde de omzet met 5% en nam het bedrijfsresultaat met 63% af.

Bij het bekendmaken van de resultaten verklaarde Samsung Electronics ook de gevolgen te ondervinden van de wereldwijde vertraging van de economische ontwikkeling, die zich bovendien versterkt voordoet in de IT-sector. In weerwil van de daaruit voortvloeiende daling van de financiële resultaten beschouwt de consumentenelektronica-onderneming die niettemin als gematigd positief. Dit is mede gelet op de verliescijfers die ondernemingen in dezelfde sectoren als Samsung Electronics recentelijk bekend hebben gemaakt.

De vertragende wereldeconomie en de tegenvallende IT-sector leidden ertoe dat de business unit Semiconductors (halfgeleiders) als enige in de rode cijfers belandde. Onderverdeeld naar de voornaamste business units van Samsung Electronics Digital Media, Information & Communications, Semiconductors en Home Applicances zijn de resultaten als volgt.
Digital Media behaalde een omzet van 2 miljard; Information & Communications noteerde een omzet van 1,9 miljard; Semiconductors 1,4 miljard; en Huishoudelijke Apparaten 0,6 miljard. Vergeleken met het voorgaande kwartaal zagen alle business units hun omzet dalen, respectievelijk met 4% voor Digital Media; 5% voor Information & Communications; 26% voor Semiconductors; en 26% voor Huishoudelijke Apparaten.

De dalende omzet resulteerde voor de business unit Semiconductors ook in een lager bedrijfsresultaat, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Maar de drie overige belangrijkste business units realiseerden ondanks een lagere omzet als gevolg van een tegenvallend economisch klimaat toch een groei van hun bedrijfsresultaat. Vooral de business unit Information & Communications (o.a. telecom) zag zijn bedrijfsresultaat toenemen tot 0,3 miljard, een stijging van 16% vergeleken met het voorgaande kwartaal. Digital media en Huishoudelijke Apparaten boekten een bedrijfsresultaat van respectievelijk 17,3 miljoen en 8,7 miljoen.

De financiële positie van Samsung werd verder verbeterd. Zo verminderde de ratio tussen schulden en vermogen van 47% tot 46.3%. De schuldenlast van het hoofdkantoor en overzeese vestigingen werd met 260 miljoen omlaag gebracht tot 4,4 miljard. De bruto winstmarge over het derde kwartaal bedroeg 18%, wat slechts 8% minder is dan het voorgaande kwartaal, ondanks de scherp gedaalde prijzen van DRAM chipsets.

Samsung Electronics verklaarde dat maatregelen zijn genomen om een solide bedrijfsvoering te waarborgen. Zo richtte de business unit Information & Communications zich gedurende het tweede en derde kwartaal in weerwil van de moeilijke marktomstandigheden op het verhogen van de prijscompetitiviteit. Gelijktijdig legt de business unit meer nadruk op producten met hoge toegevoegde waarde, zoals flash memory chips en geheugenchips voor mobiele telefoons. Door tegelijk productiekosten te verlagen en marktaandeel te vergroten, is het de LCD-divisie gelukt om de omzet- en winstresultaten te verbeteren.

De overgang naar 2.5 generatie mobiele telefonie wordt door de business unit Information & Communications gebruikt om met regelmaat nieuwe modellen mobiele telefoons te introduceren op basis van een hoogwaardig merkimago. Ook voor digitale televisies en DVD-spelers wordt gebruik gemaakt van een hoogwaardige merkpositionering, om zo de basis voor toekomstige groei te leggen die weerstand kan bieden aan de economische vertraging.

Samsung Electronics
Samsung Electronics is een van de belangrijkste werkmaatschappijen van de Koreaanse Samsung Group 13e op de ranglijst van grootste ondernemingen ter wereld. Samsung Electronics is met 54.000 medewerkers gevestigd in 50 landen en behaalde over de eerste negen maanden van 2001 een totale omzet van 20 miljard. Samsung Electronics bestaat uit drie business units: Digital Media, Semiconductors en Information & Communications. Wereldwijd is Samsung de grootste fabrikant van geheugenchips, kleurenbeeldbuizen, monitoren en magnetrons.
In de Benelux is Samsung actief op het gebied van PC-randapparatuur, telecomproducten, consumentenelektronica en huishoudelijke apparaten. Het bedrijf heeft vestigingen in Rijswijk, Rotterdam, Waalwijk, Zeist en Antwerpen. In totaal werken circa 100 mensen bij Samsung Benelux.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie