Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Jongeren met handicap willen toegankelijk openbaar vervoer

Datum nieuwsfeit: 25-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

STICHTING JOSH

Jongeren met een handicap profiteren pas als 65plusser van....

Jongeren met een handicap profiteren pas van 65+ korting tegen de tijd dat het Openbaar Vervoer toegankelijk is.

Vol trots meldt de CG-raad (Chronisch zieken en Gehandicapten raad) dat minister Netelenbos (Verkeer en Waterstaat) en staatssecretaris Vliegenthart (Volksgezondheid Welzijn en Sport) hebben toegezegd de toegankelijkheid van het Openbaar Vervoer op te nemen in de wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte. 'Wel moeten nu goede afspraken worden gemaakt over de tijd die nodig is om dit in de praktijk te regelen.' staat in het persbericht.

Jopla, het platform van jongeren met een handicap vraagt zich af hoe lang dit alles nog gaat duren. In 2005 de helft van het busmaterieel, en in 2015 de helft van het treinmaterieel, zo wordt gesuggereerd. Jongeren van nu maken gebruik van hun 65+ korting tegen de tijd dat het gehele OV toegankelijk is!

Jongeren met een handicap zijn het wachten beu! Ruim vijfentwintig jaar wordt door de generaties vóór ons 'gepolderd'. Kennelijk is het steeds niet gelukt om het ministerie en de OV-bedrijven zover te krijgen om uit vrije wil de noodzakelijke aanpassingen aan te brengen. De OV-bedrijven hebben hun kansen verspeeld. Nu moeten de ministeries en onze volksvertegenwoordigers maatregelen nemen, kort door de bocht, vanwege het jarenlange traineren door de OV-bedrijven van het integratieproces van mensen met een handicap.

Jongeren met een handicap eisen dat het gehele Openbaar Vervoer in 2010 toegankelijk is. Zij stellen dat het na 35 jaar tijd toch mogelijk moet zijn dit te realiseren. Onze eisen zijn niet nieuw. Begin jaren '80 stonden er al jongeren met een handicap op de spoorbaan te protesteren tegen het ontoegankelijk Openbaar Vervoer. Mensen met een handicap hebben vanwege hun burgerrechten het recht om van het openbaar vervoer gebruik te maken, net als alle andere Nederlanders! Tot die tijd zijn mensen met een handicap tweede-rangs-burgers die, net als de zwarten in Zuid-Afrika vóór de afschaffing van het apartheidregime daar, gebruik moesten maken van een eigen vervoersysteem!

Jopla eist afschaffing van apartheid in Nederland en wil in 2010 gewoon gebruik kunnen maken van het Openbaar Vervoer. Smoesjes over complexiteit en kosten werden 25 jaar geleden ook gebruikt, en als we zo doorgaan worden deze zelfde smoesjes over dertig jaar weer aan de generaties na ons gepresenteerd.

---
Noot voor de redactie en

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie