Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Meer vrijheid voor onderzoekers door vierjarige plancyclus

Datum nieuwsfeit: 26-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerraad
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen
Persbericht Ministerraad
26 oktober 2001

MEER VRIJHEID VOOR ONDERZOEKERS DOOR VIERJARIGE
PLANCYCLUS

Het kabinet heeft ingestemd met een wetsvoorstel voor een vierjarige plancyclus voor de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO). Het wetsvoorstel betekent een aanzienlijke vermindering van de plan- en beheerslast voor de organisatie en de onderzoekers. In plaats van zes beleidsplannen in de komende acht jaar hoeft NWO er nu nog maar twee op te stellen.

De regering heeft in het Wetenschapsbudget 2000 aangekondigd te streven naar heldere bestuurlijke verhoudingen en een vermindering van de beheerslast. "Vrijheid vooraf, verantwoording achteraf" is daarbij het motto. Het wetsvoorstel is gericht op de vier bij wet ingestelde onderzoekinstellingen: de Nederlandse organisatie voor wetenschappelijk onderzoek (NWO), de Nederlandse organisatie voor toegepast natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO), de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en de Koninklijke Bibliotheek (KB). Van de instellingen wordt verwacht dat zij in samenspraak met hun omgeving plannen maken en prioriteiten stellen voor de middellange termijn (vier jaar). De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen neemt daarover een standpunt in. In hun jaarverslag leggen de instellingen verantwoording af over de bereikte resultaten.

RVD, 26.10.2001reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie