Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Goedkeuring Commissie voor HDPE-joint venture BP en Solvay

Datum nieuwsfeit: 29-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: European Commission
Zoek soortgelijke berichten
European Commission

IP/01/1509

Brussel, 29 oktober 2001

Goedkeuring Commissie voor HDPE-joint venture van BP en Solvay - en voor BP's overname van Solvay's polypropyleendivisie

De Europese Commissie heeft haar goedkeuring gegeven voor een geplande joint venture van de Britse petroleummaatschppij BP plc en het Belgische Solvay NV. Deze joint venture zal
hoge-dichtheid-polyethyleen (HDPE), een bijzonder soort kunststof, gaan produceren; daarnaast zal zij zich ook bezighouden met HDPE-technologie. Tevens heeft de Commissie groen licht gegeven voor het voornemen van BP om Solvay's activiteiten inzake polypropyleen (PP) over te nemen. Polypropyleenhars is een van de meest gebruikte kunststoffen ter wereld.

Deze nieuwe joint venture is de bundeling van Solvay's productie, technologie, onderzoek en verkoop van HDPE in Europa en de VS met BP's productie en verkoop van HDPE in Europa.

Uit het onderzoek door de Commissie is gebleken dat de HDPE-zaak geen mededingingsbezwaren doet rijzen, noch wat betreft de horizontale overlappingen die er bestaan tussen de HDPE-activiteiten van de beide ondernemingen, noch wat betreft de upstream- of downstream-markten voor hun HDPE-activiteiten. Het gecombineerde marktaandeel voor HDPE zal nog steeds minder dan 25% bedragen, en de nieuwe onderneming zal in Europa te maken hebben met concurrentie van Basell, Borealis, Atofina, DSM, Polimeri, Repsol en Dow.

BP's overname van Solvay's polypropyleendivisie werd afzonderlijk door de Commissie onderzocht. Daarbij bleek dat er evenmin mededingingsbezwaren rijzen wat betreft horizontale overlappingen of upstream- of downstreammarkten voor deze polypropyleenactiviteiten. Hoe men de markt voor polypropyleenharsen ook analyseert, telkens bedraagt het gecombineerde marktaandeel minder dan 20%, en zal BP nog steeds te maken krijgen met scherpe concurrentie van Basell, Borealis, DSM, Atofina, Repsol en Dow.

De beide operaties zijn in september afzonderlijk bij de Commissie aangemeld en maken deel uit van ruimere afspraken tussen BP en Solvay. Een derde transactie behelst Solvay's acquisitie van BP's divisie technische polymeren. Aangezien het hier geen transactie met een communautaire dimensie betreft, is ook geen goedkeuring van de EU vereist.

BP heeft zijn hoofdkantoor in het Verenigd Koninkrijk en is een internationaal concern dat actief is in de olie-exploratie, petroleum- en petrochemische sector. Solvay heeft haar hoofdkantoor in België en is de moedermaatschappij van een internationale ondernemingengroep die actief is op vier domeinen: chemie, kunststoffen, kunststoffenverwerking en farmaceutische producten.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie