Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Podiumkunstenaars brengen ode aan de taal in Utrecht

Datum nieuwsfeit: 26-10-2001
Bron: Ingezonden persbericht
Zoek soortgelijke berichten
Ingezonden persbericht

Het Europese Jaar van de Taal bij het Poëziecircus:

Podiumkunstenaars brengen een ode aan de taal

Op vrijdagavond 26 oktober aanstaande brengt het Poëziecircus in cultureel centrum Parnassos te Utrecht een ode aan de taal. Zeven podiumartiesten zullen in een avondvullend programma met zang, cabaret, proza, poëzie en dans alle zintuigen prikkelen; dit alles in het kader van het Europese Jaar van de Taal.

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat mensen namen van edelstenen - zoals robijn, saffier, smaragd - als mooie woorden ervaren. Hebben kristallen dan zulke mooie namen of klinkt het als muziek in de oren omdat je in gedachten de steen ziet flonkeren? Tijdens het komend Poëziecircus zullen de volgende artiesten met letters, woorden en klanken naar het antwoord op deze vraag zoeken: cabaretier Frank Gunning; dichter Tsead Bruinja; dichter en schrijver Mark Boog; de boyband Obstructivis; filosofe en dichteres Jannah Loontjens; het dichtersduo Wilco & Annelies; en een optreden van dans- en vechtsport Capoeira door Pica Pau.

Datum en tijd: vrijdag 26 oktober 2001; aanvang 20:30 uur. 12,50/10,-

Locatie: Cultureel Centrum Parnassos, Kruisstraat 201, Utrecht, tel. 030-2538448

www.poeziecircus.nl

Reserveren van kaarten/ meer info:

Gina van den Berg, tel. 030-6065574 of Annelijn Steenbruggen, tel. 030-2317864/030-6065578

Over de artiesten:
Frank Gunning, bekend van cabaretduo Koopmans & Gunning bijt het spits af. Tijdens het circus presenteert hij hoogtepunten uit zijn nieuwe soloshow. De verschillende klunzige personages die hij neerzet, voorziet hij stuk voor stuk van een eigen taal. In een mix van beelden en klanken verwoordt de cabaretier de gedachteknopen waar hij zelf mee worstelt.

De volgende op het programma, de dichter Tsead Bruinja, is talenkenner bij uitstek. Hij heeft een studie in de meest gesproken taal (Engels) voortijdig afgebroken om doctorandus in de minst gesproken taal (Fries) te worden. De titel van zijn debuut laat voor de gemiddelde Nederlander veel te raden over: De wizers yn read. De thema s daarentegen hebben een hoog herkenningsgehalte: dood, liefde en familie. Tijdens het Poëziecircus zal hij voordragen uit De man die lopen moet, zijn nieuwe dichtbundel die in december uitkomt.

Dichter en schrijver Mark Boog, de derde artiest van de avond, zegt over taal: Mooie zinnen zijn beter dan een mooi verhaal . Deze stelling zal hij op het circus met eigen werk verdedigen. Vorig jaar debuteerde Boog als dichter met de bundel: Alsof er iets gebeurt. Hiermee won hij de Budding-prijs, de prijs voor het beste debuut. Afgelopen augustus debuteerde hij in proza met zijn roman Vuistslag.

De boyband Obstructivis zal fundamentalistische volksmuziek ten gehore brengen. Bram Jansen (gitaar), Joost van der Naald (balalaika) en Erik de Jong (gitaar) zullen met stoere mannentaal bewijzen dat ze echte kerels zijn.

De vijfde artiest is Jannah Loontjens: filosofe en dichteres. Op het circus zal ze voordragen uit haar bundel Spectroscoop, waarmee ze afgelopen zomer debuteerde. Loontjens kiest graag grote woorden uit als titel boven haar gedichten zoals Angst, Eenzaam of Verlangen. Het zijn echter geen holle kreten: ze weet de emoties levensecht te verwoorden.

Het dichtersduo Wilco & Annelies zullen het publiek verassen met verbluffend onverbloemde poëzie. De onderwerpen zijn uit het dagelijkse leven gegrepen. Het uiteindelijke resultaat spot met kunstbarbaren die beweren dat hun kleine neefje beter schildert dan Mondriaan.

De avond wordt afgesloten met Braziliaanse bewegingskunst Capoeira: een combinatie van vechten en dansen. Dit optreden van Pica Pau bewijst de overtuigingskracht van lichaamstaal.

Beantwoord mail met tekst UNSUBSCRIBE + EMAIL ADRES om van de maillijst verwijderd te worden

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie