Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Heijmans brengt geen bod uit op HBG

Datum nieuwsfeit: 29-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Heijmans N.V.
Zoek soortgelijke berichten
Bericht voor de pers 29 oktober 2001 HEIJMANS BRENGT GEEN BOD UIT OP HBG

's Hertogenbosch - Heijmans N.V. (bouw, vastgoedontwikkeling en aanverwante industrieën) zal geen bod uitbrengen op de aandelen Hollandsche Beton Groep N.V. (HBG). Heijmans is tot dit besluit gekomen na kennis genomen te hebben van het op vrijdag 26 oktober jl. uitgebrachte advies van de door de Ondernemingskamer van het Hof Amsterdam ingestelde commissie Arentsen. Heijmans handhaaft zijn resultaatsverwachtingen voor het hele jaar 2001.

In juni 2001 kondigde Heijmans aan een bod op alle uitstaande aandelen HBG te overwegen. Na eerder een aantal malen serieus een samenwerking met HBG te hebben bestudeerd, zag Heijmans in de ontwikkelingen rond HBG aanleiding met het bestuur contact op te nemen. Uit dit contact trok Heijmans de conclusie dat HBG vasthield aan haar voornemen een joint venture aan te gaan met Ballast Nedam. Uitgangspunt voor Heijmans is echter een grote bouwonderneming zonder baggeractiviteiten tot stand te brengen met internationale spreiding, daarmee een grote stap zettend in de richting van zijn doelstelling een leidende Europese bouwonderneming te worden met een sterke positie op de thuismarkten. Naast de geografische spreiding zouden de positie van HBG in de grootschalige utilitaire projecten alsmede de technische kennis en ervaring van HBG de activiteiten van Heijmans in met name woningbouw en infrastructuur alsmede de rendementgerichte en risicobeheersende attitude van Heijmans prima aanvullen. Dit zou leiden tot een top 5 Europese onderneming met een omzet van ruim Euro 7 miljard en bijna 30.000 werknemers.

Van de voorwaarden die Heijmans aan een eventueel bod stelde werd op 31 augustus 2001 de eerste vervuld: met Boskalis werd overeenstemming bereikt over de overname van de HBG- baggeractiviteiten. Heijmans zou in dat geval de opbrengst van de verkoop van deze baggeractiviteiten in contanten doorgeven aan de verkopende aandeelhouders HBG. Dit komt neer op een bedrag van Euro 12 per aandeel HBG. Daarnaast zou Heijmans aandeelhouders HBG één aandeel Heijmans betalen in ruil voor drie aandelen HBG. Een en ander komt neer op een prijs per aandeel HBG van ongeveer Euro 19 ofwel een premie van ruim 40% (ten opzichte van de koersen van einde vorige week).

Aan een eventueel uit te brengen bod werd voorts onder meer de voorwaarde verbonden dat door HBG geen uitvoering werd gegeven aan de door haar aangekondigde joint venture met Ballast Nedam en dat de kennelijk met Ballast Nedam gesloten overeenkomst (inclusief de bekendgemaakte putoptie van Ballast Nedam) werd beëindigd zonder dat dit zou leiden tot grote nadelige gevolgen voor HBG. Nadat vrijdag 26 oktober jl. kennis is genomen van de bevindingen van de door de Ondernemingskamer van het Hof Amsterdam ingestelde onderzoekscommissie en in het licht van de ontwikkelingen in de afgelopen maanden besloot Heijmans hedenochtend geen bod uit te brengen op de uitstaande aandelen HBG. Heijmans betreurt dit daar de perspectieven voor een gezamenlijke, op de bouw gefocuste onderneming prima zijn voor alle bij de onderneming betrokkenen. Voor klanten (allround bouwbedrijf met lage kostprijs), voor werknemers (doorgroeimogelijkheden in een succesvolle internationale onderneming) en voor aandeelhouders (goede rendementsvooruitzichten bij een liquide aandeel).

Heijmans is dank verschuldigd aan allen die zich constructief hebben opgesteld in dit proces: aandeelhouders (van HBG en Heijmans), werknemers en adviseurs. In het bijzonder geldt ook deze dank de bij de gesprekken betrokken vakorganisaties van zowel Heijmans als HBG en de Centrale Ondernemingsraad van Heijmans die in de afgelopen week nog positief adviseerde over de eventuele samenwerking met HBG. Heijmans houdt zijn doelstellingen goed in het oog en ziet nog voldoende mogelijkheden deze te realiseren en te groeien tot een speler op Europees niveau.

Voor 2001 handhaaft Heijmans zijn eerder uitgesproken verwachtingen zijnde een omzet van Euro 2,25 miljard met een netto- winst van tenminste Euro 68 miljoen en een winst per aandeel van Euro 3,20. De vooruitzichten voor 2002 en 2003 zijn, op basis van de huidige orderportefeuille en werkvoorraad, onveranderd goed en zullen naar verwachting in 2003 een EBIT- marge (winst voor interest en belasting) van 6% opleveren.

Voor informatie:
Heijmans N.V.
Concerndienst communicatie
A.H.M. van Lith
tel: (073) 528 92 32
e-mail: (Flith@heijmans.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie