Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Digitheek Heuvel Breda dingt mee naar Trapveld Trofee

Datum nieuwsfeit: 26-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Breda

26-10-2001

Digitheek Heuvel dingt mee naar Trapveld Trofee

De Digitheek Heuvel, die in januari 2001 haar deuren opende in de bibliotheek aan de Dr. Struyckenstraat in Heuvel, dingt mee naar de Digitaal Trapveld Trofee 2001 van minister Van Boxtel. Dat heeft de instantie, die de wedstrijd in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) organiseert, aan de Digitheek laten weten. De trofee wordt uitgereikt aan de beste vrijwilliger van de digitale trapvelden in de 30 grote steden van Nederland. Daarnaast dingt de Digitheek ook mee naar de beste deelnemer die een cheque krijgt van 10.000,- bestemd voor het trapveld.

Een jury onder leiding van Aldith Hunkar (NOS-journaal special reports) heeft deze maand alle inzendingen beoordeeld. De Bredase Ilse Vijlbrief is genomineerd als beste vrijwilliger en Soraya Bouchlaghmi als beste deelnemer. Beide dames gaan de strijd aan met vier genomineerden in beide categorieën. Op 7 november, op de landelijke conferentie Scoren op het digitaal trapveld in Rotterdam worden trofee en cheque uitgereikt door minister Van Boxtel.

Ilse Vijlbrief heeft zich als vrijwilligster in het kader van een sociaal activeringsprogramma vanaf het begin en minstens drie dagdelen per week actief ingezet voor de Digitheek. Ze heeft samen met een student van de Hogeschool Brabant een cursusboek ontwikkeld, dat standaard wordt gebruikt in de Digitheek. Ze geeft kennismakingscursussen, begeleidt cursisten op de computer en heeft zo nu en dan een telefonische helpdeskfunctie. Vooral in de vakantieperiode heeft Ilse veel tijd gestoken in de begeleiding van met name kinderen uit de wijk, die niet op vakantie konden. De kinderen kwamen en komen graag, vooral als Ilse er is.

Ook het Baronie College, dat de wijk ingaat om taallessen te geven, heeft met twee groepen uit Heuvel (18 vrouwen) gebruik gemaakt van Digitheek Heuvel. De genomineerde beste deelnemer is Soraya Bouchlaghmi, die deel uitmaakt van een van deze groepen (in veel gevallen) analfabete vrouwen. Na het eerste bezoek aan de digitheek voor een kennismakingscursus met de computer en een muisspel, kwam Soraya diezelfde dag nog met haar kinderen naar de digitheek om hen uit te leggen hoe de computer werkt. Vooral het muisspel is zeer geliefd bij allochtonen en kinderen die de digitheek bezoeken. Een groep van het Baronie College volgt sinds de zomervakantie een taalverbeteringscursus bij de digitheek.

Digitheek Heuvel is onderdeel van het gemeentelijk project Breda digitale stad, dat Bredanaars laat kennismaken met computers en internet. Voor de oprichting werkte de gemeente nauw samen met de Hogeschool Brabant en met bewoners- en maatschappelijke organisaties uit de Heuvel. De helft van de kosten voor de digitheek (vijf ton) kwam van de gemeente, terwijl de andere helft door het ministerie van Binnenlandse Zaken werd betaald. Een paar maanden vóór de opening gaf minister van Boxtel nog een kwart ton extra vanwege de vernieuwende ideeën die de gemeente presenteerde voor het Bredase trapveld.

Breda, 26 oktober 2001

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie