Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Actie tegen industriele belangen bij oorlog

Datum nieuwsfeit: 25-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten


---

Actie tegen industriele belangen bij oorlog

PERSBERICHT
Den Haag, 24 oktober 2001 - Donderdag 25 oktober vindt voor de 13e maal het NIID symposium plaats (Nederlandse Inschakeling Industriele Defensieopdrachten) in het Congrescentrum in Den Haag. Het thema dit jaar is "Nieuw Denken". In een tijd van "de Nieuwe Oorlog" is dit extra wrang. Sinds het militair ingrijpen in Afghanistan zien bedrijven met militaire producten een nieuwe markt voor zich uitstrekken.
Uiteindelijk is alleen zeker dat bedrijven die betrokken zijn bij oorlogshandel grote belangen (financieel) hebben bij militair ingrijpen.
Diverse personen zullen de vertegenwoordigers van de verschillende bedrijven, aangesloten bij het NIID, toespreken. O.a. minister van Economische Zaken, mevrouw Jorritsma, staatssecretaris van defensie, dhr. van Hoof en mevrouw van Ardenne, CDA Tweede Kamerlid. Uiteraard wordt deze "oorlogsbeurs" zoals ook de afgelopen jaren, aangegrepen door diverse vredesgroepen en individuen om te protesteren tegen deze immorele oorlogshandel. Met theaterspektakel zal de industrie een confronterende spiegel worden voorgehouden. Om 12.00 uur zal de bekende Haagse columnist Paul Waayers optreden.
(Vorig jaar is de internationale militaire beurs ITEC verdreven uit 'Vredesstad' Den Haag. Maar ook een Nederlandse beurs hoort niet thuis op deze plek.)

Geld verdienen aan oorlog

Ook bedrijven die o.h.a. bekend zijn van hun producten voor de consumentenmarkt hebben vaak een belangrijke militaire productietak. B.v. Philips, Siemens, DAF, IBM en TNO. Vredesactivisten vinden het niet te tolereren dat er door individuen enorme bedragen worden verdiend aan oorlogshandel en dus belang hebben bij het in stand houden van oorlog en geweld in de wereld. Een eerste stap naar een geweldloze wereld is het deprivatiseren van oorlogs/wapenindustrie en -handel. Een mogelijk model kan zijn; wapen/oorlogs industrie onder bijvoorbeeld VN toezicht te plaatsen.

---

Voor informatie over de demonstratie kunt u bellen met Rob Boogert 070-3890235 (HVP; Haags Vredes Platform) of Elise Leijten (Wapentuig) 06-51152499
Voor informatie over de NIID, de aangesloten bedrijven en het programma van het symposium: www.niid.nl Informatie over diverse acties tegen o.a. het NIID in het verleden zijn te vinden op web-site: www.ddh.nl/vrede Informatie over Wapentuig: www.wapentuig.org

_____

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie