Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tweede proforma-zitting Milosevic bij de NOS

Datum nieuwsfeit: 29-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Nederlandse Omroep Stichting (NOS)
Zoek soortgelijke berichten
NOS


Tweede proforma-zitting Milosevic bij de NOS
23-10-01
De NOS besteedt in een extra Journaal-uitzending op maandag 29 oktober op Nederland 2 aandacht aan de tweede proforma-zitting van Slobodan Milosevic voor het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Het is een zogenoemde status conference, een proforma-zitting waarin de stand van zaken wordt opgemaakt rondom het komende proces tegen de voormalige president van Joegoslavië.

Tevens wordt gesproken over de procedure van het proces tegen Milosevic. Ook komt de nieuwe aanklacht van het begaan van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in Kroatië aan de orde.

Slobodan Milosevic werd op 28 juni jongstleden onverwacht uitgeleverd aan het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Op 3 juli volgde de voorgeleiding, waar Milosevic kon reageren op de beschuldiging van het begaan van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in Kosovo.

Weigering
Milosevic weigerde tijdens de zitting inhoudelijk op de aanklacht in te gaan en weigerde tevens om het tribunaal te erkennen. Op 30 augustus vond de eerste proforma-zitting plaats, waarin de procedure van het proces tegen Milosevic aan de orde kwam.

Op 29 oktober verschijnt Milosevic opnieuw voor het tribunaal. Ook hier gaat het om een zitting waarbij het verloop van de voorbereidingen voor het eigenlijke proces wordt bekeken. Overigens gaat het bij deze zitting niet langer alleen over de aanklacht met betrekking tot Kosovo, die overigens is uitgebreid met een beschuldiging van genocide. Op 9 oktober j.l. kwam er een nieuwe aanklacht bij, die van het begaan van misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden in Kroatië.

Waarschijnlijk is Milosevic weer zelf bij de zitting aanwezig. Hij weigert nog steeds een advocaat omdat hij het tribunaal illegaal vindt. De rechters hebben daarom drie juristen aangewezen die de rechtsgang moeten bewaken, ook in het belang van Milosevic.

'Vrienden van het hof'
Tijdens de zitting zullen deze amici cureae, vrienden van het hof, voor het eerst verschijnen. Onder hen is de Nederlander Mr. M. Wladimiroff, internationaal strafrechtadvocaat. Hij trad eerder voor het tribunaal op als advocaat van Dusco Tadic, de inmiddels veroordeelde oorlogsmisdadiger uit het voormalige Joegoslavië.

Aanklager Del Ponte zal aangeven hoe ver zij is met de voorbereidingen van het proces; Milosevic zal dat mogelijk ook doen. De rechters zullen een tijdschema bepalen voor de volgende zittingen. Mogelijk zullen zij een datum noemen voor het begin van de inhoudelijke behandeling van het proces.

De NOS zendt deze tweede proforma-zitting vanaf 9.57 uur rechtstreeks uit op Nederland 2. NOS-verslaggever Gerri Eickhof tekent voor de verslaggeving vanuit Den Haag. Bij hem te gast is Göran Sluiter, docent internationaal recht aan de universiteit van Utrecht. Milosevic

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie