Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Toespraak Job Cohen spreekt over bereikbaarheid Amsterdam

Datum nieuwsfeit: 25-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Amsterdam

Amsterdam.nl
|
Toespraak van Burgemeester Job Cohen ten overstaan van de Amsterdamse Regieclub op donderdag 25 oktober 2001 in het Bethanienklooster te Amsterdam.

Dames en heren,

Een paar keer heb ik in het openbaar gesproken over de bereikbaarheid van Amsterdam. Bereikbaarheid nu en in de toekomst van 2015 en verder. Als direct gevolg daarvan werd ik door Stadsregie uitgenodigd om tijdens n van uw regieclub-bijeenkomsten, uit te leggen wat k daaronder precies versta. Wat vindt de Burgemeester van Amsterdam nu belangrijk met betrekking tot bereikbaarheid?
Het doet mij genoegen dat ik u daar vanmiddag wat over kan vertellen. Ik zal u daarbij niet lastig vallen met zaken als de aanleg van die noodzakelijke verbindingen tussen woon-werk locaties, grote infrastructurele projecten, die nodig zijn om de bereikbaarheid van onze stad ook in de toekomst veilig te stellen. Ik heb het dan over zaken als de aanleg van de Noord Zuidlijn, een Tweede Coentunnel, of het zorgen voor een goede ontsluiting van de wijk Ijburg, of wat ons nog te wachten staat: het realiseren van een betere aansluiting en ontsluiting van Almere bij Amsterdam.

U die dagelijks, en daarbij heel concreet, bezig bent met het verbeteren van de bereikbaarheid van Amsterdam, maar k met activiteiten die onze stad behoorlijk onbereikbaar maken, U bent waarschijnlijk meer genteresseerd in hoe ik dt allemaal beleef. In principe, niet veel anders dan de gemiddelde burger, vrees ik. De enorme hoeveelheid opbrekingen in de stad zijn een dagelijkse terugkomende bron van ergernis, en dan druk ik me nog voorzichtig uit. Terwijl ik ook heel goed besef dat al die opbrekingen wel noodzakelijk zullen zijn, vraag ik me (net als vele duizenden in onze stad) af, of de overlast waarmee ze gepaard gaan altijd wel nodig is. Teveel overlast tast de leefbaarheid van de stad en haar bewoners en bezoekers aan. Dat is tegelijkertijd ook het dilemma waar u mee zit. Soms moet er groot werk verzet worden, terwijl verkeersdeelnemers verwachten dat ze altijd door kunnen rijden. En dat is een lastige opgave.

Bereikbaarheid en leefbaarheid zijn belangrijk voor het imago van de stad, voor de economische ontwikkeling en voor de mensen die in de stad wonen en werken. Voor de laatsten is vooral de fysieke bereikbaarheid belangrijk. Je woont of werkt in een stad en je vertrouwt erop dat je dagelijks zonder veel problemen je huis, of werk kunt bereiken. Een terechte verwachting waar wij als stadsbestuur aan moeten voldoen, maar waar ook U aan moet voldoen. Dat betekent dat tijdens de uitvoering van projecten aan het stadslichaam, altijd rekening moet worden gehouden met het feit dat U in een levende, functionerende stad bezig bent. Het besef dat U nu bezig bent met het verbeteren van die stad ten behoeve van diegenen die haar later zullen gebruiken is niet voldoende. Nadenken in de voorbereiding en uitvoering van projecten over de vraag hoe de overlast te minimaliseren moet ingebakken zijn, moet een tweede natuur zijn. Als een aannemer in een bewoond huis bezig is probeert hij het voor de bewoners ook zo aangenaam mogelijk te maken en probeert hij met zo min mogelijk overlast te werken, want helemaal zonder zal niet kunnen. Althans dat hoop ik voor hem, want anders is hij snel zonder werk. Een stad is natuurlijk niet anders dan een bewoond huis. De bewoners kunnen niet weg, althans niet voor langere tijd. Het zijn geen anonieme bussen, trams, auto's fietsers en voetgangers die de stad doorkruisen, maar bewoners, werkers en bezoekers in onze stad. Ik ga ervan uit dat u daar rekening mee houdt: het zal je zelf maar gebeuren, zo'n lawaaiig gat voor je deur of winkel. Ik weet het: u doet uw best, zeker de laatste tijd, maar het kan natuurlijk altijd beter. Goede informatie, goede bewegwijzering, goede afzettingen en een opgeruimde werkplek na beindiging van het werk, het zijn allemaal bijdragen aan bereikbaarheid, leefbaarheid en veiligheid. Iedereen die met de uitvoering van projecten bezig is, is daar zelf verantwoordelijk voor. Iedereen zou zich moeten afvragen: kan iedereen er echt wel langs, of leek het vooral op de tekening allemaal goed geregeld? En pas vervolgens uw plannen aan als het in werkelijkheid toch allemaal wat lastiger blijkt te zijn. Wees op dat punt flexibel, maar niet naef en reserveer dan ook geld voor noodzakelijke wijzigingen. Het werkt voor u prettiger, maar het is ook gewoon fatsoenlijk om het goed te doen. Natuurlijk is het zo dat de gebruikers van de stad zich ook niet altijd even ordelijk en fatsoenlijk gedragen en dat u daar vaak last van heeft. Maar laten wij als gemeentelijke overheid in ieder geval het goede voorbeeld geven.

Het goede voorbeeld geven betekent ook een goede afstemming en cordinatie. Een straat, binnen n jaar 3 of 4 keer opbreken voor het verrichten van verschillende werkzaamheden, dat is dus niet goed. Hetzelfde geldt voor het tegelijkertijd verrichten van werkzaamheden aan het wegdek van elkaar kruisende wegen. En zo kan ieder van u voorbeelden noemen van zaken die eigenlijk niet knnen. Lijkt de vraag voor de hand: had dat niet met een betere cordinatie voorkomen kunnen worden?
Daarom heeft het College van Burgemeester en Wethouders besloten volgend jaar 1, 5 miljoen gulden ( 680.670,32) extra te investeren in het cordinatiestelsel. De gemeenteraad moet deze begroting nog goedkeuren, maar het geeft aan hoe belangrijk ons College uw werk, maar vooral ook het terugdringen van onnodige overlast, vindt. Wij hopen en verwachten dat stadsdelen ons daarin zullen volgen en dat ook de stadsdelen bij de uitvoering van projecten en werkzaamheden aan het stadslichaam meer met elkaar zullen overleggen en afstemmen. Meer euro's is leuk, maar we zijn er pas als u optimaal gebruik maakt van de afstemmingsmogelijkheden van uw stelsel. Het stelsel behoort immers toe aan allen die in de stad in de openbare ruimte bezig zijn, zowel boven als onder de grond.

Het gaat natuurlijk niet alleen om de bewoners en werkers van deze stad. Ook het imago van de stad kan in het geding raken. Hoe zit de stad tussen de oren van al die mensen die niet in Amsterdam wonen of werken? Sommige vooroordelen zijn er al jaren. Voor velen is Amsterdam nog steeds de stad van Seks Drugs en Rock & Roll. En wij zijn natuurlijk iets meer dan dat. Wij zijn de hoofdstad van Nederland, wij zijn een heel evenwichtige stad, die veel te bieden heeft. Historisch en modern. Zakelijk en cultureel. Multicultureel zonder echt zware problemen - zelfs nu nog. Toch zijn bepaalde stereotype beelden onuitroeibaar. Laten we met elkaar proberen te voorkomen dat ook onbereikbaarheid een beeld wordt waar anderen aan denken als ze het over Amsterdam hebben. Naast datgene dat ik hierboven heb besproken is informatie en voorlichting daarbij heel belangrijk. Ik denk dat Stadsregie met het verkeersjournaal op AT5, haar website en de op ruime schaal verspreide "Werk aan de Weg Wijzer" niet alleen bewoners en werkers in de stad informeert, maar ook het beeld neerzet van een bereikbare stad ondanks al het werk dat plaatsvindt. U kunt, U moet, daar natuurlijk ook aan bijdragen door over uw projecten goed te communiceren en dan niet alleen naar de direct omwonenden. Maar dat niet alleen, laat vooral ook zien hoe mooi het uiteindelijk allemaal wordt. Ook tijdens het werk, zodat we niet vergeten waar we het voor doen. U heeft projecten om trots op te zijn. Projecten die stuk voor stuk bijdragen aan een mooier en beter Amsterdam. En daar mag u best mee te koop lopen.

Een aantrekkelijk Amsterdam, een bereikbaar Amsterdam draagt bij aan economische welvaart. In zo'n stad willen anderen investeren. Dat betekent arbeidsplaatsen, betekent inkomen voor velen in onze stad, betekent ook voor u werk. In een zich ontwikkelende stad is altijd wat te doen. Ook voor U. Kortom ik hoop dat u met uw projecten ertoe bijdraagt Amsterdam bereikbaar te houden, leefbaar te houden, veilig te houden en vooral te laten zien hoe mooi Amsterdam eigenlijk is. Laat het iedereen weten door middel van een goede communicatie, wees trots op uw werk en op Amsterdam.

Ik praat er graag nog even met u over door.

En voordat ik het vergeet: ik reken op u op 2 februari 2002, als het Koninklijk Huwelijk tussen Prins Willem Alexander en Maxima hier in Amsterdam plaatsvindt. Brandschoon is dan het criterium dat aan de stad opgehangen zal worden. Dan kunnen we laten zien waar we toe in staat zijn. En iedereen kijkt naar ons, dat beloof ik u. Dank u.

^


-

gemeente Amsterdam - 5-11-2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie
Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie BRUSSEL-(BUSINESS WIRE)- Westinghouse Electric Company heeft een nieuwe methode gecreeerd voor vernieuwers die kernenergietechnologie...

TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank
TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank COLUMBUS, Ga. & UTRECHT, The Netherlands-(BUSINESS WIRE)- TSYS (NYSE: TSS) heeft vandaag bekendgemaakt dat Rabobank...

Speedheat heeft warm hart voor regionale sportclub
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

Stop Kamagra start petitie tegen illegale handel in Kamagra
StopKamagra.nl is een petitie gestart voor een betere controle op Kamagra tabletten op de Nederlandse markt. Hiermee hoopt de beweging...

Nederlandse referendum tegen CETA in beeld
Referendum over CETA komt eraan Persbericht – 26 oktober 2016 Referendum over CETA komt eraan Nederland neemt stokje van de...

Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace
Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace SAN FRANCISCO-(BUSINESS WIRE)- Vooruitstrevende en direct werkende datareplicatie is nu beschikbaar voor klanten...

Geen significante afname vluchten Thailand na overlijden koning
Met het overlijden van de Thaise koning bijna twee weken geleden, is in het land een maand van nationale rouw...

Places to work Almere lanceert nieuwe website
Ondernemersplek Places to work in Almere heeft een vernieuwde website. Hierop is nu in één oogopslag te zien dat het...

BankGiro Loterij blijft Spoorwegmuseum steunen
De BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland, verlengt haar bijdrage aan Het Spoorwegmuseum met vijf jaar. Sinds 2007 heeft het...

Makelaars en huizenverkopers filmen nu zelf woningverkoopvideo's
Veel makelaars maken zelf de verkoopfoto's van hun vastgoedaanbod. Een professionele woningverkoopvideo produceren is echter voor de meeste makelaars en...

ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal
ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal LYON, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- ERYTECH Pharma (Parijs:ERYP) (ADR:EYRYY) (Euronext Parijs: ERYP), de...

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...