Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Brinkhorst wil meer keuze in BSE testlabs

Datum nieuwsfeit: 26-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Persberichten / Dossier BSE

Brinkhorst wil meer keuze in BSE testlabs

26 oktober 2001 -

Minister Brinkhorst wil dat het bedrijfsleven meer keuze krijgt bij het uitbesteden van de verplichte BSE-test. Om er zeker van te zijn dat rundvlees veilig is voor consumptie moet ieder volwassen rund bij de slacht worden onderzocht op BSE, vóór het vlees wordt vrijgegeven. In een brief aan de Tweede Kamer geeft Brinkhorst aan het systeem van 'aangewezen' laboratoria te willen vervangen door een erkenningensysteem. Laboratoria die een erkenning hebben behaald kunnen dan meedingen naar een contract met een slachterij. De minister komt hiermee tegemoet aan de wens van het bedrijfsleven zelf met verschillende labs te kunnen onderhandelen.

Belangrijke voorwaarde voor erkenning is dat het lab alleen de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV) van de testresultaten op de hoogte mag stellen. De RVV blijft bovendien ondermeer verantwoordelijk voor het nemen van de monsters en het vrijgeven van het vlees voor consumptie. Het huidige testlaboratorium, ID Lelystad, zal zijn testcapaciteit geleidelijk afbouwen naarmate er meer private labs worden erkend. ID Lelystad zal nog wel toezicht houden op de private testlabs.

De minister wil dat het bedrijfsleven ervoor zorgt dat er op 1 januari 2002 voldoende capaciteit bij private labs is gecreëerd om alle testen door private labs te laten uitvoeren. Daarbij gaat hij uit van maximaal 4000 monsters per dag. Het bedrijfsleven zal tot 1 januari 2002 per monster een bedrag van f 70,-- bijdragen aan de kosten van het gehele testproces.

Pers

Reageren

---

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie