Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vakbonden reageren verbijsterd op besluit KPN

Datum nieuwsfeit: 25-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: ABVAKABO FNV
Zoek soortgelijke berichten
ABVAKABO FNV

Vakbonden reageren met ongeloof en verbijstering op massaontslag bij KPN (25/10)

De vier vakbonden bij KPN - ABVAKABO FNV, Bond van Telecompersoneel, CFO CNV-bond en VHP CMHF reageren met ongeloof en verbijstering op het vandaag door de Raad van Bestuur van KPN bekend gemaakt besluit om bijna 5.000 KPN-medewerkers op korte termijn gedwongen te ontslaan.

De bonden vinden het op voorhand noodzakelijk dat KPN eerst het massaontslag met argumenten onderbouwt. Zolang KPN geen overtuigende argumenten kan aanvoeren voor het saneringsplan, is het massaontslag voor de bonden onbespreekbaar. Mocht op basis van argumenten van de Raad van Bestuur blijken dat ontslagen onontkoombaar zijn, dan zal de pijn evenwichtig over alle lagen van het personeelsbestand moeten worden verdeeld (van hoog tot laag). De bonden vinden het onaanvaardbaar dat de pijn met name op de werkvloer zou moeten worden geleden.

Financiële situatie
KPN heeft de bonden in een eerder stadium reeds op de hoogte gebracht van de verslechterde financiële situatie van het concern. De groeiende schuldenlast baart de Raad van Bestuur grote zorg. De Raad van Bestuur heeft bij de aankondiging van Vision (personeelsreductie van 8.000 medewerkers) in oktober 2000 al gemeld dat gedwongen ontslagen niet uit te sluiten zouden zijn. KPN heeft echter tot op heden de bonden niet laten weten dat dit zwaar weer scenario ook daadwerkelijk zou moeten worden gerealiseerd. Het slechte nieuws van de Raad van Bestuur komt dan ook als donderslag bij heldere hemel.

Achtergrond van het aangekondigde massaontslag is volgens KPN de verslechterde financiële situatie. De bonden eisen duidelijkheid van de KPN-top of de harde sanering in de personele sfeer wel evenwichtig is ten opzichte van andere mogelijk te nemen bezuinigingsmaatregelen.

Sociale Begeleidingsregeling (SBR)
KPN meldt dat op basis van de verslechterde financiële positie de huidige, met de bonden overeengekomen Sociale Begeleidingsregeling (SBR) niet langer haalbaar is. Deze regeling loopt tot 1 januari 2004. De concernleiding heeft bovendien aangegeven dat de mogelijkheden voor interne herplaatsing bijna nihil zijn. Het belangrijkste principe van de SBR herplaatsing van werk naar werk binnen KPN komt hierdoor te vervallen.

De bonden zijn uitermate bezorgd over de personele situatie en het sociaal beleid van KPN. Zij eisen dat de mogelijkheden om werk buiten KPN te vinden volledig worden benut. Wellicht is daarbij ondersteuning nodig van externe bureaus naast het bestaande jobcenter van KPN. Het aspect behoud van werk buiten KPN moet onderdeel worden van een op te stellen gedegen en adequaat sociaal plan. Dit plan moet maatregelen bevatten door middel waarvan werknemers die gedwongen worden ontslagen zo goed mogelijk te begeleiden zijn.

Maandag 29 oktober overleg tussen KPN en bonden De bonden eisen duidelijkheid van KPN over deze kille saneringsoperatie en de personele gevolgen. Maandag 29 oktober as. vindt overleg tussen KPN en de bonden plaats. De bonden beraden zich met hun leden bij KPN over de te nemen stappen. Op voorhand spannen de bonden zich tot het uiterste in om voor de werknemers de nadelige gevolgen van de sanering zo veel mogelijk te beperken.


---

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie