Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie KUN: Taalkundige kennis in het taalonderwijs

Datum nieuwsfeit: 29-10-2001
Bron: Katholieke Universiteit Nijmegen
Zoek soortgelijke berichten
Katholieke Universiteit Nijmegen Hieronder vindt u een aankondiging van een promotie die in de tweede helft van oktober 2001 plaatsvindt aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Plaats van de academische plechtigheid: KUN -Aula/Congresgebouw, Comeniuslaan 2, Nijmegen. Als u meer informatie wenst over deze gebeurtenis kunt u contact opnemen met de Afdeling Communicatie van de KU Nijmegen, telefoon (024) 361 22 30 of 361 60 00. De wetenschapsagenda is tevens op internet te raadplegen: www.kun.nl , rubriek nieuws * agenda

Ma 29-10-2001 Taalkundige
kennis in het taalonderwijs
13:30 uur Mw. drs.
E.M. Tol-Verkuyl (Letteren)
Titel proefschrift:
Fundamenten voor taalbeschouwing. Een

synthese van opvattingen over het gebruik van

taalkundige kennis in het taalonderwijs.
Promotores:
Prof. dr. H. Hulshof

Prof. dr. Th.A.J.M. Janssen (VUA)
Handelseditie:
Coutinho, Bussum. Tel: (035) 69 49 991

Sinds in het taalonderwijs de nadruk ligt op vaardigheid in het communiceren, is de aandacht voor de inhoudelijke kant van het taalgebruik op de achtergrond geraakt en
verloor taalbeschouwing haar taalkundige interpretatie. De nadruk op taalgebruik in het taalvaardigheidsonderwijs conflicteert met het taalsysteemdenken dat de achtergrond vormt van de in schoolboeken gepresenteerde taalkennis. Vooral de positie van grammatica is daardoor problematisch geworden.

Mw. drs. E.M. Tol-Verkuyl onderzocht recent taaldidactisch en taalkundig onderzoek. Ze heeft gezocht naar aanwijzingen voor het ontwikkelen van een taalgebruiksgrammatica die het mogelijk maakt de discrepantie op te lossen tussen het taalvaardigheidsonderwijs en het gangbare aanbod in schoolmethodes van taalkennis, in het bijzonder van woordkennis en grammaticale kennis. De taalgebruiksgrammatica maakt het ook mogelijk taalbeschouwing opnieuw taalkundig te interpreteren.

Mw. drs. E.M. Tol-Verkuyl (Amstelveen) doceerde zeventiende-eeuwse tekstinterpretatie, taal- wetenschap, taalbeheersing en didactiek. Ze publiceerde o.a. over het schrijven van scripties, taalbeschouwing en het taalonderwijs in Suriname en recenseerde verschillende didactische publicaties over taalonderwijs. In 1995 begon ze met haar promotieonderzoek, tweemaal onderbroken door een verblijf in Suriname als gastdocent Nederlands (taalbeschouwings-didactiek) aan het Instituut voor de Opleiding van Leraren te Paramaribo.
Email: (emtolverkuyl@wxs.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie