Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Directeur Rode Kruis vergezelt Kok en Herfkens naar Pakistan

Datum nieuwsfeit: 26-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Het Nederlandse Rode Kruis

25 Oktober 2001

Directeur Nederlandse Rode Kruis vergezelt premier Kok en minister Herfkens naar Pakistan

Drs. Jan Post, algemeen directeur van het Nederlandse Rode Kruis, vergezelt premier Kok en minister van ontwikkelingssamenwerking Herfkens morgen naar Pakistan. Met de vlucht gaan hulpgoederen van het Nederlandse Rode Kruis voor Afghaanse vluchtelingen en ontheemden mee.

Daarbij gaat het om 10 Emergency Health Kits en 3240 keukensets. Met één Emergency Health Kit kan een basisgezondheidspost worden ingericht voor een gebied van 10.000 personen. De hulpgoederen worden betaald door het ministerie van buitenlandse zaken. Het Nederlandse Rode Kruis ontving van het ministerie een bedrag van 1,8 miljoen gulden dat in de komende weken ook aangewend zal worden voor de distributie van tenten en medisch materiaal voor ziekenhuizen en klinieken.

De heer Post vertrekt naar Pakistan om met collega´s van de Pakistaanse Halve Maan en het Internationale Rode Kruis te bespreken hoe het Nederlandse Rode Kruis verder kan bijdragen aan de humanitaire hulpverlening aan de Afghanen. Grote zorg bestaat over het niet bereiken van grote groepen ontheemden en vluchtelingen. Het Nederlandse Rode Kruis acht het noodzakelijk om toegang te krijgen tot de ontheemden en vluchtelingen door het openstellen van de grenzen voor het mogelijk maken van cross-border-operaties en voor het faciliteren van voedsel- en medicijntransporten. Het Nederlandse Rode Kruis heeft een grote betrokkenheid bij de hulpverlening in Afghanistan. De laatste tien jaar waren verschillende Nederlandse gedelegeerden in het land actief. Het Nederlandse Rode Kruis steunde, deels uit eigen middelen, programma´s voor basisgezondheidszorg en opvanghuizen voor weduwen, wezen en gehandicapten.

Het Rode Kruis is nog steeds in staat om in Afghanistan zelf hulp te verlenen. Lokale medewerkers zetten het werk zo veel mogelijk voort. Het Rode Kruis distribueerde voedsel onder lichamelijk gehandicapten in Kabul die een gezin moeten onderhouden, waarmee 7917 gezinnen werden geholpen, aan patiënten en personeel van ziekenhuizen en kinderhuizen in Kabul en aan 5000 ontheemde families in Mazar-I-Sharif en aan patiënten en personeel van ziekenhuizen en kinderhuizen in Kabul. De Afghaanse Rode Halve Maan runt 48 gezondheidsklinieken in het hele land. Het is noodzakelijk dat deze klinieken en ook ziekenhuizen de komende tijd van voldoende medisch en chirurgisch worden voorzien. Ook de zes orthopedische centra van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) zetten hun werk voort. In deze centra worden met name slachtoffers van landmijnen geholpen.

Bovendien legt het Rode Kruis/de Rode Halve Maan voorraden hulpgoederen aan in de omringende landen: Pakistan, Iran, Tadzjikistan, Toerkmenistan en Oezbekistan. De voorbereidingen betreffen de opvang van 500.000 vluchtelingen gedurende een half jaar. De hulp richt zich op onderdak, drinkwater, sanitatie en basisgezondheidszorg. In Pakistan kunnen bijvoorbeeld 25 mobiele klinieken worden ingezet. In Iran worden bij de grens met Afghanistan tien vluchtelingenkampen ingericht. De Iraanse Rode Halve Maan kan vier mobiele klinieken inzetten; een noodhospitaal met een capaciteit van tachtig bedden is onderweg.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie