Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

F-16 opvolging afgewogen besluitvormingstraject

Datum nieuwsfeit: 25-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Defensie
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Defensie
---

Nieuwsberichten

---

F-16 opvolging afgewogen besluitvormingstraject

25-10-2001

Staatssecretaris Henk van Hoof (defensie) heeft vanochtend (25 oktober) tijdens het jaarlijkse symposium van de Stichting Nederlandse Industriële Inschakeling Defensieopdrachten (NIID) gezegd blij te zijn met de bereidheid van de industrie om mee te betalen aan de mogelijke inschakeling van de industrie aan de bouw van de opvolger van de F-16. De bewindsman constateerde tegelijkertijd dat er nog onduidelijkheden zijn over hoe de bijdrage van de industrie er uit zal zien en welke voorwaarden gelden. Maar: 'de Nederlandse industrie neemt haar verantwoordelijkheid; is, zoals het een goed ondernemer betaamt, bereid te investeren in wat zij zelf een lucratieve kans noemen. Zo hoort dat."

Over de F-16 opvolging stelde de staatssecretaris verder "Eén dezer dagen zullen de VS een besluit nemen over de JSF. De Nederlandse regering zal daarna op afgewogen wijze een eigen besluitvormingstraject ingaan, waarbij - en ik benadruk dat nog een keer - ook nog steeds de optie om van de plank te kopen op tafel ligt.

Van Hoof ging ook in op het belang van Defensie voor de Nederlandse industrie. "Terugblikkend (op de afgelopen vier jaar) heeft Defensie als zakelijke partner een bijdrage van formaat geleverd. Uit het overzicht van projecten waarvan de verwerving deze kabinetsperiode aan de Tweede Kamer is gemeld, blijkt het in totaal om 1660 miljoen harde euro's te gaan." Mogelijk - zo zei de bewindsman - komen daar tijdens de lopende kabinetsperiode nog eens opdrachten ter waarde van 2,2 miljard euro bij. "Over één ding kan geen misverstand bestaan: het zijn in belangrijke mate Nederlandse bedrijven die van deze miljarden investeringen mede de vruchten plukken."

Het symposium van de Stichting Nederlandse Industriële Inschakeling Defensieopdrachten had als titel 'Nieuw Denken'. Sprekers waren naast staatssecretaris Van Hoof ondermeer minister Jorritsma van Economische Zaken, de Engelse minister voor Defence Procurement, Lord Bach en het Tweede Kamer-lid A.M.A. van Ardenne - van der Hoeven.


* Klik hier voor de volledige toespraak van staatssecretaris Van Hoof

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie