Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

EC keurt overname van Beck's door Interbrew goed

Datum nieuwsfeit: 26-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: European Commission
Zoek soortgelijke berichten
European Commission

IP/01/1499

Brussel, 26 oktober 2001.

Commissie keurt overname van Beck's door Interbrew goed

De Europese Commissie heeft haar goedkeuring gehecht aan de voorgenomen overname van de Duitse brouwer Brauerei Beck's GmbH door Interbrew N.V. uit België. Hoewel de Europese activiteiten van beide ondernemingen op het gebied van de productie en levering van bier met name "premium lager" elkaar overlappen, geeft de transactie geen aanleiding tot bezwaren uit mededingingsoogpunt.

Interbrew houdt zich vooral bezig met het brouwen, op de markt brengen en leveren van bier in Noord- en Zuid-Amerika, West-, Midden- en Oost-Europa en de regio Azië-Stille Oceaan. De bieren van de onderneming worden in totaal in 110 landen verkocht.

De voornaamste activiteit van Beck's bestaat in het brouwen en op de markt brengen van bier in Duitsland, Oost- en Midden-Europa, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en in ongeveer 120 andere landen overal ter wereld. Voorts is de onderneming actief in het produceren en op de markt brengen van frisdranken in Duitsland en in het produceren en op de markt brengen van verpakkingsglas voor de Duitse markt.

Evenals bij vorige zaken heeft de Commissie ermee ingestemd de levering van bier aan drankgelegenheden (bv. cafés, clubs en restaurants) en de levering van bier aan winkels en andere detailhandelszaken (zaken zonder schenkvergunning) apart te onderzoeken. Tevens heeft zij aanvaard dat de geografische reikwijdte van de concurrentie overwegend tot de nationale markt beperkt blijft ten gevolge van onder meer de voorkeuren van de consument. Aangezien Beck's maar één merk heeft en dit merk in vele landen als "premium lager" wordt bestempeld, heeft de Commissie tevens nagegaan of de transactie eventueel aanleiding kon geven tot mededingingsbezwaren op de engere markt voor "premium lager".

De Commissie heeft zich gebogen over de situatie die in het Verenigd Koninkrijk, België, Nederland en Italië na de concentratie is ontstaan en is tot de bevinding gekomen dat deze geen aanleiding geeft tot bezwaren uit mededingingsoogpunt.

Met betrekking tot het Verenigd Koninkrijk had de Commissie aanvankelijk evenwel enige twijfels omdat Scottish & Newcastle, de grootste brouwer van Groot-Brittannië, momenteel de verdeler is van het bier van Beck's in het Verenigd Koninkrijk. De overname van Beck's door Interbrew had immers het risico van collusie tussen twee van de voornaamste brouwers en leveranciers van "premium lager" in Groot-Brittannië (Scottish en Interbrew zelf) met zich mee kunnen brengen, hetgeen bezwaren zou hebben opgeroepen. Interbrew heeft zich echter bereid verklaard de overeenkomst met Scottish & Newcastle betreffende de verdeling van Beck's in het Verenigd Koninkrijk aan te passen. Deze aanpassing zal van kracht worden na de afronding van de overname en neemt alle potentiële bezwaren weg.

De beoordeling van de gevolgen van de voorgenomen concentratie voor de concurrentie in het Verenigd Koninkrijk vond bovendien plaats tegen de achtergrond van de momenteel heersende onzekerheid omtrent de toekomstige marktpositie van Interbrew aldaar. Ten gevolge van de negatieve uitspraak van de Britse mededingingsautoriteit over de overname van Bass door Interbrew, dient Interbrew zich immers ofwel van de Carling-brouwerij, ofwel van de Bass-brouwerij te ontdoen. Het maakt evenwel niet uit voor welke oplossing wordt gekozen: in beide gevallen roept de overname van Beck's geen bezwaren op.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie