Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nederland derde in NAVO-Schaakkampioenschap

Datum nieuwsfeit: 25-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Koninklijke Nederlandse Schaakbond
Zoek soortgelijke berichten
Koninklijke Nederlandse Schaakbond


Nederland derde in NAVO-Schaakkampioenschap

In het jaarlijkse NAVO Schaakkampioenschap, dat van 6 tot 13 oktober j.l. in het Italiaanse Sanremo plaatsvond, heeft het Nederlands team in een kwalitatief zeer sterk bezet veld een eervolle derde plaats bereikt. Het toernooi werd gehouden bij de Army Recreation Base in het hart van de stad. Voor de eerste maal nam Italië de organisatie voor zijn rekening. De prachtige locatie, bestemd als vakantieverblijf voor Italiaanse militairen en oud-militairen met hun gezinnen, was ideaal voor zo'n evenement.

In 1989 werd, onder auspiciën van de toenmalige Secretaris-Generaal van de NAVO Manfred Wörner, voor de eerste maal het NAVO schaakkampioenschap gehouden. Aan de inmiddels twaalfde editie van het toernooi namen 61 spelers uit 9 landen deel, te weten Italië, Turkije, Engeland, Frankrijk, Denemarken, Duitsland, België, Nederland en de Verenigde Staten, welk land ondanks de gebeurtenissen toch een representatief team had weten af te vaardigen. Verschillende landen hadden internationale- en FIDE-schaakmeesters uitgezonden, hetgeen de wenkbrauwen toch wel deed fronsen. Immers, schaken op een dergelijk hoog niveau doe je niet alleen maar als hobby. Het kampioenschap was tegelijkertijd een individueel toernooi en een teamwedstrijd. De teams bestonden uit maximaal 6 spelers. In de eindrangschikking vormden de resultaten van de beste 4 spelers de score van het betreffende land. Begeleiders namen deel in een, buiten mededinging (althans voor het teamklassement) spelend, "NAVO-team". Het toernooi bestond zoals gebruikelijk uit 7 ronden met 2,5 uur bedenktijd per speler.

Het toernooi startte traditiegetrouw met een fotosessie in uniform gevolgd door een ontvangst ten stadhuize. Het vervoer van de deelnemers geschiedde ondanks de geringe afstand met bussen, begeleid door een escorte carabinieri. Dit was het enige aspect dat herinnerde aan de vergeldingsacties tegen de terroristische aanslagen van 11 september j.l., welke acties in hetzelfde weekeinde waren gestart. In het stadhuis van Sanremo vond tevens de officiële opening plaats. Daarna kon de strijd achter het schaakbord pas echt een aanvang nemen.

Het toernooi was, door de eerder genoemde deelname van FIDE-titelhouders maar vooral ook in de breedte, sterk bezet. Duitsland bezit, deels vanwege de aldaar nog steeds bestaande dienstplicht en een aantrekkelijk topsportcontract, traditiegetrouw een zeer sterk team en zou op papier het toernooi eenvoudig moeten kunnen winnen. Italië had als gastland alles uit de kast getrokken om een goede indruk achter te kunnen laten. Ook België en Frankrijk hadden sterke spelers opgetrommeld. Nederland legt het tegen dit geweld het op papier doorgaans (zwaar) af en moet het hebben van een goede (groepsgewijze) voorbereiding en een gezonde dosis vechtlust aan het bord; deze instelling heeft in het verleden dikwijls tot succes geleid. Ook nu weer werd het Nederlands team duidelijk niet tot de favorieten gerekend.

Het Nederlandse team draaide echter vanaf het begin mee in de top van het klassement en leek zelfs voor een grote verrassing te gaan zorgen. Met name debutant Ornett Stork (burgerwerknemer) liet een zeer sterke indruk achter. Tot en met de 5e ronde werd in de teamrangschikking de 2e plaats bezet, slechts een half punt achter Italië, maar vóór de grote favoriet Duitsland. Aan het begin van de laatste ronde kon Nederland nog 1e worden in zowel het individuele klassement als het teamklassement. In deze beslissende laatste ronde werd aan de statistiek toch enigszins recht gedaan. De Duitsers wisten in de laatste ronde orde op zaken te stellen en wonnen het teamkampioenschap met 20 punten. Italië wist beslag te leggen op de 2e plaats met 19,5 punten en Nederland moest door een tegenvallende laatste ronde genoegen nemen met de 3e plaats met 18 punten. Op zich nog steeds een uitstekend resultaat gezien de speelsterkte, maar volgens teamcaptain Johan Engelen had er nog meer in gezeten. In het individuele klassement eindigden uiteindelijk vier spelers op 5,5 punt uit 7 wedstrijden. Daarvan was de Italiaanse FIDE-meester Piero Bontempi de meest gelukkige. Hij werd eerste op weerstandspunten, voor de gedoodverfde winnaar Andreas Schenk uit Duitland (19 jaar oud en inmiddels door de Duitse schaakbond voorgedragen tot internationaal meester). Derde werd de Belg Gunther Deleyn (eveneens FIDE-meester). Philipp May uit Duitsland werd vierde.

Bij een gelijk aantal punten zijn de weerstandspunten (de relatieve sterkte van de ondervonden tegenstand) bepalend. Van de Nederlanders eindigde Ornett Stork 6e met 5 punten (vanwege een nederlaag in de laatste ronde, maar net voor de Britse internationaal meester Lawrence Cooper), Jan Peter van Zandwijk (burgerwerknemer) 9e met 5 punten, wachtmeester 1 (KMar) Marco de Waard 17e met 4 punten, Jan Cheung (burgerwerknemer) 20e met 4 punten, brigade-generaal (KL) b.d. H. Steffers 22e met 4 punten, KLTZA Harm Theo Wagenaar 23e met 4 punten, majoor (KL) Johan Engelen 44e met 3 punten en kapitein (KL) Jan den Besten 51e met 2,5 punten.

Chef d'Equipe majoor Johan Engelen neemt de beker voor de 3e plaats voor het NL team in onvangst van kolonel Invernizzi, de sportvertegenwoordiger van het Italiaanse Ministerie van Defensie Op vrijdagavond werden de prijzen uitgereikt tijdens het slotbanket, waarbij vele autoriteiten aanwezig waren, waaronder de voorzitter van de Italiaanse schaakbond. Er bestond de nodige (lokale) belangstelling voor het toernooi. Ook hadden de organisatoren gezorgd voor een eigen internet-website, waarop de gegevens, waaronder alle partijen, van het toernooi waren gepubliceerd. Enige internationale allure verkreeg het toernooi, doordat de uitslagen werden doorgegeven aan de wereldschaakbond FIDE, ter verwerking in de ratings (meting van de speelsterkte) van de verschillende deelnemers.

NL team te zien tijdens de fotosessie in het stadspark van Sanremo: vlnr Jan Cheung, majoor Johan Engelen, Ornett Stork, Jan Peter van Zandwijk, wachtmeester Marco de Waard, kapitein Jan den Besten, mevrouw Miep Steffers, brigadegeneraal bd Hendrik Steffers, kapitein luitenant ter zee Harm Theo Wagenaar Het Nederlands team heeft, volgens teamcaptain Engelen, in dit toernooi wederom bewezen dat teamgeest en fighting spirit ook in de schaaksport erg belangrijk zijn. Daardoor werd wederom een prima resultaat behaald in een sterk bezet toernooi. In de toekomst van het NAVO schaakkampioenschap is, dankzij de inspanningen van het (in 1993 opgerichte) International Military Chess Committee onder leiding van brigade-generaal (KL) b.d. drs H. Steffers, in ieder geval de komende 6 jaren voorzien: om te beginnen in 2002 in Frankrijk. Daarna zijn achtereenvolgens Denemarken, Nederland, Engelend, de Verenigde Staten en Turkije met de organisatie van het toernooi worden belast.

Op zaterdag 13 oktober kon een moe maar zeer voldaan Nederlands team de thuisreis aanvaarden met een prachtige 3e plaats en een gigantische beker op zak.

Download de partijen van dit kampioenschap.

---

Reusachtig internettoernooi op komst
door Minze bij de Weg

Op woensdag 24 oktober is in Amsterdam de komst van een groot internetschaaktoernooi aangekondigd. Online World Chess 2002 met als voorzitter de in de schaakwereld niet onbekende Bessel Kok streeft ernaar honderdduizend schakers in een internettoernooi aan het bord te brengen.

Het toernooi wil een mengsel zijn van traditioneel schaak en het schaken van de toekomst. Met dat nieuwe schaak begint het: een rapidtoernooi op internet dat uiteindelijk moet leiden tot een groep van 32 spelers. Daarna wordt de stap naar de traditie gemaakt. De 32 beste internetschakers worden uitgenodigd naar Nederland om het daar in een knock-outtoernooi achter het bord op te nemen tegen 32 uitgenodigde grootmeesters. Onder hen de wereldtoppers Kasparov, Kramnik en Anand en de Nederlandse toppers Van Wely, Piket en Timman. Ook deze finalegroep speelt rapid; alleen de slotmatch wordt in het traditionele speeltempo afgewerkt met vier partijen in vier dagen.

Het internettoernooi wordt gespeeld in twee fases. In de eerste fase speelt iedere deelnemer vier korte matches van twee partijen tegen vier willekeurige tegenstanders. Speeltempo is net als in de rest van het toernooi: 15 minuten per speler per partij, aangevuld met 15 seconden per zet. Bij gelijk eindigen worden er barragepartijen gespeeld.
Na deze matches zijn de spelers verdeeld over vijf niveaus. Op niveau
1 treffen we de spelers aan die alle vier matches wonnen, op niveau 2 de spelers die drie matches wonnen, enzovoort. Alleen de spelers uit niveau 1 gaan verder. Indien nodig worden zij aangevuld met spelers uit niveau 2 om tot een veelvoud van 32 te komen. In een knock-out wedstrijd wordt er gespeeld tot er 32 gelukkigen over zijn. De deelnemers betalen US $ 32.95 inleggeld. De helft van hen ontvangt een prijs. Voor de uiteindelijke winnaar ligt het fraaie bedrag van US$ 500.000 klaar, maar dan moet je wel de wereldtop achter je hebben gelaten.

Cruciale vraag voor het slagen is uiteraard het aantal deelnemers. Waarom zou je meespelen als de kans op succes klein is? De organisatie streeft naar 100.00 spelers en grijpt dus rijkelijk hoog. De schatting is gebaseerd op 'marktonderzoek onder drieduizend mogelijk geïnteresseerden'. Tony Gadsby Peet van het sportmarketingbureau IMG verwees naar de vele massaal bezette marathons waar de bulk van de deelnemers ook geen kans op de eerste plaats heeft. De bedoeling is dat het toernooi een traditie wordt en de organisatoren beseffen dat het evenement tijd nodig heeft om te groeien.

Een andere risicofactor is de kans op bedrog. "Bedrog zit in ons bloed", zei Judit Polgar, die bij de presentatie aanwezig was. De organisatoren onderkennen het probleem, weten ook dat ze het niet volledig kunnen uitbannen, maar zullen wel proberen het zoveel mogelijk te voorkomen. Door het gedeeltelijk inzetten van arbiters, het houden van steekproeven, het gebruik van speciale software en het openen van een echte kliklijn moet worden voorkomen dat het merendeel van de partijen wordt gespeeld door computers en dat zwakke schakers zich laten influisteren door grootmeesters. De laatste ronden van het internettoernooi zullen openbaar worden afgewerkt.

Om de betrouwbaarheid van de organisatie te benadrukken hebben in de raad van toezicht mensen plaatsgenomen als Bessel Kok, IOC-bestuurslid Hein Verbruggen en oud FIDE-voorzitter Fridrik Olafsson. Het toernooi wordt gesteund door KPN, IMG en SNT.

Uitvoerige informatie over het project is te vinden op www.onlineworldchess.com. Daar kan men zich ook inschrijven.
---

WK jeugd in Spanje (21 oktober-3 november)

Op 21 oktober is in het Spaanse Orepesa del Mar het WK jeugd voor spelers t/m 18 jaar begonnen. De Nederlandse deelnemers zijn:

Jongens:
t/m 18 jaar: Jan Werle
t/m 16 jaar: Erwin l'Ami, Marc Erwich en Jan Smeets t/m 12 jaar: Robin Swinkels

Meisjes:
t/m 16 jaar: Bianca Muhren en Marlies Bensdorp

De delegatie zal geleid worden door Dharma Tjiam en Jop Delemarre.

Het toernooi is te volgen op de site:
www.worldyouthfestival2001.com/.
Resultaten Nederlandse deelnemers: Combinatie.

---

WK jeugd in Spanje (21 oktober-3 november)

Op 21 oktober is in het Spaanse Orepesa del Mar het WK jeugd voor spelers t/m 18 jaar begonnen. De Nederlandse deelnemers zijn:

Jongens:
t/m 18 jaar: Jan Werle
t/m 16 jaar: Erwin l'Ami, Marc Erwich en Jan Smeets t/m 12 jaar: Robin Swinkels

Meisjes:
t/m 16 jaar: Bianca Muhren en Marlies Bensdorp

De delegatie zal geleid worden door Dharma Tjiam en Jop Delemarre.

Het toernooi is te volgen op de site:
www.worldyouthfestival2001.com/.
Resultaten Nederlandse deelnemers: Combinatie.

---

LSG wint massakamp tegen Zukertort

Het Leidsch Schaakgenootschap (LSG) won dit weekeinde voor de zesde achtereenvolgende keer een massakamp. De schaakvereniging Zukertort uit Amstelveen kwam met vierendertig schakers naar Leiden en ging met een 18½-15½ nederlaag naar huis. Sinds het honderdjarig bestaan van het LSG (1995) zijn de grote schaakverenigingen Utrecht (2x), KGSRL uit Gent (2x) en nu dan ook Zukertort uit Amstelveen voor de tweede keer, in een uit - en een thuiswedstrijd, massaal verslagen.

Edwin van Haastert (LSG) De wedstrijd verliep niet zo soepel voor de LSG'ers, want na ruim drie speeluren stond er een benauwde 3½-3½ op het scorebord en leek het LSG te gaan verliezen. Aan de eerste tien borden viel de schade nog wel mee. Op het eerste bord verzuimde IM Edwin van Haastert te winnen van de voor Amstelveen spelende Leidse IM Mark van der Werf (remise). En aan het tweede bord verloor Rudy van Wessel van Maarten Solleveld, maar werd een ruime topbordenscore behaald door winstpartijen van Tom Middelburg, Mark Irwin, Machiel de Heer, Gert-Michiel de Niet en RAG de Graaff. Deze score bleek naderhand beslissend, want in het midden van het deelnemersveld hadden de LSG'ers het moeilijk tegen met name de jeugdige Amstelveners. Daar was ook de KNSB-competitieleider Arthur Schuering, na jaren, weer eens in een partij met de normale speelduur aan het werk zien. Zijn laatste serieuze partij dateert uit het Hoogoventoernooi van 1996. Schuering verloor een eindspel van de Amstelvener Willem Moene. Door enkele tijdnood meevallers (onder anderen Raoul van Ketel met een toren minder remise maakte) bleef de schade beperkt en ging de matchzege alsnog naar het Leidsch Schaakgenootschap. Met het massale warm buffet na de wedstrijd, in het Leidse Denksportcentrum, werd de strijdbijl weer voor een jaar begraven.

---

In Memoriam S. G. van der Linden

Van de NBSB ontvingen wij het droevige bericht dat de heer S.G. van der Linden geheel onverwachts op zaterdag 13 oktober 2001 op de leeftijd van 67 jaar is overleden.
Siem, zoals iedereen in de schaakwereld hem noemde, was Lid van Verdienste van de KNSB welk lidmaatschap hem bij zijn afscheid uit de Commissie Kadervorming (CK) in 1999 was toegekend door de Bondsraad. Omdat hij vanuit de Commissie Kadervorming tevens zitting had in de Scheidsrechtercommissie nam hij ook van die commissie afscheid. Hij bleef evenwel nog lid van de Bondsraad en lid van diens Financiële Adviescommissie (FAC). Daarnaast bekleedde hij nog de functie van penningmeester van de NBSB, binnen welke bond hij in een respectabel aantal functies in de laatste 25 jaar heeft gediend. Naast lid van de CK gaf Siem ook opleidingen voor de wedstrijdleiderscursussen van de KNSB en was hij nog actief als arbiter in de KNSB-competitie. Kortgeleden legde hij zijn functie van penningmeester van de NBSB neer, bij welke gelegenheid hij tot Erelid van de NBSB werd benoemd, en gaf hij te kennen ook het lidmaatschap van de FAC te willen beëindigen. Dat zou een dezer dagen zijn beslag krijgen. Met hem is een uit die groep onvermoeibare schaakorganisatoren heen gegaan. Hij ruste in vrede. Op de website van de NBSB: www.cybergate.nl/nbsb is een condoleanceregister geopend.

Op vrijdag 19 oktober 2001 begint om 15.00 uur een herdenkingsdienst voor Siem van der Linden in de Nederlands Hervormde Kerk aan de Duivelsbruglaan in Breda. Om 16.30 uur wordt Siem gecremeerd in het crematorium aan de Tuinzigtlaan in Breda.

---

Hutton toernooi (Utrecht, 27 oktober)

Op zaterdag, 27 oktober 2001, zal het 43ste Hutton-toernooi worden gehouden te Utrecht. De organisatie is in handen van de jeugdcommissie van de Stichts-Gooise-Schaakbond. Bij het Huttontoernooi spelen jeugdteams van regionale schaakbonden tegen elkaar. Elk team bestaat uit 20 spelers. Dit jaar doen er maar liefst 12 regionale bonden, plus een team van de Vlaamse Schaakbond, mee.

Programma
11.00 - 11.45 uur aanmelden
15.00 uur Vergadering jeugdleiders regionale bonden 17.00 uur prijsuitreiking

Locatie
Het toernooi zal worden gehouden in het bedrijfsrestaurant van de firma Sara Lee/DE, Vleutensevaart 35 te Utrecht. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Willem-Jan Niesert, e-mail: (wniesert@tref.nl), of kijken op www.move.to/sgs-jeugd.
---

Volg de opleiding scheidsrechter

Voor het goede verloop van wedstrijden, toernooien en competities is de aanwezigheid van gediplomeerde scheidsrechters van groot belang. Daarom organiseert de KNSB regelmatig opleidingen voor nieuwe scheidsrechters. Binnenkort gaan er weer twee opleidingen van start. Op 24 oktober begint er zowel in Heemskerk als in Rotterdam een nieuwe cursus scheidsrechter. Er zijn nog plaatsen beschikbaar.

Uitvoerige gegevens over deze opleidingen zijn te vinden bij Opleidingen. Aanmelden kan bij het bondsbureau.
---

Kinderboekenweek simultaan

Zondag 7 oktober hebben Daniël Stelwagen en Marc Erwich een simultaan gegeven in Middelburg ter promotie van het boek Schaken van Daniël King, op verzoek van de uitgever van het boek, Gottmer. De simultaan werd gehouden in De Drvkkerij, o.a. een grote boekhandel (in feite zijn het een aantal winkels bij elkaar: geluid, beeld, boeken, kunst en brasserie).

Het was heel erg druk, er waren 20 borden waar steeds nieuwe kinderen, en later ook wat volwassenen, elkaar afwisselden (in totaal circa 60 deelnemers). De schaakclub Middelburg zorgde voor de borden en stukken en lette er op dat ieder kind aan de beurt kwam om te spelen.

Op de site van De Drvkkerij staat een filmpje onder filmarchief (op de foto klikken om het filmpje op te halen).

---

Stichting SO-ON start met interactieve schaakquiz

De stichting SO-ON (Schaakontwikkeling en -opleiding Noord Nederland) is gestart met een wekelijkse column/interactieve schaakquiz van IM Erik Hoeksema, componist Bert van der Marel, IM Yge Visser en IM Karel van der Weide. Via deze link www.so-on.org/mastermove.html komt u op de site van 'Mastermove'.

---

Philips wint NK bedrijvenschaak

Op zaterdag 6 oktober jl. werd het AKZO-NOBEL Nederlands Kampioenschap voor bedrijven gewonnen door de gerenommeerde lampenfabriek uit het zuiden des lands: Philips. Anders dan de broertjes van de voetbaltak, kenden het team van Frans Kuypers c.s. geen vormgebrek. Philips hield gelijke tred met het hevig scorende team van het CBS (o.a. Reedijk van Oegstgeest'80). In de slotronde won Philips het beslissende duel met
2½-1½ van het CBS en mogen zij zich een jaar lang het best schakende bedrijf in Nederland noemen.

Eindstand: 1. Philips; 2. CBS; 3. EPO (o.a. Vistisen en Nicholson van DD) etc. Er waren 20 deelnemende bedrijven!

Zie ook www.realdata.nl voor een verslag en de volledige eindstand.
---

Cekro wint Nederland 2001 rapidtoernooi

Meer dan 200 schakers uit Nederland, België, Duitsland, Rusland en Roemenië kwamen op 6 oktober jl. bijeen in Hellevoetsluis om deel te nemen aan het door de schaakverenigingen Spijkenisse en De Pionier georganiseerde toernooi "Open Schaakkampioenschap Nederland2001.nl". Dit toernooi, gesponsord door Nederland2001.nl, werd om 10:00 uur geopend door burgemeester Kleijwegt van Hellevoetsluis.
De eerste groep (34 spelers) was zeer sterk bezet vanwege de deelname van 10 schaakgrootmeesters, 8 schaakmeesters en jeugdige schaaktalenten uit Nederland. Winnaar van groep 1 werd heel verrassend internationaal schaakmeester Ekrem Cekro uit België met 6 punten uit 7 wedstrijden. Hij liet meervoudig Nederlands kampioen Ivan Sokolov, Erik van den Doel, Sergey Smagin , Friso Nijboer en Alexandre Dgebuadze en het jeugdig talent Martijn Dambacher achter zich. Zij deelden allen de 2e plaats met 5 punten. In deze sterke groep behaalde Johan Quist van schaakvereniging Overschie 3,5 punt en Maurits van der Linde van schaakvereniging Spijkenisse haalde 3 punten. Gelet op de sterke bezetting van deze groep waren dit topprestaties.

Bij de tweede groep (42 deelnemers) werd Joost van Ruitenberg uit Krimpen a/d IJssel winnaar met 6,5 punt uit 7 wedstrijden. Valery Maes uit Kalmhout (België) en Albert Termeulen uit Leiden behaalden de tweede plaats met 5,5 punt. Liefst vijf spelers deelden de 3e prijs.

Bij de derde groep (47 deelnemers) werd de eerste prijs gedeeld door Hans de Lange uit Leerdam en Gernot Klein uit Aken (Duitsland). Zij behaalden 6 punten uit 7 ronden. Leo Kotchiev van de Hellevoetse schaakvereniging De Pionier deelde samen met Theo van Herk en Vincent Nunninckhoven de derde prijs. Zij behaalden 5,5 punt.

De vierde groep (37 deelnemers) kende een overtuigende winnaar in de heer Aleksie Veselin. Hij scoorde 7 uit 7 (volgend jaar dus een groep hoger) en werd op afstand gevolgd door Farhang Farid uit Den Haag en Jacques Hennekes uit Oude Tonge. Deze groep kende een viertal derde prijswinnaars, namelijk Jacques Hennekes uit Oude Tonge, Ali Alinia uit Den Haag, Lendert van den Ouden uit Oude Tonge en Stefan Strinic uit Rozenburg.

De vijfde groep kende een deelnemersveld van 44 deelnemers. De winnaar van deze groep werd het jeugdige schaaktalent Yme Gorter uit Leiden met 6,5 punt uit 7 ronden. Tweede werd Johan Sahib uit Den Haag en maar liefst 5 schakers deelden de derde prijs, toch nog altijd goed voor fl. 50,- per persoon. Dit waren Thijs Roorda, Dick Schenkelveld, Nico Schenkelveld, Daniël Mulder en Daniëlle Talmon.

Uitslagen, rangen en standen zijn te bekijken op de website www.nederland2001.nl. Van het toernooi zijn vele foto's gemaakt. Deze zijn ook in te zien op de website.

De sponsor van het toernooi Nederland2001.nl heeft toegezegd om ook de komende jaren het toernooi te sponsoren (2002: 5 oktober).
---

EK landenteams, Leon, Spanje

Van 5 tot 16 november 2001 wordt in Leon het EK Landenteams gehouden

Het mannenteam bestaat uit Loek van Wely, Jeroen Piket, Sergey Tiviakov, Erik van den Doel, Friso Nijboer en coach Genna Sosonko.

Het vrouwenteam bestaat uit Zhao Qin Peng, Tea Lanchava, Petra Schuurman en coach Roberto Cifuentes.

De website vindt via deze link: www.euroleon2001.com/princi.htm
---

Vierlandentoernooi, Halle, Duitsland

Het Nederlandse team Van 27 september tot 4 oktober 2001 komt het Nederlandse Vrouwenschaakteam in een vierlandentoernooi uit. Dit evenement wordt gespeeld in Halle, Duitsland, tussen de nationale teams van Duitsland, Slowakije, Tsjechië en Nederland. Helaas is Slowakije niet op komen dagen, zij worden vervangen door het regioteam van Sachsen-Anhalt.

Dit toernooi is voor de Nederlandse Dames een voorbereiding op het EK landenteams dat dit jaar van 5 tot 16 november 2001 gehouden wordt in Leon, Spanje.

De Nederlandse dames hebben een ronde voor tijd het Vierlandentoernooi op hun naam geschreven. Door weer met 3-0 toe te slaan, terwijl Duitsland 'slechts' met 2-1 van Tjechië won, is het pleit al beslecht. De laatste ronde moet Duitsland nog bestreden worden.

Een aantal partijfragmenten

Zhao Qin Peng - Claudia Eckhardt (Sachsen-Anhalt)


1. d4 Pf6 2. Pf3 e6 3. g3 b6 4. Lg2 Lb7 5. 0-0 Le7 6. c4 0-0 7. b3 d6 8. Lb2 Pbd7 9. Pc3 Pe4 10. Dc2 Pxc3 11. Lxc3 Pf6 12. Tfe1 Le4 13. Db2 d5 14. Tad1 Dc8 15. Lh3 c6 16. Pe5 Lf5 17. Lxf5 exf5 18. Ld2 Pe4 19. cxd5 cxd5 20. Tc1 Da6 21. a4 Tfc8 22. Pd3 Db7 23. Lf4 Lg5 24. Lxg5 Pxg5 DIAGRAM 25. b4! Zo creëert wit een sterk veld op c6. 25. ... Dd7 26. b5 f6 27. Txc8+ Txc8 28. Tc1 Tc4 29. Pb4 Pe4 30. f3 Pg5 31. Txc4 dxc4 32. Dc3 De6 33. Kf1 Pf7 34. d5 En zo wint wit een pion. 34. ... Dc8 35. Pc6 Dd7 36. Dxc4 Pd6 37. Db4 Pc8 38. Df4 Pd6 Nu faalt 38. ... Dxd5? op 39. Db8 Dd7 40. Dxc8+ Dxc8 41. Pe7+. 39. Pxa7 g5 40. Db4 Dxa7 41. Dxd6 Dxa4 42. Dxb6 Dd1+ 43. Kf2 Dxd5 44. Dxf6 Dc5+ 45. Kg2 Dxb5 46. Dxg5+ Kf7 47. De3 Dd5 48. Dh6 Kg8 49. Dg5+ Kh8 50. De7 Kg8 51. h4
1-0


Tea Bosboom-Lanchava - Gabi Hitzgrova (CZE)


1. d4 Pf6 2. c4 e6 3. Pf3 b6 4. g3 La6 5. Pbd2 c5 6. Lg2 Lb7 7. dxc5 bxc5 8. 0-0 d6 9. Dc2 Le7 10. b3 0-0 11. Lb2 Dc7 12. a3 Pbd7 13. e4 a5 14. Lc3 Lc6 15. Pe1 Db7 16. f3 Tfd8 17. Pd3 d5 18. e5 Pe8 19. Tab1 Dc7 20. Tfe1 Pb6 21. cxd5 exd5 22. La1 Lb7 23. a4 La6 24. Pf4 Da7 25. Kh1 Pc7 26. e6 Pxe6 27. Pxe6 fxe6 28. Txe6 Lf8 29. f4 Lc8 30. Te5 Tb8 31. Tbe1 Ld7 DIAGRAM 32. Th5 Lokt een verzwakking uit. 32. ... g6 Om vervolgens toe te slaan met het volgende schijnoffer! 33. Txd5! Lf5 34. Txf5?! Hier was waarschijnlijk 34. Dc3! direct winnend geweest. Na de tekstzet moet er nog gewerkt worden. 34. ... gxf5 35. Pf3 Dd7 36. Tf1 Pd5 37. Dd3 Lg7 38. Pe5 Dd6? Een blunder in onduidelijke stelling. 39. Td1 Pxf4 40. Dxd6 Txd6 41. Txd6 Txb3 42. Td8+ Lf8 43. Td1 Pxg2 44. Kxg2 Ta3 45. Pd7 Txa4 46. Kf3 Le7 47. Pb6 Te4? 48. Lc3 a4 49. Ta1 Lg5 50. Pxa4 c4 51. Te1 1-0

Petra Schuurman - Katherina Cedikova (CZE):

Met de volgende zet offert wit haar dame op in ruil voor positionele compensatie. 28. Pcb5! Lc8 29. Pxc7 Lxa6+ 30. Pxa6 Tc8 31. Txc8 Dxc8 32. Pb4 Db7 33. b3?! Beter was achteraf gezien 33. Pb5! maar ook na de tekstzet blijft wit goed staan. 33. ... Kg7? 34. Pc6 Pg6 35. Pd8 Da6+ 36. Pb5 Pf4+ 37. Lxf4 exf4 38. Tc1 f3+ 39. gxf3 gxf3+ 40. Kxf3 Zwart verliest door tijdsoverschrijding; de stelling is echter ook al verloren. De zwarte stukken kunnen geen vin verroeren. 1-0

Verdere informatie over het verloop van dit evenement is te vinden via de website van de Duitse Schaakbond:
www.schachbund.de/Aktuell/halle.htm.

Opstellingen Vierlandentoernooi

Nederland rating
WGM Peng Zaoqin 2401
WGM Bosboom-Lanchava, Tea 2345
Schuurman, Petra 2235
Tsjechië rating
Kopkova-Blaskova, Petra 2202
Hitzgrova, Gabi 2191
Cedikova, Katherina 2142
Sachsen-Anhalt rating
WIM Rößler, Ulrike 2180
Eckhardt, Claudia 2155
Krege, Sandra 1815
Hofmann, Annett 1687
Duitsland rating
WGM Graf, Rena 2302
WGM Pähtz, Elizabeth 2383
WIM Nill, Jessica 2262
WIM Koglin, Anke 2255

---

Beslissingsmatch Ernst - Werle, plaatsing NK 2002, 5/6 oktober

'Na winst in de eerste partij eindigde de tweede in remise. Hierdoor heeft Sipke Ernst zich geplaatst voor het NK 2002 Partij 2
PGN partij 2

Webcam via Omrop Fryslân

Partij 1
PGN partij 1

De match werd ook gevolgd via de site van gastheer Omrop Fryslân Omrop Fryslân

Deze beslissingsmatch was, omdat beide spelers afgelopen juli gelijk eindigden als beste Nederlander bij het Open Nederlands Kampioenschap Schaken in Dieren.

Met deze match bevestigt sportminnend Leeuwarden dat het een belangrijk schaakcentrum van Nederland is. Een greep uit de recente geschiedenis:

* de vele Nederlandse Kampioenschappen tot begin jaren 80;
* de VB-Accountantstoernooien en de FRIGEM toernooien in de jaren 90
* en sinds het begin van deze eeuw het NK Leeuwarden in de Harmonie. Het Leeuwarder Courant Toernooi en binnenkort het Wetterskip Fryslân Toernooi (Halve Finales NK)

---

Gert Timmerman 15e wereldkampioen correspondentieschaak !!

Op maandag 18 september bereikte ons het nieuws dat Gert Timmerman uit Capelle aan den IJssel de 15e wereldkampioen correspondentieschaak is geworden. Met een score van 12 punten uit 16 partijen is hij onbereikbaar geworden voor zijn concurrenten. Meer gegevens over dit toernooi zijn te vinden op de website van de ICCF: www.iccf.com.
Al meer dan 5 jaar voert Gert ook de ratinglijst van de ICCF aan. Wij willen hem bij deze van harte feliciteren met dit geweldige resultaat!

---

Wetterskip Fryslân Toernooi

Wetterskip Fryslân De Halve Finale 2002 (plaatsingstoernooi NK 2002) voor mannen als voor vrouwen wordt dit jaar gehouden bij de hoofdsponsor Wetterskip Fryslân.

Evenals afgelopen jaar wordt het toernooi gehouden over 3 weekenden. De data zijn 17/18 november, 8/9 december 2001 en 9/10 maart 2002.

Bij de mannen strijden 32 spelers om 4 startplaatsen, bij de vrouwen 16 om 2 startplaatsen voor het NK 2002 dat in de tweede helft van juni gehouden zal worden in Leeuwarden.

De Friezen zullen gelijktijdig de voorronden van het Fries Kampioenschap houden.

---

Twinning Chess laat Europese steden tegen elkaar schaken

Veel deelnemers denken er nog met weemoed aan terug, de Europese stedencompetitie die in de jaren tachtig werd gespeeld. Voor hen is er goed nieuws: begin 2002 zal een nieuwe versie van de Twinning Chess Competition van start gaan.

Organisator Fred Maussen wil het dit keer groot aanpakken. Zijn doelstelling is dat op de startdatum 14 januari 2002 150 steden uit de vijftien landen van de Europese Gemeenschap zich hebben aangemeld voor deze schaakwedstrijd. Om dat te bewerkstelligen moet er een grote logistieke inspanning worden verricht. De pers wordt op de hoogte gesteld en 1500 burgemeesters in 15 landen zullen in juni en juli een brief in hun eigen taal plus een brochure ontvangen. In die brief worden ze opgeroepen om de communicatie tussen de Europese landen te bevorderen en deel te nemen aan de internationale schaakcompetitie. Als tegenprestatie krijgen de steden onder andere een pagina op de website van het toernooi.

Het internet gaat een belangrijke rol spelen in de competitie. Werden de zetten in de jaren tachtig nog uitgewisseld per telefoon of telex, nu zullen alle partijen gespeeld worden op de website van Twinning Chess. Iedere deelnemende stad mag zelf bepalen hoe zij aan haar schaakzetten komt, maar Maussen hoopt dat er een publieksactiviteit van wordt gemaakt. Want daar gaat het hem om, Europese burgers met elkaar in contact brengen. Uiteraard biedt het internet ook daar uitgelezen mogelijkheden. Het ligt voor de hand dat de stadsbewoners hun voorkeurszetten per internet aan de plaatselijke coördinator zullen doorgeven.

Europese contacten bevorderen is het hoofddoel van het project, het schaken een middel. Toch zullen sommige schaakverenigingen in de honderd grootste plaatsen van het land zitten te popelen om in deze wedstrijd mee te spelen. Wat moeten ze doen? Voorlopig even afwachten. In de week van 18 juni worden de Nederlandse burgemeesters aangeschreven en op dat moment ligt het initiatief bij de gemeentes. Heeft de schaakclub halverwege de zomer nog niets gehoord, dan kan er misschien eens bij de gemeente worden geïnformeerd. Er kunnen maximaal dertig Nederlandse steden deelnemen.

De Twinning Chess Competition krijgt subsidies van het ministerie van Binnenlandse Zaken en de provincie Noord-Holland en Maussen hoopt op een flinke bijdrage van de Europese Gemeenschap. De deelnemende steden moeten 3000 Euro betalen. Vier Nederlandse plaatsen hebben al laten weten mee te willen spelen.

Zie ook www.twinningchess.com.

---

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie