Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Expositie Fotografie in Westfalen 1860 - 1960 in Brugge

Datum nieuwsfeit: 26-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie West-Vlaanderen

Persberichten

Fotografie in Westfalen 1860 - 1960

Brugge, 3/10/2001
De rondreizende tentoonstelling Fotografie in Westfalen 1860-1960 komt in het kader van de reeds jarenlange culturele uitwisseling tussen de Provincie West-Vlaanderen en de Landschaftsverband Westfalen-Lippe naar West-Vlaanderen, meer bepaald naar de Venetiaanse Gaanderijen in Oostende.
De ontdekking van de fotografie dateert van 1839. Sindsdien is er heel wat veranderd: waar de fotografie vroeger voorbehouden was aan de hogere klasse is ze uitgegroeid tot een massamedium. Vandaag de dag trekt iedereen erop uit met zijn eigen camera om talloze kiekjes te maken. De essentie van fotografie is echter steeds gebleven: de mogelijkheid om de vergankelijkheid van het moment te vereeuwigen.

De tentoonstelling, samengesteld uit 200 hoogwaardige reproducties van originele opnames, biedt een boeiend historisch overzicht van honderd jaar fotografie (1860-1960). Tal van technische procédés die de fotografie sinds haar ontstaan gekenmerkt hebben, komen aan bod. De fotografen zijn allen uit Westfalen, de onderwerpen divers.

De expositie is opgebouwd uit 5 delen. In een eerste deel maak je kennis met het toonaangevende fotoatelier van Friedrich Hundt, gesticht in 1840 in Münster, en dus met het prille begin van de fotografie in Westfalen. Het tweede deel belicht de verdere ontwikkeling van de fotografie in de regio Westfalen in de 19e en begin 20e eeuw. De experimentele fotografie van de jaren twintig en dertig vormt het onderwerp van deel drie. Deel vier omvat de periode van het Derde Rijk toen de fotografie als propagandamiddel gebruikt of misbruikt werd. In het laatste deel staat het heropleven van de creativiteit in de fotografie na 1945 centraal. In de tentoonstelling is zowel amateurfotografie met meer alledaagse onderwerpen alsook professionele fotografie te zien. Ook de tweespalt tussen kunst en commercie, tussen een creatief uitdrukkingsmiddel en een louter documentair medium, die de fotografie sinds haar ontstaan heeft gekenmerkt, valt uit de geselecteerde beelden af te lezen.

Praktische gegevens :

Venetiaanse Gaanderijen, Zeedijk, Oostende
26 oktober 2001 - 6 januari 2002
vrij-zat 14u-18u
zo 10u-12u en 14u-18u
tijdens de herfst- en de kerstvakantie: dagelijks 14u-18u op 25/12 en 1/1 is de tentoonstelling gesloten

MEER INFORMATIE KAN JE BEKOMEN BIJ HET PROVINCIEBESTUUR WEST-VLAANDEREN
IN HET PROVINHUIS BOEVERBOS - DIENST CULTUUR
BIJ MEVROUW CHRIS MINEN - TEL : 050/40 34 02
OF VIA E-MAIL : chris.menten@west-vlaanderen.be

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie